A szociális média behálózza az életünket, mely alól a párkapcsolatunk sem kivétel. A mikro-megcsalás fogalma viszonylag új keletű. De mit is jelent ez tulajdonképpen? Valós veszélyt jelenthet a párkapcsolatra, vagy csak egy újabb ok a féltékenységre? Cikkünkből kiderül.

Minden párkapcsolatban megegyezés kérdése, hogy hol húzzuk meg a határokat és mit engedünk meg magunknak és egymásnak. Van, ahol egy buliban elcsattanó csók még belefér a hűség fogalmába, máshol egy félreérthető nézés is veszekedésbe torkollik. A féltékenység nagy úr, és a kísértés is időről időre próbára teszi a kapcsolatokat. Az online kommunikáció és a közösségi média új platformot nyújt az ismerkedésre, könnyebben léphetünk kapcsolatba másokkal, éjjel-nappal elérhetőek vagyunk, ami azt is jelenti, hogy az ördög sosem alszik.

Mi a mikro-megcsalás?

A mikro-megcsalás fogalmába minden olyan apróság beletartozik, amely azt implikálja, hogy

a pár egyik tagja érzelmileg vagy fizikailag egy, a kapcsolaton kívüli személyre koncentrálja a figyelmét.

Amikor állandóan egy másik személy online tevékenységét ellenőrizzük; vagy más néven mentünk el valakit a telefonunkba, hogy titokban tartsuk; ha hazudunk a kapcsolati státuszunkról; ha egyfolytában valaki mással sms-ezünk a partnerünk tudta nélkül, akkor magunk is mikro-megcsalókként viselkedünk, pedig talán nem is tudatosan csináljuk. Persze az, hogy ezek a viselkedésformák tekinthetőek-e csupán ártatlan flörtölésnek, megint csak a pártól függ.

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy az online kommunikáció mely típusai tartoznak a mikro-megcsalás fogalmába az emberek szerint. A személyeknek különböző szituációkról kellett megítélniük, hogy megcsalásnak számít-e vagy sem. A szituációkban a napszakot és az információ személyességének mértékét változtatták. A kutatás eredményei szerint, nem meglepően, a késő esti beszélgetéseket folytató személyeket ítélték a leghűtlenebbnek, feltehetően az esti beszélgetések titkosabb természete miatt. Szintén hűtlenebbnek ítélték azokat a személyeket, akik személyesebb tartalmú beszélgetéseket folytattak a párkapcsolatukon kívüli személyekkel (Graff, megjelenés alatt). Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a nőkre érzelmileg sokkal nagyobb hatással van a mikro-megcsalás, mint a férfiakra, ami azt is jelenti, hogy a nők gyakrabban tapasztalják az online hűtlenséget.

Tönkre teheti-e a kapcsolatunkat a mikro-megcsalás?

Megeshet, hogy a kezdeti ártatlan üzengetés ártatlan is marad, de könnyen elvezethet egy házasságon kívüli viszonyhoz is. Ahogy már említettük, az egyik legnagyobb baj a mikro-megcsalással, hogy a személy észre sem veszi, hogy csinálja. A pár másik tagja viszont nagyon is érzékeli, és

minden egyes kedveskedő komment egyre jobban megingatja párjába vetett bizalmát, és hűségéről alkotott képét.

Eleinte a hűtlen fél viselkedésében állnak be apróbb változások, amiből a másik fél sejteni kezdi, hogy valami nincs rendben. A folytonos gyanakvás és az egyre növő féltékenység ugyancsak befolyásolja a felek viselkedését. Annak kivédésére, hogy a kapcsolat hosszú távon megszenvedje a mikro-megcsalást, nyíltan kell kommunikálnunk arról, hogy mi az, ami zavar bennünket, és miért zavar.

Összességében nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a mikro-megcsalás valós megcsalás lenne. Mindenesetre a párunk előtti titkolózás sosem vezet jóra, inkább éket ver két ember közé, és nem a bizalmat erősíti.

Felhasznált források: Itt és itt.