Szombaton (05.20.) lezajlott a Mindset Online Stop kezdeményezése. Ugyan a résztvevők pontos számát nem tudjuk megbecsülni, de nem is ez volt a cél, hanem hogy elgondolkoztassuk az embereket a túlzott internetfogyasztás jelentőségén és a fizikai valóság szépségei mellett való elhaladáson. Számunkra érdekes tapasztalat volt maga a részvétel, illetve a kérdőívből nyert adatok is. Lássuk, hogyan látták a Mindset olvasótáborához tartozók az internetmentes napot.

Egyetemei éveink és kutatásaink során már megtapasztaltuk, hogy milyen nehézségekkel jár a véletlenszerű mintavételi eljárás és mennyire nem egyszerű megfelelő számú kitöltőt összegyűjteni. Az offline kampányunk élményfelmérő kérdőívét 64-en töltötték ki mindössze 24 óra leforgása alatt. Felmérésünk természetesen nem reprezentatív, de sok érdekes és értékes információ jelent meg a válaszokban.

A tudományos elveket megtartva pár mondat a mintáról. Minden korosztály képviseltette magát, azonban a kitöltők 95%-a 18 és 45 év közötti volt. A nemek 2/3-as 1/3-ad arányban, női többséggel voltak jelen. Minden második kitöltő a fővárosban lakik, minden 4. városban, minden 5. megyeszékhelyen, a maradék pedig faluban. Foglalkozást tekintve a kitöltők 42%-a főállású tanuló, 38% szellemi munkát végez, 17% aki a tanulás mellett dolgozik, a többiek pedig fizikai munkát végeznek. Tehát adataink főként a fiatalfelnőtt, felnőtt, nagyvárosban élő populációra vonatkoztathatók.

Első kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon az internetmentes nap betartása melletti elhatározást mennyien tudták egy teljes napig megtartani. Az adatok szerint az emberek 82%-a végigcsinálta a kihívást, 18%-uk pedig elkezdte, de félbehagyta valamilyen okból. Itt fontos leszögezni, hogy akik nem csinálták végig ők nem gyengék vagy alacsony akaraterővel bírók, hanem a társadalmi elvárások és szükségszerűségek áldozatai. Ez a válaszokból is kiderült ugyanis legtöbben muszájból csatlakoztak újra az online világhoz: csoportmunka, továbbképzésen levő internetet igénylő feladat, diákok vagy diáktársak segítése vagy beadandó feltöltés miatt, de volt olyan is, aki tartotta volna magát csak a barátja elfelejtette, hogy hol és mikor is találkoznak pontosan és ezt csak online tudták tisztázni. Érdekesség, hogy többen számoltak be arról, hogy megszerették volna csinálni a kihívást, azonban a péntek este szombatba csúszott tananyag letöltés vagy épp buli miatt és ezért inkább el sem kezdték. Utóbbi okkal kapcsolatban egyik olvasónk rámutatott arra, hogy a fiatalok körében mennyire fontos platformja a különböző chat appok az élmények megvitatásának ugyanis azt írta, hogy a pénteki éjszakázás után egyszerűen nem tudta kihagyni az esti történések online megbeszélését és a sztorikon való közös nevetést. (Vagy inkább emoji küldözgetést?)

végigcsin

A válaszok arra mutattak rá, hogy az emberek többségénél nem jelentett akkora kihívást egy napig internet nélkül élni, ugyanis a legtöbben nem készültek előre semmilyen módon. Így mondhatjuk azt is, hogy

minden rendelkezésünkre áll az internet mellőzéséhez.

Ezt egy másik kérdésünkre adott válaszok is bizonyítják, ugyanis mindössze a kitöltők 16%-a próbáltak ki valami újat az offline világban. Persze voltak olyanok is, akik úgy viselkedtek, mint legtöbbünk a vasárnapi zárva tartás időszakában, amikor szombaton a boltok tömve voltak és mindenki annyi élelmiszert vett, mintha világvégére készülne. Csak ebben a kontextusban inkább a film és tananyag letöltés volt ilyen, szerkesztőségünkben is volt olyan, aki még a júniusi vizsgáinak ppt-it is letöltötte, illetve annyi filmet és sorozatot halmozott fel, hogy az egész nyarat át tudná vészelni.

A napi szintű internetfogyasztást tekintve azt tudjuk felmutatni, hogy a 64 ember közül senki sem jelölte azt a válasz lehetőséget, hogy napi 1 óránál kevesebbet internetezik. 14% 1-2 órát, 58% 2-5 órát és 28% napi 5 óránál is többet. Persze ebben benne van, hogy sokakat munkájuk köti az internethasználathoz.

internethasználat

Mennyire zavaró az emberek számára saját internet fogyasztási szokásuk? Erre rámutat az a kérdésünk, hogy miért csatlakoztak kezdeményezésünkhöz. Ugyanis a kitöltők 34%-a vélte úgy, hogy túl sokat netezik és itt az ideje egy kis leállásnak. De sokan voltak, akik már régóta tervezték, kíváncsiak voltak vagy jó mókának tartották az online stopot és remek lehetőségként élték meg, hogy szervezett körülmények között, másokkal együtt szerezzenek saját élményt.

Felhívásunkban kiemeltük, hogy mindenki maga döntheti el, hogy szociális kapcsolatait szeretné fejleszteni az internetmentes napon vagy inkább egyedül létre vágyik és önmagával szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni. A kérdőívet kitöltő személyek szinte fele-fele arányban oszlottak meg atekintetben, hogy hívtak-e, bátorítottak-e valakit a Mindset kihívásának teljesítésére. Ebből arra tudunk következtetni, hogy

különböző emberek teljesen máshogy töltötték a napjukat

másként élték meg az offline valóságot.

A kampányunkban való részvétel a többség számára azonnali pozitív visszacsatolással járt: a kitöltők ¾-e érezte úgy, hogy teljesített valamit részvételével és 58%-uk meg is dícsérte magát a teljesítménye miatt. Emellett csak minden 5-ik ember számolt be arról, hogy valamilyen szinten szorongást élt át és mindössze egy valaki volt, aki ezt nagyon erősnek érezte.

Most pedig nézzünk néhány szöveges beszámolót a #MOST-ot teljesítő személyek élményeiből. Elsőként pár olyan újdonság, amit korábban nem próbáltak olvasóink az offline világban: idegenszavak szótárának vagy angol-magyar szótárnak a használata a google helyett, verseskötet kiolvasása az elejétől a végéig, krétával rajzolás a betonra, grillcsirke sütés nyárson vagy épp megtanult szögelni az illető. De több olyan válasz is érkezett, amelyben arról számoltak be a kitöltők, hogy szexuális életükkel vagy pornó fogyasztásukkal kapcsolatban újítottak be valamit.

Az internetmentes nap sokak számára baráti, családi, párkapcsolati időtöltéssel ment el. Sok lakás tisztább lett, a kertek pedig ápoltabbak, régóta a mélyhűtőben álló húsok kerültek a nyársra, az előző időszakban porosodó új zenei, filmes és irodalmi művekkel ismerkedtek az emberek, beadandók készültek el a határidő előtt, felesleges kilóktól szabadultak meg a kihívás teljesítői sport vagy kirándulás által, de egy-egy kocsmázásra, cserkészportyára és wellnessezésre is sor került.

Többen érezték az időmilliomosság jeleit

azáltal, hogy nem nézték az értesítéseiket, nem pötyögtek a telefonjukon és egyszerűen csak az itt és most szellemiségében léteztek a világban.

Néhány kedvcsináló történet, hogy miért éri meg egy-egy napra mellőzni az internetet és közben miféle nehézségek jelenhetnek meg, melyek leküzdése külön izgalmat rejt:

„Egy baráti társasággal töltöttük a hétvégét egy vidéki házban. Együtt zenéltünk egész hétvégén, jókat főztünk, kirándultunk, és közösen zenéltünk. Egyszerűen csak jól éreztük magunkat. Ami nehéz volt, hogy szombaton többször előfordult, hogy meg akartam mutatni egy-egy számot a neten, de nem tehettem, mert MOST volt!”

„Délután túrázni voltam, délelőtt vásároltam. A vásárlás közben többször szerettem volna elővenni a telefonom 1-1 receptet megnézni, de eszembe jutott a kihívás és nem tettem. Hivatásomnál fogva nehéz elképzelni az életem internet nélkül, mégis jó volt egy nap távol tartani magam tőle.”

„Olvastam, jóval többet haladtam a tanulnivalóval, mint egy internettel töltött napon, és egyáltalán nem maradtam le semmiről, hiszen híradást és időjárás jelentést is tudtam nézni a televízióban. Jól éreztem magam internet nélkül is.”

„Nagyon jól éreztem magam. Jó érzés volt, hogy a kevéske szabadidőmet- ami a 2 éves kislányom mellett nem túl sok van- hasznosan töltöttem és nem telefonnyomkodásra pazaroltam. Amiket csináltam: nyugodt kávézás a teraszon, felnőtt színező, családi program a szabadban, sok játék a kislányommal, olvasás.”

„Készültem a szóbeli vizsgáimra, gyakoroltam a hangszeremen, napoztam, főztem magamnak, jógáztam, tornáztam, elvégeztem a házimunkákat amiket mindig ellógok. Egész nap produktív voltam, és jólesően fáradtam el, korán lefeküdtem és korán fel is ébredtem ma reggel.”

Egyre gyorsuló és internettel behálózott

világunkban elengedhetetlen az online lét.

Ennek legtöbbször kommunikációs és munkavégzési oka van, ezért mondhatjuk, hogy a különböző applikációk segítik a boldogulásunkat a világban és a nyugati társadalommal való lépéstartást. Azonban továbbra is fontosnak tartjuk a restaurációs leállást és a személyes kapcsolatok offline ápolgatását. Lehetséges, hogy épp egy átmeneti korszakot élünk és a későbbiekben ezeket már nem fogjuk annyira igényelni, viszont a mostani kutatások még azt bizonyítják, hogy szükséges néha elszakadni az online világtól, agyunk és személyiségünk igényli a fizikai valóság megélését és a részvételt benne.

Köszönjük, hogy csatlakoztatok a Mindset Online Stop felhíváshoz! Jövőre újra együtt csináljuk végig az internetmente napot, addig is mindenki kedvére használhatja saját élményeit és mások tapasztalatit.

https://www.youtube.com/watch?v=Im-02CqTnBk