Az első magyar kosárlabdázó, akit draftoltak az NBA-be. A spanyol Baskonia csapatkapitánya, meghatározó játékos a spanyol bajnokságban és az Euroligában egyaránt. A magyar kosárlabda-válogatott alapembere. Ő Hanga Ádám, akit a légiós szerepről, az NBA-ről és a sportkultúrák közötti különbségekről is kérdeztünk. Interjúnk. 

Rendkívül sikeres idényt tudhatsz magad mögött: jól szerepeltél a spanyol bajnokságban és az Euroligában is, nyáron pedig sikerült a válogatottal kijutni az EB-re. Mi a kulcs a sikerhez?

12346439_1159195477443744_8478979126232203763_n
Forrás: facebook.com/hangaadamonline

A profi karrierem egyik legszebb szezonját zártam a 2015/2016-os szezonban: nagyon sok mérkőzést, utazást és megannyi nagy sikert tudhatunk magunk mögött a  klubcsapatommal és válogatottal. A sikerhez a legfontosabb, hogy az ember soha ne adja fel. Klisének hangzik, de ez a kulcs! Emellett persze a rengeteg munka elengedhetetlen.

Nyáron a sajtóban bombaként robbant a hír, hogy Barcelonába igazolsz, találgatások sokasága jelent meg. Nem lehet egyszerű ekkora figyelem középpontjában lenni.

A 2011-es draft óta élénk érdeklődés övez. Ezt fokozta, hogy ahogy léptem előre a Spanyolországban, úgy onnan is egyre többen kerestek, keresnek. Ez profi sport velejárója.

Az NBA Draft nyomás vagy lehetőség?

Nem érzek semmilyen nyomást, egyértelműen lehetőségnek élem meg. Büszke vagyok rá, hogy minden idők első magyar játékosaként engem drafoltak, de ez nem jelent semmit.

Mennyire határoz meg, hogy csak pár szezonra látsz előre? A bizonytalanság mellett tudsz előre tervezni?

A profi sportban nem tervez az ember. Én mindig igyekszem még többet dolgozni, még többet kihozni magamból. Csak a következő mérkőzésre koncentrálok.

Külföldön nem könnyű új életet kezdeni. Ám neked láthatóan nagyon jól sikerült a beilleszkedés, ebben a szezonban csapatkapitánnyá is választottak. Nehéz légiósként belecsöppenni egy csapatba, egy külföldi kultúrába?

Szerencsére ez nem okozott nekem problémát. Ebben szerepet játszottak a klubok is, akiktől rengeteg segítséget kaptam.

Éreztetik veled, hogy külföldi vagy? Te magad mennyire érzed magad annak?

Én a teljesítményben és a munkában hiszek. Teljesen mindegy, ki milyen útlevéllel rendelkezik, az számít, hogyan és mennyit dolgozol.

 

Forrás: Hanga Ádám Facebook oldala
Büszke vagyok rá, hogy minden idők első magyar játékosaként engem drafoltak. Forrás: facebook.com/hangaadamonline

Mik a leglényegesebb különbségek a spanyol és a magyar élvonal csapatainak működtetésében? Milyen stáb dolgozik a háttérben?

A legfontosabb különbség, hogy a spanyol csapatok jóval nagyobb költségvetéssel dolgoznak, ezáltal több szakembert foglalkoztatnak a kluboknál.

Nagy jelentősége van nálatok a pszichológiai felkészítésnek?

A mentális felkészültség elengedhetetlen. Spanyolországban már majdnem minden klubnál dolgozik pszichológus.

A kinti tapasztalataid alapján milyen lehetőségeket látsz a magyar színvonal emelkedésére?

Több magyar klubcsapat is kilépett már az európai kupa-porondra, illetve a válogatottal is hosszú idő után újra kint vagyunk az Európa-bajnokságon. Ezek elengedhetetlenek a játékosok fejlődése szempontjából.

Sok fiatal számára példakép vagy. Mit tanácsolnál nekik?

Hogy ne adják fel, dolgozzanak szorgalmasan, és bízzanak magukban!