Számos félelem lakozik az emberekben a videójátékokkal kapcsolatban. Mindenhol a hátrányaikkal, a velük kapcsolatban kialakulható függőségről és a negatív hatásaikról olvashatunk. Hiánypótló cikkünkben a videójátékok néhány pozitív hatásait emeljük ki.

A videójáték számos módon van negatív hatással a felhasználókra, akik főleg serdülők és fiatal felnőttek közül kerülnek ki. A WHO idén, 2019-ben sorolta be a videójáték-függőséget a kényszeres zavarok spektrumába, valamint a videójátékok agresszív hatásaival kapcsolatos kérdéseket is gyakran feszegetik. Kevesebb szó esik azonban a videójátékok egészséges mennyiségű használata mellett jelentkező esetleges pozitív hatásokról. Pedig ezek említése – a videójátékosokkal szembeni gyakori előítéletesség miatt – legalább olyan fontos lenne, mint a játékokkal kapcsolatban kialakuló függőség tudatosítása.

Lassíthatja az agy öregedését

Számos készségünk, mint például a figyelem, a munkamemória, az absztrakt érvelés képessége csökken az életkor növekedésével. Mivel videójátékozás közben gyakran használjuk problémamegoldó készségeinket, hozunk meg nehéz döntéseket, valamint használjuk a rövid és hosszú távú memóriánkat,

így játék közben egyfajta agytornát végzünk.

Ez segíthet az időseknek abban, hogy frissen tartsák a fentebb említett kognitív képességeiket, derült ki Zelinkski és Reyes 2014-es kutatásából.

Jobb adatelemzőkké válhatunk általa

Vegyünk példának egy Candy Crush játékot, amely során az agyunk rááll arra, hogy látszólag véletlenszerű adatokból képesek legyünk kiszűrni a számunkra fontos elemeket. Ezáltal ügyesebbé válhatunk az adatgyűjtésben, amely képességünket később, hétköznapi szituációk során is kamatoztatni tudjuk, például mikor tömegben kell kiszúrnunk egy ismerősünket.

Fejleszti a játékosok kéz-szem koordinációját

A pontosságot és apró precíz mozdulatokat igénylő játékok fejlesztik a kéz-szem koordinációt, állapította meg Rosser JR sebészeket vizsgáló kutatása. Azok a sebészek, akik átlagosan heti 3 órát videójátékoztak, kevesebb hibát ejtettek a beavatkozások közben, valamint gyorsabban tudták produkálni ugyanazt a precizitást, mint az egyáltalán nem videójátékozó társaik.

Ez alapján bizonyos pontosságot fejlesztő videójáték ténylegesen növelheti ügyességünket és a kéz-szem koordinációnkat.

Így a videójátékok esetleg megfelelő eszközök lehetnek a sebészek gyakorlati oktatásában, valamint a szükséges képességek fejlesztésében.

A sebészek munkájában fő szerepet kap a megfelelő kéz-szem koordináció, a precíz beavatkozások sikeres elvégzése érdekében.

Li és munkatársai 2011-es kutatása alapján a videójátékozás az amblyopia (tompalátás) tüneteit is nagy mértékben javíthatja, akár gyógyíthatja is, amennyiben a rossz szemet használva játszunk.

Gyorsabb, de mégis pontos döntéshozatalra tanít bennünket

Számos videójáték növeli az érzékenységünket a környezetünk irányában. Ez a jobb térbeli figyelemben, valamint akár stresszes helyzetben is gyorsabb, precízebb döntéshozatalban jelenik meg. A legjobb példák erre az olyan lövöldözős játékok, mint a Call of Duty. Ezeknek a fejlesztett képességeinknek aztán a hétköznapi életünk során is hasznát tudjuk venni, például autóvezetésnél.

Autóvezetésnél fontos szerepet kap a multitasking, a térbeli figyelem, valamint a gyors döntéshozatal, mely képességeink a videójátékokkal fejleszthetők.

Segít a diszlexia leküzdésében

Franceschini 2013-as kutatása alapján már 12 órányi videójátékozás is hatalmas fejlődést eredményezhet a diszlexia leküzdésében. A vizsgálati személyek mind az olvasási, mind a fonológiai teszten jobb eredmények elérésére lettek képesek.

A fentebb említett pontokban a videójátékok főbb pozitív hatásait próbáltuk kiemelni, azonban számos más pozitív hatásról is beszámolhatnak a felhasználók. Mindemellett fontos felhívni arra a figyelmet, hogy ezek a hatások csak egészséges mennyiségű használat mellett jelentkezhetnek. Amennyiben videójátékokkal játszunk, figyelnünk kell rá, hogy tartsuk az egészséges limitet, és a játék ne menjen se a szociális kapcsolataink, se a munkahelyi teljesítményünk, tanulmányaink rovására. A videójáték-függőség egy olyan mentális zavar, amely rengeteg fiatalt érint napjainkban világszerte, és amelynek tüneteiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok.