Sorozatfüggő vagy? Akár egy ültő helyedben is meg tudnád megnézni a Trónok Harcának összes évadát? Folyamatosan a Facebook-hírfolyamodat görgeted, miközben ezer más teendőd lenne? Ha magadra ismertél a leírásból, mindenképp olvass tovább!

Bizonyos tevékenységekre nagyobb figyelmet szentelünk, mint másokra. Ez általában olyan cselekményekre irányul, melyekkel viszonylag kis energiabefektetéssel nagyobb izgalmi faktor párosul. Ebbe a körbe tartozik minden általunk előszeretettel űzött és kellően szórakoztatónak tartott szabadidős tevékenység. A technológiai fejlődéssel együtt preferenciáink is megváltoztak, így a kutatók is igyekeznek lépést tartani az új körülményekkel. Nem sűrűn találkozunk kutatásokkal, melyek például a túlzott olvasás vagy a zen kertészkedésre irányuló függőséget tárnák fel. Nem véletlen hát, hogy a szakemberek figyelme azokra a jelenségekre terelődik, melyek esetén fokozott dependenciát tapasztalnak bizonyos korcsoportok vagy személyek összefüggésében.

Dr. Orosz Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociálpszichológusa szakmai csapatával közösen ezekkel a potenciális függőséget okozó viselkedési formákkal foglalkozik. Több kutatásuk is úttörőnek mondható saját területükön belül, ők dolgozták ki elsőként például a Tinderfüggőség mérésére alkalmas skálarendszert. Egyik frissen végzett vizsgálatuk a sorozataddikció megértését tűzte ki céljául, mely mai ismereteink szerint nem is tűnik olyan veszélytelennek, mint ahogyan azt első pillanatban gondolnánk.

Mint kiderült, társadalmunk jelentős részét érinti a növekvő sorozatnézési tendencia, melynek következménye lehet a problémás használat is. A potenciális tüneteket tekintve el kell gondolkoznunk azon, hogy vajon mennyire leszünk irritábilisak abban az esetben, ha megvonják tőlünk napi „adagunkat”? Ha úgy találjuk, hogy nem tudjuk rugalmasan kezelni az ilyen helyzeteket, elkezdhetünk gyanakodni: esetleg mi magunk is érintettek lehetünk a kérdésben. A kutatók arra is felhívták figyelmünket, hogy meglepő módon a nők mutatnak nagyobb hajlamot a túlzásba vitt sorozatnézésre:

  • Gyakrabban szabadítanak fel időt arra, hogy folyamatosan, egyre több részt nézhessenek meg,
  • Hajlamosak családtagjaikat, partnerüket, illetve barátaikat is hanyagolni szeretett tevékenységük miatt,
  • Több alkalommal használják a sorozatnézés eszközét arra, hogy hangulatukat befolyásolják, akár stresszről, akár idegességről, netalántán bűntudatról legyen szó.

stocksnap_mgpuxy8os8
Vajon hány éjszakát töltöttünk már ébren csak azért, hogy befejezzük egy sorozat utolsó évadát? Testünk sajnos ugyanúgy reagál az képernyő előtt töltött szórakozásra, mintha csak éjszakába nyúlóan dolgoznánk. Fontos, hogy gondoljuk a hosszútávú következményekre!

Kevésbé tűnnek függőnek azonban azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek. A vizsgálatból arra is fény derült, hogy a problémás használók esetében gyakran jelzi az adott személy számára saját környezete is, hogy túlzónak tartják viselkedését. Ám ez nem befolyásolja a néző attitűdjét a kérdésben. Általában véve kijelenthetjük, hogy a mai társadalom számára minden olyan (vélhetően ártatlannak tekintett) viselkedéses forma, melyet könnyű túlzásba vinni, hamar elkezdhet tendálni a függőség irányába.

A sorozatok nézése – ha mértékkel tesszük – feltölthet, kikapcsolhat bennünket egy hosszú nap után. Azt azonban egyelőre még nem tudhatjuk, milyen túlfutásai lehetnek az excesszív viselkedésnek. Abban biztosak lehetünk, hogy nem csak attitűdjeinkre lehet rossz hatással, hanem kapcsolatainkra és egészségünkre is. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: vajon tényleg bármikor abba tudnánk hagyni szeretett sorozataink nyomon követését? Képesek vagyunk egyetlen rész után megállni? A kérdőíves válaszok alapján sajnos úgy tűnik: nem. Mielőtt elhamarkodottan legyintünk a felvetett problémára, gondolkozzunk el azon, mégis mennyi időt vett el utóbbi éveinkből az éjszakába nyúló „na még egy utolsó rész” típusú hozzáállás, illetve, hogy azt az időt tulajdonképpen mitől is vettük el.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE