Amikor szeretünk valakit, tettekkel is szeretnénk neki ezt kifejezni, például ajándékokkal, kedves meglepetésekkel. Különbözőek az elvárásaink az iránt, hogy mit szeretnénk adni és kapni. Mi történik akkor, ha csak az egyik fél árasztja el kedvességgel a másikat? Hogyan fogja érezni magát, ha elkényeztetik, és mindent megkap, amit csak lehet? Ez valóban nagylelkűségünk jele lesz vagy valami egészen másé? Cikkünkben ezeket a kérdéseket boncolgatjuk! 

Elmúlt karácsony

Vége a karácsonyi ünneplésnek. Lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba. De vajon mitől függ, hogy kinek mennyire tetszik a bezsebelt ajándék? Kutatások szerint manapság fontosabb az ajándékok mennyisége, mint a minősége. Tehát nagyobb örömöt okoz, ha öt különböző kis ajándékot kapunk, mint ha egy nagyot. Ezenkívül az emberek különböző módon örülnek az előregyártott és a saját kezűleg készített ajándékoknak.

Ajándékozóként elsődleges célunk, hogy kimutassuk mennyire ismerjük és szeretjük a másik személyt. A legjobb mód, ha meglepjük a célszemélyt. Amennyiben látszik, hogy sokat gondolkoztunk a megfelelő ajándékon, jobban meg fogják becsülni azt, és közelebb kerülnek az ajándékozóhoz. Ám ha átfordul a kocka, és előre meg van beszélve, ki mit vesz a másiknak, eltűnik a meglepetés ereje.  A technika fejlődésével az emberek egyre inkább tárgyfüggővé válnak. Így nem csoda, hogy valószínűleg a legtöbb karácsonyi ajándék idén is mobiltelefon, laptop vagy tablet volt. Az anyagiasság, vagyis

a materializmus elhatalmasodni látszik.

Viszont ha fiatalon megtanuljuk értékelni a saját kezűleg készített ajándékok örömét, mi is jobban fogjuk értékelni, ha ilyen tárgyat kapunk. Hiszen abba beletartozik a rászánt idő és munka értéke is!

Fontos, hogy ha nem azt kaptuk, amire számítottunk, akkor is

megbecsüljük és megköszönjük.

Hiszen azt szeretettel készítették nekünk. Lehet, hogy nem egy kötött sál volt a legnagyobb vágyunk, de még mindig értékesebb, mint egy random választott bolti sál vagy zokni.

Az odaadás hatásai

Ha szeretünk valakit önzetlen módon, meglepetésszerűen ajándékozzuk. Ám ha túljutalmazzuk a másikat, fennáll a veszélye annak, hogy bűntudatot fog érezni, mivel így mi „alul-jutalmazva” leszünk. Az egyenlőtlenség nemcsak elégedetlenséget szül, hanem számos más negatív hatása is lehet. Alul-jutalmazás esetén haragot, ellenszenvet és deprivációt érzünk. A férfiakat inkább az nyomasztja, ha úgy érzik, kevesebb jutalmat kapnak, mint amennyit kellene, mint ha többet. A nők ezzel szemben kényelmetlenül érzik magukat, ha túljutalmazzák őket. Magyarán: a férfiakat jobban érdekli a kapcsolat folyamán kapott jutalom, míg a nők inkább a partner jólléte és a kapcsolat mint egész foglalkoztatja.

A méltányosság fontossága

A kapcsolatok többségében az egyik fél mindig egy fokkal jobban szereti a másikat, vagy legalábbis jobban kimutatja. A fentebb említettek alapján ez a túljutalmazás formájában fog megnyilvánulni. Emiatt a másik fél azt érezheti, ő nem ad eleget párjának, így a bűntudatot érezhet. Ez aztán megkérdőjelezheti saját elkötelezettségét a kapcsolat iránt, hiszen nem jó érzés egy olyan kapcsolatban élni, ahol folyamatos bűntudatot érzünk. A méltányosság egy olyan tényező, ami megszabja a kapcsolat egyensúlyát. Ugyanis a kölcsönös jutalmazás kiegyenlíti a „befektetések és profitok” mérlegét. Tehát a kiegyensúlyozott kapcsolatban általában boldogok a felek.

balance
Az egyensúly megtartása boldogságot szül!

Adni-kapni, adni-kapni, adni-kapni... egy soha véget nem érő ciklus

Szép dolog úgy kimutatni a szeretetet, hogy megajándékozzuk a másikat, de erre vannak más módok is. Ahogy korábban említettük, fontos fenntartani a méltányosságot is: ha én adok valakinek valamit, akkor azt várom el, hogy majd ő is adjon valamit. Ugyanakkor például egy közösen eltöltött mozizás vagy kirándulás is felérhet egy ajándékkal. Ebben az esetben máshogy fognak rögzülni az emlékek:

ugyanis így az ajándék maga az élmény lesz,

amit egy vagy több személlyel asszociálunk. Az együtt átélt élményeket többre értékeljük, mint azt, ha kapnánk egy pulóvert. Így nem kell folyton azon gondolkodnunk: viszonoznunk kell a másik ajándékát, mert máskülönben alul-jutalmazottnak érzi magát.

Fontos megbecsülni a másik önzetlenségét: minél többet figyelünk az ajándék mögötti szándékra, annál jobban meg fogjuk azt becsülni. S  ne felejtsük a kapott tárgyat megköszönni, hiszen a köszönet is ajándék!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE