Mosolyra görbülő száj, szeretetteljes arckifejezések, ölelő karok egy körülbelül hatvan centis mesterséges intelligenciába sűrítve. A Luxemburgi Egyetem kutatói létrehoztak egy QTrobot névre keresztelt botot, ami az autista gyermekeknek segíthet elsajátítani az amúgy visszamaradott szociális készségeket, ezzel teremtve hidat a gyerekek, a gondozóik és a szüleik között.

Az autizmus spektrum zavarral (ASD) küzdő gyermekeknek nehézséget okoz a másokkal folytatott interakció. Verbális kommunikációjuk elmaradhat a kortársaikhoz képest, nehezebben koncentrálhatnak a partnerükre, és problémát okozhat nekik a stressz, illetve a szorongásuk kezelése. Mindezek pedig kihatnak a szociális életükre és az iskolai teljesítményükre is.

QTrobot hű a nevéhez: hatvan centibe van belesűrítve egy jó nagy adag szeretet, amivel az autistákkal foglalkozó terapeuták munkáját támogatja.

QTrobot egy kisgyermek nagyságú humanoid robot, amely lát, hall és beszél is. Ezek mellett pedig képes a nonverbális kommunikációra: arcmimika és gesztusok formájában. A robot fejlesztéséhez a kutatók tizenöt ASD-vel diagnosztizált négy és tizennégy év közötti gyerekkel folytattak interjúkat, egyet QTrobot jelenlétében, egyet pedig egy hús-vér kutatóval. Az interjúk során három kérdést tettek fel a gyerekeknek, elmeséltek nekik egy történetet, végül pedig arra kérték őket, hogy utánozzák le az interjúztató mozdulatait (pl. emeljék a magasba a kezüket).

Ember vs. gép

A kutatók ezeken az üléseken azt figyelték, hogy az autista gyerekek ugyanolyan válaszkészek lesznek-e akkor, ha egy robottal beszélnek, mint amikor egy emberrel. Továbbá, hogy a kis masina jelenlétében vajon kevesebbszer fogják-e produkálni az olyan jellegzetes autista mozdulatokat, mint amilyen például a tenyerek csapkodása. A megfigyelések alapján a humanoid robot jelenlétében sokkal többször koncentráltak a gyerekek az interjúztatóra (ezt a pillantások időtartamával és mennyiségével mérték), valamint kevesebb repetitív viselkedést mutattak.

https://youtu.be/Yk--cFLRSdk

Robotok az autista gyermekekért

Bár még számos kutatásra van szükség ezen a területen, a robotot megvalósító LuxAI startup elhivatott abban, hogy innovatív megoldásokkal segítsék az autista gyermekek szociális beilleszkedését, illetve csökkentsék a szociális környezetben érzett szorongásukat. Az eredmények alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a QTrobothoz hasonló, mesterséges intelligencián épülő segítő botok áttörést hozhatnak az autista gyerekek szociális készségeinek fejlődésében.

 

Felhasznált szakirodalom: Costa, A. P., Charpiot, L., Lera, F. R., Ziafati, P., Nazarikhorram, A., van der Torre, L. & Steffgen, G. (2018). A comparison between a person and a robot in the attention, imitation, and repetitive and stereotypical behaviors of children with Autism Spectrum Disorder. In Proceedings workshop on Social human-robot interaction of human-care service robots at HRI2018. (Kiemelt kép: spectrum.ieee.org)