Dr. Sylvia Löhken nyelvész, kommunikációs szakember és coach nemrégiben Budapesten járt, és a Libri Kiadó jóvoltából lehetőséget kaptunk mi is, hogy interjút készítsünk vele. A csend ereje című nemzetközi bestseller sikere után nemrégiben adta ki új könyvét, A csend öröme címmel. Mi jellemzi az introvertáltakat a munkahelyen? Hogyan építhetnek sikeres karriert? Mire érdemes ennek érdekében odafigyelniük? Dr. Sylvia Löhken válaszolt e kérdéseinkre. Interjúnk.

Dr. Sylvia Löhken nyelvész és kommunikációs szakember 15 éve dolgozik introvertált emberekkel mint coach és tanácsadó, ezáltal segítve őket a magánéleti és szakmai céljaik elérésében. A szerző a témában rendszeresen tart előadásokat, szemináriumokat, valamint könyveket és szakcikkeket is ír.

Mik az introvertáltak fő jellemzői? Honnan tudhatjuk pontosan, ha ránk is inkább ez jellemző?

Az introvertált szó jelentése befelé fordulás, az extrovertálté pedig a kifelé fordulás. Carl Gustav Jung definiálta először ezeket a fogalmakat, aki akkor még nem tudta, hogy e két személyiségtípus közötti eltérések agyi, neurológiai különbségekből erednek. Ez tehát nem csupán egy légből kapott elmélet, hanem fizikai valóság és legalább annyira jelentős, mint az, hogy valaki férfi vagy nő. Ez azonban kívülről nem látható. Az agyunk egyik felében lehetünk befelé fordulók, míg a másik felében kifelé fordulók. Ez azt jelenti, hogy mi mind e két típus vonásainak keverékei vagyunk. A legnagyobb eltérés a kettő között az, hogy az extrovertáltak agyában rengeteg hely van a kívülről érkező információk feldolgozására. Olyan, mintha lenne egy hatalmas parkolójuk, ahol egy csomó autó meg tud állni. Az introvertáltak szintén rendelkeznek ezzel a területtel, azonban az övéké kisebb. Ez azt jelenti, hogy mi befelé fordulók, sokkal könnyebben válunk leterheltekké, ha hirtelen és egyszerre túl sok benyomás ér bennünket. A hozzám hasonlók számára biztosan egyértelmű, miről is beszélek. Például egy hosszú nap után, mikor sok ember vesz minket körül, egész nap szól a háttérben a zene és hasonlók. Mi ettől teljesen lefáradunk estére. Egy extrovertált ezzel szemben örömmel veti bele magát ilyenkor a szórakozásba, mert számukra az energiát a külvilággal való érintkezés visszaadja. A másik különbség az, hogy az introvertáltak folyamatosan gondolkodnak. Még akkor is, amikor csak csendben ülnek, a gondolatok folyamatosan jönnek. Az introvertáltak mérhetően aktívabbak a frontális kérgükben, ami a racionális gondolkodásért felelős terület az agyban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ők okosabbak is, hiszen ez nem korrelál az IQ-val. Ha a limbikus rendszert nézzük, az agyunk érzelmi központját, akkor azt látjuk, hogy az introvertáltak sokkal biztonság-orientáltabbak, szeretik felbecsülni a kockázatokat, míg az extrovertáltak vállalják a rizikót, és ez számukra jutalom értékű.

Mi az introvertáltak fő erőssége a munkahelyen?

Az introvertáltak jobban tudnak fókuszálni és valódi figyelemmel képesek meghallgatni másokat. Gyakran, amikor extrovertált interjúztatókkal találkozom, az a benyomásom, hogy miközben beszélek, ők már a következő kérdésükön gondolkoznak. Szinte már előre tudják, mit fogok mondani. Az introvertáltak nagy erénye lehet a munkahelyen, ha oda tudnak figyelni másokra, többnyire valóban nagyon jó megfigyelők.

Ha még mindig a munka világánál maradunk, mi az, ami nehézséget jelenthet számukra?

