Adódnak olyan élethelyzetek, amikor nem lehet elspórolni a gyászmunkát. Tisza Kata legújabb könyvében nem pusztán nem spórolt a gyászával, de azt bátran az olvasó elé is rakja. Válásának küzdelmeit verses formában jeleníti meg, amelyekhez mindannyian tudunk kapcsolódni, amennyiben átmentünk már párkapcsolati problémákon. De vajon lehet lineáris az újraéledés? Van garancia arra, hogy túl vagyunk a nehezén? Könyvajánlónkat olvashatjátok.

Tisza Kata több év hallgatás után tavaly visszatért az irodalom területére, és úgy tűnik, mondandója továbbra is akad: idén a Scolar Kiadó gondozásában megjelent verseskötete „A legjobb hely a városban te vagy” címmel. A terápiás versek ciklizálásában érződik Kata pszichológiai érintettsége, ambivalencia iránti vonzódása; bár lehet, hogy egy elhanyagoló, mérgező kapcsolatból lépünk ki éppen, attól még hiányozhat a másik „talpa a takaró alól”.

„Ha ez szerelem, miért haldokolsz tőle?

A boldogtalan házasság képei közt Kata felvillantja a megcsalás mellett az elhanyagolás, párkapcsolati hidegség lélekölő mozzanatait is. A fojtogató közegben való élet kompromisszumokat, érzelmek eltagadását, saját szükségleteink örökös háttérbe helyezését igényli. Tehetjük ezt mindaddig, amíg bírjuk vagy hajlandóak vagyunk rá.

 

Eljön hát a nap

amikor tenni kell egy nyelvi különbséget

mit nevezünk szerelemnek

és mit mérgezésnek”

 

 

Az érzelmek és helyzetünk kimondása azonban a munkának csak az első része. Hiába kezdődik meg a kilépés a folyamatból,

egy válás gyászmunkát eredményez, ellentmondó, kavargó érzelmekkel, amelyeket nem érdemes elhazudni.

Amikor újraindul az élet

A gyász klasszikus szakaszainak tankönyvi leírása bár kiemelkedő pszichológiai munka, a folyamat megjelenése a személyben egyedi lesz. A felszabadult napokat követhetik pokoliak, de ettől még a nehézségeken való túljutás egészséges útján lehetünk. A megküzdés eszközei sokfélék lehetnek, fontos azonban, hogy illeszkedjenek személyiségünkhöz, adottságainkhoz. Kata versei tükrözik a hangulatok mulandóságát, változékonyságát, amely tanulság támasz is lehet mindazoknak, akik elcsüggednek vagy megijednek saját reakcióik, érzelmeik miatt. És bár garancia talán nincs arra, hogy soha nem tér vissza egy-egy kínzó gondolat, de az életünkben a hullámvasút-jellegű működésmód nem szokott örökké tartani.

Az írás és a narratívák szerepe

A versek visszatérő, saját magukra utaló motívuma maga a versírás művelete, annak feloldozó ereje. A pszichológiában régóta ismert jelenség az írás narratíva-építő szerepe, és ezzel lelki egészségünkre gyakorolt hatása. A hagyományos módszertan szerinti gyógyító írásmód mellett azonban problémáink művészi megjelenítése is segíthet, azok versbe foglalása pedig ötvözheti a művészi kifejezésmód és a verbalizálás pozitív hatásait.

Kiknek ajánljuk a könyvet?

Mindazoknak, akik túlestek már párkapcsolati nehézségeken vagy a jövőben túlesnek majd. Mindazoknak, akik kíváncsiak arra, hogyan viszonyul egy válás a női szerepekhez, hogyan tudja valaki újra felfedezni magában a szerethető vagy vadító nőt. Mindazoknak, akik nem tudják elképzelni, milyen egy elhanyagoló, kiüresedett kapcsolat. És egyáltalán, bárkinek, akit érdekel, hogy a zaklatottságában tomboló vagy éppen megtörten visszahúzódó személy hogyan válik a nehézségek által erősebb, stabilabb emberré.

 

Tisza Kata legújabb könyve a Scolar Kiadó gondozásában már kapható online, illetve a nagyobb könyvesboltokban. Köszönettel tartozunk a Scolar Kiadónak, amiért lehetővé tették ezen recenzió megszületését.