Beazonosították már a megcsalás gyakori jeleit, de ezek közül egyiket sem tekinthetjük egyértelmű jelnek, viszont arra biztosan figyelmeztetnek, hogy olyan folyamatok lehetnek a kapcsolatunkban, amik az egymástól való eltávolodásra utalhatnak. A jegyeket végiggondolva mérlegelhetjük, hogy egy harmadik féllel kell-e szembenéznünk, vagy ez nem személyhez köthető, hanem az adott életszakasz nehézségei jelennek meg bennük. 

Sokan érkeznek úgy önismeretre, hogy a párjuk megcsalta őket, és ennek feldolgozásában kérnek segítséget. Elmondják, már egy ideje sejtettek valamit, változásokat vettek észre a párjuk viselkedésében, amiket most már, hogy beigazolódott a megcsalás, meg is tudnak magyarázni. Valóban, vannak olyan jelek, amik nagy gyakorisággal jelennek meg a megcsalás körül. Lehetne ezeket tipikus jelzésekként számon tartani, viszont jó, hogyha inkább óvatosan bánunk velük, mert nem törvényszerűen megcsalást jeleznek előre.

Egyik gyanújel vagy akár több együttes megléte sem jelzi egyértelműen azt, hogy harmadik fél van a kapcsolatban.

Elsősorban azon érdemes inkább elgondolkodni, hol tart most a kapcsolatunk, milyen viszonyt ápolunk a párunkkal, hiszen előfordulhat, hogy a megjelenő tünetek hátterében nem egy harmadik fél, hanem a társunk életében megjelenő valamilyen nehéz élethelyzet vagy változás áll. Bizonyos esetekben viszont sajnos valóban bebizonyosodik, hogy társunk már más irányba köteleződött el. A következő felsorolást felhasználhatjuk arra, hogy végiggondoljuk, mutatkozik-e valamilyen eltávolodás párkapcsolatunkban, és ha igen, egy harmadik személy, vagy valamilyen más folyamat állhat-e ennek hátterében.

Az elfelejtett szülinap, késői hazaérkezések, elmaradozó szexuális élet, mind felhívhatják a figyelmünket arra, hogy valami rejtett folyamat megy végbe.

Változás a kommunikációban, a viselkedésben

Az egymás közötti kommunikációban beálló változásnak mindig fontos jelzésértéke lehet. Ha korábban meg lehetett beszélni az érzéseket, meg lehetett osztani a nézeteket, ismerhettük, párunk mivel töltötte a napját, akkor komoly nehézségekre utalhat, ha ezek elmaradnak. Nemcsak szóban mutatkozhatnak meg ezek, hanem az élet egyéb területein is. Elmaradnak azok a tevékenységek, amik korábban megvoltak.

Az elfelejtett szülinap, a késői hazaérkezések, az elmaradozó szexuális élet, a korábbi dicséretek, elismerések háttérbe szorulása, ezek mind lehetnek olyan jelek, amik felhívhatják rá a figyelmünket, hogy valami rejtett folyamat megy végbe.

Ilyenkor is nagyon fontos, hogy ezek nem önmagukban jelzésértékűek, hanem az a viszonyítás lehet mérvadó, hogy hogyan volt korábban.

Külső megjelenés

A minden előzmény nélkül megjelenő változás az öltözködésben, a külső megjelenésben figyelemfelkeltő lehet. Leggyakrabban azt kapcsolhatjuk hozzá, hogy párunk vonzóbbnak akar látszani, ami akár történhet egy harmadik fél miatt is. Még inkább ezt gondolhatjuk, hogyha az öltözködésre való odafigyelés, a megjelenésért való aggódás nem akkor jelenik meg, amikor valamilyen közös program történik, hanem akkor, amikor külön utakon járunk. Ide tartozhat az is, amikor társunk nem az egészsége megőrzése érdekében kezd sportolásba, hanem az alakja formálása miatt. Ilyenkor is nagyon fontos mérlegelni, mi vezérelheti ezt a folyamatot. A megújulás önmagáért történik-e, vagy valaki másért.

Azt hihetjük, párunk vonzóbbnak akar látszani, ami akár történhet egy harmadik fél miatt is.

Az időbeosztás drasztikus megváltozása

Az olyan hirtelen bekövetkező és drasztikus változások, amik nagyon sok időt vonnak el az otthoni élettől, aggodalomra adhatnak okot. A vállalt túlórák, a családi élet kárára elfogadott kedvezőtlen beosztás, a hirtelen megnövekedett feladatok, kötelezettségek jelezhetik azt, hogy valaminek nagyon megnőtt a jelentősége. Számtalan ok állhat ennek a hátterében is. Leginkább az adhat kétségekre okot, hogyha felmerül annak a lehetősége, miszerint párunk azért nem rohan haza a munkájából, mert jobban érzi magát valahol máshol.

Energikus házon kívül, fáradt házon belül

Figyelmeztető jelzés a hiányosságokra, hogyha azt tapasztaljuk, párunk kirobbanó formában van, ha valamilyen programja van, viszont fáradt, motiválatlan az otthoni körülmények között. Azt közvetítheti ez számunkra,

mintha otthon nem érezné jól magát, viszont jó szívvel ad magából házon kívül.

Úgy érezhetjük, máshol jobban meg tudja találni a feltöltődést, másokon vagy egy bizonyos személyen keresztül jobban meg tudja élni önmagát.

Megakadályozásra kerülnek azok a helyzetek, amikor bele kellene engednie magát az intimitásba.

Az intimitás kerülése

Ez a nehézség az élet több területén is megmutatkozhat. A kommunikáció során csupán a felszínes, mindennapi praktikus információk cseréje történik meg. Párunk kerülni kezdi a közös, csak kettesben töltött pillanatokat. Megakadályozásra kerülnek azok a helyzetek, amikor bele kellene engednie magát az intimitásba. Nincs lehetőség a bensőséges pillanatok megélésére, mert valami akadályt képez. Változás állhat be a szexuális életben is.

Jelenthet ez kevesebb együtt töltött pillanatot, mert máshol jár lélekben, vagy akár többet is, mert leplezni próbálja a párkapcsolaton kívüli érzelmi szálait.

Ellenségesség, kritika

Természetes folyamat lehet az, hogy bizonyos tulajdonságaink nehezen viselhetőek a párunk számunkra. Abban az esetben viszont, hogyha olyan kritikában részesülünk a részéről, ami váratlanul ér bennünket (ráadásul korábban ezek elfogadott dolgok voltak a részéről), ez jelezheti azt, hogy valamiért egyfajta eltávolodás indult be a részéről. Jelezheti, hogy társunk már nem tud olyannak elfogadni bennünket, ahogy korábban, valami másra vágyik, és ezek a hiányosságok igazolásul szolgálnak neki arra, miért is keres kiutat kapcsolatból.

Az új kapcsolatban töltött idő miatt érzett bűntudatát azzal próbálja meg csökkenteni, hogy ajándékokkal, szívességekkel kárpótolja a másikat.

Bűntudati kényeztetés

Megjelenhet akkor, amikor a párunk még két döntés között vacillál. Ha harmadik személy van a héttérben, akkor még nem tudja megszakítani a régi kapcsolatát, de még az újat sem tudja felvállalni, így az új kapcsolatban töltött idő miatt érzett bűntudatát azzal próbálja meg csökkenteni, hogy ajándékokkal, szívességekkel kárpótolja a másikat. A hiányzó intimitást, szeretetet pótolja ezekkel.

Kompenzálni igyekszik az érzett lelkiismeret-furdalást, ami a cserbenhagyás miatt keletkezik.

Ez az állapot inkább arra enged következtetni, hogy még nem döntött, még maradni akar a régi kapcsolatában. Akkor mutatkozik meg a kilépés szándéka, ha már az elhanyagolás felé fordul a viselkedése.

Telefon, számítógép lakat alá kerül

Első dolgok között szokott lenni, amit a partnerek észrevesznek párjuk viselkedésének megváltozásában, hogy máshogy használja ezeket az eszközöket, mint ahogy korábban tette. Annyit tapasztalnak, hogy a másik gyakrabban nézi a telefonját, ugyanakkor partnerük arra is ügyel, hogy a képernyőt csak ő lássa. Minden pittyenésre elfordítja a telefonját, mindenhová magával viszi, szinte őrzi a mobilját. Akár jelszóval is védheti, amit pedig korábban nem állított be.

A felsorolásban a megcsalás legfőbb jelei szerepelnek, mégis előfordulhat, hogy több is jelen van egy kapcsolatban, mégsem egy harmadik féllel, hanem az egymás iránti érzelmi eltávolodással kell szembenézni. A fenti jegyek mindenképpen arra utalnak, hogy van valamilyen folyamat a párkapcsolaton belül, ami azonosításra szolgál, pontosan azért, hogy a felek ne külön utakon, egymástól eltávolodva, hanem a fennálló nehézségeket egymással megosztva folytassák tovább kapcsolatukat.

Felhasznált irodalom:

Kép: https://www.anxiety.org/relationship-anxiety-4-signs-of-cheating

Almási Kitti: Hűtlenség…és ami mögötte van, Budapest, Kulcslyuk Kiadó, 2012.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201812/10-signs-your-spouse-is-cheating

https://www.verywellmind.com/warning-signs-your-spouse-is-cheating-2300652