Az introvertáltak számára a munkahelyen mindennapi kihívást jelenthet a túlingerlés. Egyre többen dolgoznak manapság nyitott terű irodákban, hiszen ezek jóval olcsóbbak a cégek számára. Ezzel szemben a befelé fordulóknak ez kellemetlen lehet, mert nehéz leírniuk a lényeges gondolataikat, miközben a kollégáik mellettük beszélgetnek vagy épp telefonálnak. Ez a sok inger megnehezíti az introvertáltak számára azt, amiben egyébként a legjobbak, vagyis a fókuszálást.

Milyen munkakörnyezet és szervezet lehet egy introvertált számára a legideálisabb? Jobban boldogulnak egy kisebb cégnél, kevesebb kollégával vagy a nagy létszámú vállalatokat preferálják?

Ez sok mindentől függ. Vannak olyan coaching ügyfeleim, akik nagy cégeknél dolgoznak, és nagyon sikeresek introvertáltként abban a közegben. Azonban vannak olyanok is, akik a kisebb szervezeteket részesítik előnyben. Egyszer volt egy kliensem egy híres zenemegosztó platformot szolgáltató cégtől. Ő azt mondta, hogy introvertáltként inkább egy alacsonyabb létszámú cégnél szeretett volna dolgozni, de ott szinte folyamatos a nyüzsgés. Állandóan történik valami, mindenki foglalkozik mindennel, nincsenek specializációk. Számára introvertáltként ez nehézséget jelentett. Egy nagyobb szervezetnél tudod, hogy mik a napi feladataid és azt is, mikor mit kell csinálnod, így tudsz vele tervezni. Sokkal strukturáltabb. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Vannak esetleg olyan szakmák, melyekben jelentősen több introvertált dolgozik, mint extrovertált?

Engedd meg, hogy erre a kérdésre két részben válaszoljak. A válaszom egyrészt igen: vannak olyan szakmák, melyekben több az introvertált. Ilyen például a tudományos munka is, ahol hosszú időn keresztül mélyre kell ásnod. Egy extrovertált jutalmazási központja borzasztó frusztrált volna ettől, és ezt többnyire nem is szeretik. Ők inkább a rövidtávú sikereket preferálják. A könyvelés és a kontrolling szintén inkább a zárkózottabb személyiségek szakmája. Ezen felül a befelé fordulók gyakrabban választanak írói, szerzői pályát is. Ugyanakkor, a válaszom másik fele az, hogy a világ sokkal több, mint csupán introvertáltak és extrovertáltak halmaza. Ami számodra, mint introvertált jelentőségteljes, az egy másik befelé forduló számára nem feltétlen az, és ez igaz fordítva is. Számomra például fontos, hogy az ügyfeleim mellett állva segíthetem őket jobb életet élni. Olykor beszélek róla, máskor írok róla, azonban számomra a leglényegesebb része, hogy boldogabban élhessenek az emberek a munkám által. Vannak olyan esetek is, amikor introvertáltként, amit leginkább tennél vagy ami jelentőségteljes számodra, az inkább egy kifelé forduló tevékenység. Számtalan nagyon sikeres introvertált van a munkahelyeken, kifejezetten extrovertált szerepkörökben. Egy remek példa lehet erre Angela Merkel, hiszen őt mindenki ismeri. Merkel egy introvertált személy, aki már régóta hatalmi pozícióban van, egy nagy nyomással járó munkakörben dolgozik, amit inkább egy extrovertálthoz tudnánk jobban elképzelni. Ő talált egy működő módot arra, hogyan tud befelé fordulóként túlélni és boldogulni a politikai életben. Összességében tehát bármit csinálhatsz, amit csak szeretnél, függetlenül attól, hogy introvertált vagy extrovertált vagy.

A legfontosabb, hogy számodra jelentőségteljes legyen, amit csinálsz és legyen célod vele.

Mi jellemzi az introvertáltakat csapatmunka során?

A legjobban akkor tud egy introvertált csapatmunkában teljesíteni, ha a saját erősségeire koncentrál. Hadd hozzak fel egy újabb példát. Egyszer egy informatikai tanácsadó céggel dolgoztam együtt. Ott rengeteg introvertált munkatárs dolgozott, akik a programozásért és a technikai problémamegoldásért voltak felelősek az ügyfeleknél. Az extrovertáltak a prezentációkra fókuszáltak annak érdekében, hogy megkapjanak egy megbízást a partnernél, és ezért más szolgáltató cégekkel kellett versenyezniük. A probléma abból eredt a szervezetben, hogy az extrovertált és introvertált tanácsadók nehezen értették meg egymást. Az introvertáltak kevésbé értékelték az extrovertáltak munkáját, és ők nem is akartak a prezentációkban részt venni. Ezzel szemben az extrovertáltak úgy érezték, ők kifejezetten a prezentáláshoz értenek, és ki nem állhatták, ha technikai dolgokról kellett beszélniük. Ez mind meg is látszott az ügyféltalálkozókon, így sok megbízástól elestek. Ennek orvoslására introvertált és extrovertált munkatársakból álló csapatokat hoztak létre. Az extrovertált kolléga prezentált: bemutatta milyen fantasztikus és briliáns szolgáltatást nyújtanak. Lenyűgözte a partnercég ügyvezetőit. Ezután azonban a kritikus technikai kérdések következtek. Ezek megválaszolásához innentől kezdve mindig magukkal vittek a csapatba egy introvertált tanácsadót. Így mindenki a lehető legelégedettebb lett. Mindenki azt csinálhatta, amiben a legjobb. Az ügyfél ezt látva el volt ragadtatva: egy cég, aki igazán tudja hogyan tegye láthatóvá, amit tud. Amikor belekérdeztek a részletekbe, az igazi szakértők adtak választ, akiken látszott, hogy tudják a dolgukat. Ez mind bizalmat ébresztett az ügyfélben. Ezután még több munkát sikerült megszerezniük és még több profitot tudott termelni a cég.

Hogyan írna le egy tipikusan introvertált vezetőt? Mik az ismertetőjelei?

Egy tipikusan introvertált vezetőnek nincs szüksége rivaldafényre vagy arra, hogy folyamatosan mások figyelmének középpontjában álljon. Ez teszi őket igazán erőssé, hiszen inkább olyan embereket vonzanak, akik nem félnek a felelősségvállalástól és készek saját döntéseket hozni. Egy amerikai kutatás is egyértelműen azt mutatta ki, hogy az introvertáltak jobb vezetők olyan környezetben, ahol a csapataiknak önálló döntéseket kell hozniuk és saját magukat kell menedzselniük. Az extrovertáltak ezzel szemben jobbak az olyan munkahelyeken, ahol gyors elhatározásokra van szükség. A krízishelyzetekben helytállóbb az, ahogyan ők vezetnek. Például egy kórház sürgősségi osztályán, rendőrségen vagy a tűzoltóságnál. Sőt akár még egy pizzakiszállító cégnél is, ahol a kora esti órákban folyamatosan érkeznek be a hívások, melyeket fogadni kell és teljesíteni. Ezek a munkahelyek magasan stimulálóak, így az extrovertáltak jobban teljesítenek, mint a befelé forduló társaik. Ezzel szemben egy tipikus startupnál, ahol az embereknek folyamatosan önálló döntéseket kell hozniuk, az introvertált vezetők jobbak.

Az introvertált vezetők hogyan tudnak közvetlen kapcsolatot kialakítani a beosztottjaikkal? Nem akadályozza őket a zárkózottságuk?

Van egy alapvető tanács, melyet a befelé forduló vezetőknek szoktam adni: mindig kommunikálj többet, mint amennyit magadtól szükségesnek éreznél, mert az extrovertált beosztottjaid úgy érezhetik, nem kapnak elég információt. Beszélj többet, kapcsolódj jobban, mint ahogyan azt a magad érdekében tennéd! Így könnyebben megközelítheted az embereket és egyszerűbb kapcsolatba kerülnöd velük. A másik tanács pedig így szól: a magad módján közelíts az emberek felé! Inkább tarts a munkatársakkal négyszemközti megbeszéléseket a nagy találkozók helyett. A legtöbb cégnél hatalmas létszámú meetingeket tartanak nagyon sokszor. Ezek azonban az introvertált vezetőkben olyan benyomásokat keltenek, mintha nem a saját módjukon lépnének kapcsolatba a beosztottjaikkal.

