Ismerősen cseng az a gondolat, hogy „az erekció elengedhetetlen egy nő szexuális kielégítéséhez”? Vagy gondolkoztunk már azon, hogy ha nőként nincs orgazmusunk szex közben, akkor valami biztosan nincs rendben velünk? Mindkét esetben egy-egy szexuális hiedelemről van szó, melyeket általánosan elfogadottnak vélünk, még akkor is, ha tévesek. Cikkünk első részében a szexuális mítoszokat mutatjuk be! Körüljárjuk, milyen hatással lehetnek a szexuális működésünkre, és megvizsgáljuk, hogy a különböző szexuális zavarok fennállása esetében, mely hiedelmek jellemzőek leginkább.

A szexuális hiedelmek olyan attitűdök, melyek a személy számára általánosan elfogadott szubjektív szabályok, és gyakran ha-akkor típusú mondatok. Ezen feltételezések tanulási folyamatok és szexuális tapasztalok útján alakulnak ki, és központi szerepet játszanak az énsémák aktiválásában (pl. „értékes vagyok”, vagy „nem vagyok szerethető”). Zilbergeld (1999) felismerte, hogy

a merevedési zavarral küzdő férfiakra több szexualitással kapcsolatos hibás hiedelem is jellemző,

így összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő szexuális mítoszokat.

Ezek a mítoszok (diszfunkcionális szexuális hiedelmek) gyakran a maximális teljesítmény köré szerveződnek, vagy a szexuális válaszkészséggel kapcsolatos irreális meggyőződésekről, illetve a nők kielégítéséről szólnak. Lássunk néhány ilyen hiedelmet: „Egy igazi férfi nagyon gyakran létesít szexuális kapcsolatot.” / „A pénisz erekciója elengedhetetlen egy nő szexuális kielégítéséhez.” / „Egy igazi férfi mindig készen áll a szexre, és bármely nőt ki tud elégíteni.” / „Az előjáték csak időpocsékolás.” / „A szexben a legfontosabb, hogy a felek eljussanak az orgazmusig.” stb.

Azon férfiak, akik gyakran használják ezeket a hiedelmeket általában negatívan gondolkodnak magukról: „Kevesebbet érek, mint egy férfi” / „Egy csőd vagyok” / „Ezt sosem fogom tudni megoldani”.

Ezek a negatív hiedelmek fogékonnyá teszik az egyént a szexuális zavarok kialakulására, és gyakran a problémát magát is fenntartják. 

A női diszfunkcionális hiedelmek gyakran a kettős mércét tükrözik. Megengedőek a férfiakkal szemben, és szigorúak, elnyomóak a nőkkel: „Aki szexet kezdeményez nő létére, az erkölcstelen” / „Szex csakis a férfiak kezdeményezése nyomán jöhet létre” / „A maszturbáció káros és nem illendő” / „Nem szabad fantáziálni szex közben”, stb.

A konzervatív hiedelmeken túl életkorral és fizikai megjelenéssel, külsővel kapcsolatos hiedelmeket is azonosítottak a kutatók: „A szex csak a 30 évnél fiatalabb nőknek való”/ „A női szexuális élet a menopausával együtt ér véget”.

De a nőknél is találtak teljesítménnyel kapcsolatos mítoszokat: „Egy normális nőnek mindig van orgazmusa szex közben”/ „Minden nő képes a többszörös orgazmusra”/ „Egy normális nőt bármikor felizgathat szexuálisan a partnere”/ „Az nem normális, ha egy nő nem tud könnyen, és gyorsan elélvezni”.

Hiedelmeken át a szexuális zavarokig?

Érdemes megvizsgálni, hogy milyen hiedelmek jellemzőek leginkább a különböző szexuális zavarokban. A két portugál kutató (Nobre és Pinto‐Gouveia, 2006) vizsgálatai alapján úgy tűnik, hogy merevedési zavarral rendelkező férfiak körében a leggyakrabban előforduló mítoszok a macsó hiedelmek, a nők kielégítésére vonatkozó túlzó elvárások, valamint jellemző, hogy csak a behatolás fókuszú közösülést tartják elfogadható szexuális tevékenységnek. A szexuális vágy hiányával küzdő férfiakra jellemző a korlátozó és konzervatív attitűd a szexualitással kapcsolatban, az erotikus gondolatok hiánya és a merevedéssel kapcsolatos aggodalmak.  

A negatív hiedelmek fogékonnyá teszik az egyént a szexuális zavarok kialakulására

A szexuális vágy zavarral küzdő nők gyakrabban számolnak be a szexualitással kapcsolatos konzervatív attitűdökről és hiedelmekről, illetve több olyan hibás attitűdről, melyben az életkor akadályozza a szexualitást. Gyakorta a szexuális vágyat, mint bűnös dolgot értelmezik. A női orgazmuszavar esetében a testképpel kapcsolatos irreális hiedelmek dominálnak, míg a szexuális készenlét és lubrikációs nehézségeket tapasztaló nők sokszor szexuális konzervativizmusról számolnak be, és előfordul, hogy a szexuális vágyat ők is bűnös érzésnek titulálják. A vaginizmussal küzdő nők körében gyakoriak az életkorral kapcsolatos hiedelmek, és a szexuális konzervatívizmus mítoszai.

Mégis miként hatnak ezek a szexuális mítoszok?

Egy-egy téves vagy diszfunkcionális szexuális hiedelem még nem feltétlenül okoz szexuális zavart. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a zavarok kialakulása nem közvetlenül a diszfunkcionális szexuális hiedelmek meglétén múlik. Hatásaik inkább oly módon érvényesülnek, hogy

azon szexuális helyzetekben, melyekben a hiedelemrendszer negatív és katasztrofizáló magyarázatokat hív elő, egy erőteljesen negatív kognitív énséma aktiválódik.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk erre egy példát:

Ha egy férfi olyan szexuális hiedelemmel rendelkezik, hogy „akinek férfi létére nincs merev erekciója, az egy csődtömeg”, akkor negatívabban fog reagálni egy olyan szexuális helyzetre, amikor az erekciója nem a megszokott merev állapotot mutatja. Ilyenkor a szexuális hiedelme értelmező, magyarázó szűrőként működik, kiemelve a szexuális élmény negatív aspektusait. A sikertelen szexuális helyzetben olyan negatív énsémákat fog aktiválni, minthogy „csődtömeg vagyok”, „gyenge vagyok” vagy „inkompetens vagyok”. A „csődtömeg vagyok” séma aktivációja beindítja a kudarccal, és a kudarc következményeivel kapcsolatos automatikus gondolatokat („Muszáj, hogy merevedésem legyen”, „Miért nem működik?”, „Ha nem lesz merevedésem, megszégyenülök”), melyek elterelik a figyelmi fókuszt az erotikus ingerekről, és olyan negatív érzelmi válaszok jelennek meg, mint a csalódottság vagy a szégyen. Így a figyelmi fókusz a szexuális teljesítményre, és az erekció minőségére kerül, mely aláássa az erotikus ingerek további feldolgozását, csökkenti a szexuális gondolatok gyakoriságát, és növeli a negatív érzelmi válaszokat, így tovább rontja az erektilis válaszkészséget. Ez a cirkuláris folyamat sebezhetővé, és fogékonnyá teszi az egyént a különböző szexuális zavarok kialakulására (Nobre, és Pinto-Gouveia, 2008).

Összefoglalva a szexuális mítoszok jelentőségét, ezek a hiedelmek szűrőként működve negatív énsémákat, majd negatív automatikus gondolatokat és érzelmeket aktiválnak szexuális együttlét közben, ezáltal visszaveszik a szexuális válaszkészséget (vágyat, izgalmat, erekciót/lubrikációt). Az automatikus gondolatok fő fókusza az erotikus ingerek helyett férfiak esetében az erekciós válasz minőségére és a kudarc következményeire helyeződik, míg nők esetében főként a saját testképükkel kapcsolatos aggodalmakkal, és a szexbe történő bevonódás nehézségeivel kapcsolatosak.

Cikkünk második részében a diszfunkcionális szexuális hiedelmekkel való megküzdést tárgyaljuk majd. Kiderül, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk a túlzó hiedelmeinkkel kapcsolatban, valamint hogyan korrigálhatjuk kognitív torzításainkat a kiegyensúlyozottabb és harmonikus szexuális élet érdekében. Tartsatok velünk legközelebb is!

Felhasznált irodalom:

Nobre, P. J., & Pinto‐Gouveia, J. (2006). Dysfunctional sexual beliefs as vulnerability factors for sexual dysfunction. Journal of Sex Research, 43(1), 68–75. https://doi.org/10.1080/0022449069552300

Nobre, P. J., & Pinto-Gouveia, J. (2008). Cognitions, Emotions, and Sexual Response: Analysis of the Relationship among Automatic Thoughts, Emotional Responses, and Sexual Arousal. Archives of Sexual Behavior, 37(4), 652–661. https://doi.org/10.1007/s10508-007-9258-0

Nobre, P. J., Pinto-Gouveia, J., & Gomes, F. A. (2003). Sexual dysfunctional beliefs questionnaire: An instrument to assess sexual dysfunctional beliefs as vulnerability factors to sexual problems. Sexual and Relationship Therapy,18(2), 171-204.

Vásárhelyi, D. (2019). A szexuális zavarok hátterében álló kognitív hiedelmek. Diplomamunka. Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Kar, Szexuálpszichológiai szakpszichológus képzés.

Zilbergeld, B. (1999). The new male sexuality. New York: Bantam Books.