„Ha az orgazmus nem jön könnyen és gyorsan, valami baj van veled.” A nők körülbelül tizenöt százaléka soha nem élt át orgazmust, további húsz százalék csak elszórtan, életében egyszer-kétszer tapasztalta meg azt. Bár a férfiaknak csak egy-három százaléka nem éri el az orgazmust, mégis – egyes kutatások szerint – minden harmadik férfi szenved valamilyen szexuális zavartól. De mi lehet ennek a megdöbbentő statisztikának az oka? Mi van akkor, ha partnerünk nem éri el a csúcspontot? És mi a helyzet a nemi különbségeket érintő sztereotípiákkal? 

A szexualitás mindennapi életünk része. Alapvető szükségletünk, mint az evés és az ivás, mely létfenntartásunkhoz szükséges. Nemcsak alapvető szükségletünk, de nagyban befolyásolja és alakítja önértékelésünket is. A szexuális aktus négy szakaszra bontható. Ezek bármelyikében felléphet zavar, ami a nemi élet nem megfelelő működéséhez vezet. A szakaszok:

 • A vágy: ebben a szakaszban érzünk ellenállhatatlan késztetést a másik érintésére, közelségére.
 • A készenlét: jellemzője a felfokozott állapot, a hevesebb szívritmus, a vérnyomás-emelkedés, az alhasi vérbőség. Tulajdonképpen ez az izgalmi állapot.
 • Az orgazmus: ez az úgynevezett csúcspont, amikor a felfokozott állapot a tetőpontot eléri. Ekkor történik meg a magömlés a férfiaknál, a nőknél pedig a hüvely ritmikus összehúzódása.
 • Az oldódás: az előző szakasz lecsendesülését foglalja magába.

A vágy és a készenlét zavaráról

Maga a működés zavara az első három szakasz bármelyikében felléphet. A vágy szintjén a zavarok megnyilvánulhatnak a szex iránti érdektelenségben, a tevékenység intenzitásának/hevességének lecsökkenésében vagy az együttlét elutasításában. Ezt úgynevezett hipoaktív szexuális vágynak nevezzük. Továbbá a szexuális zavar megjelenhet az együttléttől való undor, a szorongás és a félelem formájában is. Ezt a fajta elutasítást, szexuális averziónak nevezzük. A zavart kiválthatják bizonyos gyógyszerek vagy akár hormonok is. Nőknél az ösztrogén hormon szélsőségesen magas, esetleg alacsony szintje, férfiaknál pedig a tesztoszteron alacsony szintje. Ezen kívül szorongás, harag, túl szigorú és frigid neveltetés, maszturbáció elutasítása és rossz párkapcsolat is okozhatja.

A készenléti szakasz zavara erekciós problémákban nyilvánul meg a férfiaknál, míg nőknél az intim rész szárazságában jelenik meg. Ennek oka lehet a hormonális elváltozás, az idegrendszeri, idősebb korban pedig az érrendszeri zavarok. Továbbá okozhatja a teljesítményszorongás, mely a megfelelni akarásból, a tökéletességre való törekvésből jön, melyet a társadalmi normák támasztanak elénk.

Az orgazmus zavaráról

Az orgazmus zavaráról főképp a nők oldaláról szoktunk beszélni, pedig ugyanúgy megjelenik férfiaknál is korai magömlés formájában. Az Egyesült Államokban a férfiak huszonöt-negyven százaléka tapasztalt már idő előtti ejakulációt (magömlést). Illetve a férfiak egy-három százaléka csak hosszú késleltetés után vagy egyáltalán nem tudja elérni a csúcspontot. A nőknél ez az arány másképp alakul. A nők körülbelül tizenöt százaléka soha nem élt át orgazmust, további húsz százalék csak elszórtan, életében egyszer-kétszer, ötven százalék pedig gyakrabban vagy ritkábban, de rendszeresen átéli azt. Itt fontos megjegyezni:

„A szexuálterapeuták nem tartják kórosnak a szeretkezés alatti hüvelyi orgazmus hiányát, mivel az a klitorisz ingerlésével is elérhető.”

Ez azt jelenti, hogy ebben a statisztikában nem szerepelnek azok a nők, akik sehogy máshogy, csak a klitorisz ingerlésével tudják elérni a tetőpontot. A női zavar általában a készenléti szakasz zavarával együtt szokott megjelenni. A diszfunkció kialakulásához hozzájárulnak a társadalmi elvárások, a saját munkával szembeni magas elvárás, a gyermekkori maszturbáció büntetése, a traumák és a szorongás.

De milyen társadalmunkból fakadó „mítoszok” befolyásolhatják nemi működésünket?

Tévhitek és tények a férfiakról:

 • „A szexben elsősorban a teljesítmény számít.”

Válasz: A férfiak sokszor tévesen azonosítják az együttlét sikerességét az orgazmussal. Ezzel a folyamat örömteliségét gátolják.

 • „A férfiak soha nem utasítják vissza a szexet, és mindig készen állnak rá.”

Válasz: A férfiak sem kívánják bárhol és bármikor. Ez a sztereotípia a férfiak érzelemnélküliségét hangsúlyozza, mintegy robotnak állítva be őket.

 • „A férfiszív más.”

Válasz: A férfiakat általában agresszívnak, keménynek és minden helyzetben kontrolláltnak állítják be. De ennek nem így kellene lennie. A férfiak is ugyanolyan gyengédek tudnak lenni, mint a nők. A jó szex egyik kulcsa a kölcsönös gyengédség és odafigyelés.

Tévhitek és tények a nőkről:

 • „Az egészséges nőknek minden szexuális aktus során van orgazmusuk.”

Válasz: Azoknak a nőknek sincs minden alkalommal, akik képesek rá. Az esetek körülbelül hetven százalékában történik meg.

 • „A szexuálisan jól funkcionáló nőt a partnere minden esetben fel tudja izgatni.”

Válasz: Mindenkinek vannak rosszabb és jobb napjai. A fáradság és a napi problémák le tudják csökkenteni a válaszkészséget, így a nők se tudnak bárhol és bármikor izgalmi állapotba jönni.

 • „A terhesség és a gyermekszülés csökkenti a nemi válaszkészséget.”

Válasz: Csak a terhesség utolsó pár hetében és a szülést követő néhány hétben érdemes kerülni az együttlétet. Viszont előtte és a szoptatás során a nők általában még inkább kívánják partnerük társaságát.

 • „Ha az orgazmus nem jön könnyen és gyorsan, valami baj van.”

Válasz: A nőknek több időre van szükségük ahhoz, hogy az izgalmi állapot magasabb szintjére érjenek. Ezért is kell több figyelmet szentelni a felmelegedés során a nőkre. Míg egy férfi akár tíz perc alatt is képes az érintéstől a csúcspontig eljutni, addig egy nőnek ennek a duplájára, akár a triplájára is szüksége lehet.

 • „Jó házból jövő nők nem izgulnak fel erotikus könyvektől, filmektől.”

Válasz: Egyes kutatások alátámasztják, hogy a nőket is izgalomba hozzák az erotikus tartalmak.

 • „A fogamzásgátlás a nők feladata.”

Válasz: A védekezés éppúgy a férfiak feladata is, mint a nőké.

 • „A nőies nők nem kezdeményeznek szexuális aktust, nem vadulnak be közben és nem feledkeznek meg magukról.”

Válasz: Az elképzelés több oldalról is vitatható. A kijelentés a viktoriánus korban megállta volna a helyét, de ma már nem.

Ezek a sztereotípiák a köztudatban vannak, és gyakran váltanak ki szorongást az emberekből. Amiben egyetérthetünk, hogy mind a két nemre nagy hatást gyakorolnak a szociális elvárások. Gyakran az a cél, hogy elérjük a csúcspontot, megfeledkezve az együttlét öröméről és az abban való kiteljesülésről. Ha csak a „cél” lebeg a szemünk előtt, nagy nyomás nehezedik ránk, mely szorongáshoz vezet az élvezet helyett.

Felhasznált szakirodalom: Comer, R. J., Boross, O., Ehman, B., & Mirnics, Z. (2005). A lélek betegségei: Pszichopatológia. Osiris. További források itt és itt.