A hűtlenség rendkívül fájdalmas és kártékony, sok esetben a kapcsolatokban helyrehozhatatlan törést okoz. De mit jelent ma ez az emberiséggel egyidős jelenség, és mennyiben ró más terheket ránk, mint korábban? Feltétlenül valamilyen hiány vagy kapcsolati diszfunkció van a háttérben? Akkor miért fordul elő a boldog párkapcsolatokban is? Mit gondol erről a neves párkapcsolati terapeuta Esther Perel? Poós-Nagy Fruzsina life és business coach cikkéből mindez kiderül.

Mindannyiunk életében valamilyen formában kapcsolatba kerülünk a hűtlenséggel. A szerencsésebbek csak a környezetükben, tágabb családi köreikben tapasztalják meg a megcsalás hatásait, következményeit. Mások saját bőrükön érzik, hogy milyen a hűtlenség áldozatának lenni, vagy milyen ellentmondásokkal teli egy kapcsolatból kitekinteni, a vétkes szerepének megbélyegzésével együtt élni. Hogyan vélekedjünk a hűtlen tettekről? A pszichológia milyen mankókat kínál a hűtlenség értelmezésében, feldolgozásában?

Új szemléletmód

Esther Perel lengyel származású, Belgiumban nevelkedett, Amerikában élő párkapcsolati szakértő, terapeuta pontosan ezeket a kérdéseket feszegette 2015-ben, egy TED konferencián tartott előadásában. Az ő ott elhangzott gondolatait dolgozza fel most kétrészes cikksorozatunk. Perel olyan újszerű álláspontot képvisel a kérdésben, amely más megvilágításba helyezi a hűtlenség kérdéskörét, és a hasonló problémákkal küzdők számára nagy segítség az események értelmezésében és feldolgozásában.

A világ sokat változott, immár másként tekintünk kapcsolatainkra. A monogámia korábban azt jelentette, hogy egy embert választunk egy életre. Mai definíciója szerint pedig azt jelenti, hogy

egy emberrel élek most.

A fogyasztói társadalom szemlélete nyomot hagyott a párkapcsolatokról uralkodó elképzeléseken is. Más megítélés alá esik már egy válás, még akkor is, ha vannak közös gyermekek. Ugyanakkor a hűtlenséget övező tabu még mindig jelen van, pedig jól tudjuk, hogy a hosszú távú elkötelezett, boldog kapcsolatokban, és házasságokban is felüti a fejét.

A hűtlenség új terhei

Mit is jelent a hűtlenség?” - teszi fel a kérdést Esther Perel. Ez sem teljesen egyértelmű, hiszen folyamatosan változik, bővül a fogalom tartalma. Lehet egy egyéjszakás kaland, egy viszony, vagy akár egy szexuális tartalmakról folytatott chatelés, esetleg tinderezés is. Perel három lényegi elemét emeli ki a megcsalásnak: olyan titkos kapcsolatként definiálja, amelyben – szinte bármely mélységű – érzelmi kötelék is megjelenik, illetve szexuális alkímia jellemzi.

A hűtlenség korábban soha nem járt ilyen mértékű pszichés terhekkel, mint manapság. Ennek oka a házasság, illetve a hosszú távú kapcsolatok alapjainak változásában keresendő. Régen a házasság egy gazdasági szövetség volt, a hűtlenség az egyének anyagi biztonságát veszélyeztette elsősorban. Az igaz szerelmet hűtlenség útján, házasságon kívül volt lehetőség meglelni. Manapság, amikor

a házasság egy romantikus szövetség,

és az igaz szerelem helye, akkor a hűtlenség ezt teszi kockára, olykor tönkre.

Amikor társat keresünk, akkor egy romantikus ideálnak megfelelő partnerben gondolkodunk, aki az elvárásainknak a leginkább megfelel: legyen a legjobb szerető, a legjobb barát, a legfőbb bizalmas, a legjobb szülő, érzelmi társ, és intellektuális partner. Az elköteleződés pedig ezzel egyidejűleg azt is jelenti, hogy engem kiválasztottak, hogy valaki számára én vagyok a legfontosabb. Ezáltal egyedi és pótolhatatlan vagyok. A hűtlenség pedig azért olyan nagymértékben megterhelő pszichésen, mert megkérdőjelezi az idealizált szerelmet, akár a teljes világképünket és saját énképünket is, ezáltal

a legnagyobb árulás.

Egy másik markáns jelenség pedig a váláshoz való viszony változásában rejlik. A hiedelem, hogy jogom van a saját vágyaimat követni, illetve a saját boldogságomhoz, más perspektívába helyezi a válást. Míg korábban a párok azért váltak szét, mert együtt boldogtalanok voltak, addig ma inkább az a jellemző, hogy a szétmenés oka, hogy boldogabbak lehessenek. A mai ingerekkel elárasztott világ a folyamatos lemondást nehezíti meg még inkább.

Cikkünk folytatásából kiderül, hogy a boldog kapcsolatban élők miért hűtlenkednek, illetve, hogy a kapcsolaton kívüli viszonyoknak milyen kimenetelei lehetnek.

A szerző Poós-Nagy Fruzsina, life és business coach, viselkedéselemző, közgazdász, a Lisznyai Pszicho-Műhely tagja.