Ha introvertáltként nem is feltétlen a vezetői pozíció elérése a célunk, de szeretnénk karriert építeni, mi az, ami akadályozhat bennünket ebben?

Azt szokták mondani, nincs fény árnyék nélkül. Az introvertáltaknak van tíz fő erősségük, és mindhez egy kihívás is jár. A tapasztalatom alapján az introvertáltak, és közéjük tartozva az én legnagyobb kísértésem az, amikor valakivel konfliktusba keveredem és képviselnem kell az érdekeimet. Amikor valakin azt láttam, nem tetszett neki a véleményem, általában magamba fojtottam a mondandómat és elhallgattam. Az én életemben ez nagyon gyakran azt jelentette, hogy nem kaptam meg amit akartam, mert azt mondtam: oké, én ebből kiszállok. Próbáljuk elkerülni a konfliktusokat, a konfrontálódást és a nagy akadályokat. Ez azonban el is vesz tőlünk lehetőségeket arra, hogy használjuk az egyik fő erősségünket, a kitartásunkat. Ez az, amit én is csak később tanultam meg. A legnagyobb kísértés az, hogy kilépjünk a helyzetből és eltávolodjunk.

Mi az, amire még érdemes lehet odafigyelniük, ha karrierépítésről van szó?

Ha introvertáltként sikeres karrierre vágyunk, akkor az a mi fő felelősségünk, hogy valahogyan kommunikáljuk és biztosítsuk azt, hogy az általunk jól végzett munka látható legyen, és senki ne hagyhassa figyelmen kívül. Azonban ezt számtalan módon megtehetjük. Az introvertáltak nem szeretnek hencegni, de elérhetjük máshogyan is, hogy elismerjék a munkánkat. Például tájékoztassuk a vezetőnket, éppen hol tartunk egy projekt kapcsán vagy leírhatjuk mit csináltunk kiemelkedően. Azt gondolom, hogy

mi introvertáltak gyakran elfelejtjük, hogy milyen sikeresek vagyunk valójában, mert azt hisszük, hogy ez nem nagy ügy.

Érdemes papírra vetnünk a sikereinket, mert így megragadnak a fejünkben és tudjuk őket kifelé is kommunikálni. Ez csupán egy mód, van rá számtalan más lehetőség is. A lényeg tehát, hogy győződj meg róla, hogy a jól végzett munkád látható mindenhol, ahol ez számít.

Mi a legjobb karriertanács, amit valaha adott egy introvertált ügyfele számára?

Találd meg azt, amit igazán szeretsz, majd menj és csináld! Ez fontos, hiszen azokon a területeken tudunk a legjobban teljesíteni, ahol jelentést találunk a világban. Láttam számtalan olyan introvertált személyt, akik úgy tudtak karriert építeni, hogy egyszerűen odaálltak a vezetőjük elé és azt mondták: „ez egy igazán érdekes projekt és szeretnék részt venni benne. Azt hiszem ez olyasmi, ami közel áll hozzám.” Ezután pedig a teljesítményük is hatalmasat ugrott.

Egy introvertált számára nem jelent nehézséget odaállni a vezetője elé és azt mondani, hogy én márpedig ezzel szeretnék foglalkozni?

Természetesen ezek hosszabb beszélgetések, és szükséges hozzá egy bizonyos szintű bizalom is a vezető és a beosztott között. Azonban, gondoljunk csak bele: az alkalmazottadként odamegyek hozzád és elmondom mi az, amit szeretnék. Te valószínűleg nagyon örülnél ennek, hiszen én tudom, mit akarok és ki is mondom. Ezzel együtt azt is kifejezem feléd, mint vezető, hogy nagyon motivált vagyok. Ez pedig már maga a siker felé vezető út.

•••

A Mindset Pszichológia sokszínű. Közösségünkben számos vélemény, értékrend és látásmód fér meg egymás mellett. Jelen cikk kizárólag az interjúalany álláspontját tükrözi.

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE