A PCOS vagy policisztás ovárium szindróma a női szervezetet érintő hormonális zavar, melyben gyakorlatilag minden tizedik nő érintett. Vezetők ok a meddőség kialakulásában. A tünetegyüttesek változatossága nehezíti a diagnózisalkotást, melynek következtében akár évek is eltelhetnek az első tünetek megjelenése és a PCOS kezelésének megkezdése között. A nőiség jegyeit érintő szindróma nemcsak fizikai, de komoly lelki megpróbáltatások elé állítja a nőket. Cikkünkben a szindróma sajátosságait, pszichés hatásait tárgyalja Illés Eszter szexuálpszichológus.

A szindróma neve a petefészek kérge alatt sorakozó cisztákra utal, azaz a megérni akaró, de nem tudó tüszőkre.  A policisztás petefészek ugyanakkor nem minden esetben mutatható ki. A PCOS-val együttélő nők gyakori tünetei közé tartozik a menstruáció zavara vagy elmaradása, a fokozott férfi nemi hormon termelődése, az elhízás, a szőrnövekedés az arcon, a végtagokon, a mellkas tájékon (hirsutizmus), a zsíros, pattanásos (aknés) bőr vagy akár az inzulinrezisztencia is. A petefészek működésének rendellenességéből fakadóan elmaradhat a megtermékenyülés.

A felsorolt tünetek nem feltétlenül egyszerre és nem minden érintett nőnél jelennek meg.

A diagnózisra nagyon gyakran csak a meddőségi központok látogatása során kerül sor. Az úgynevezett rotterdami kritériumok szerint az alábbi háromból kettőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki PCOS diagnózist kaphasson, továbbá meg kell győződni arról, hogy nem más hormonális zavar okozza a tüneteket:

  • peteérés és a tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése
  • férfihormon túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei
  • ultrahanggal igazolt policisztás petefészek

Lelki hatások

A PCOS tünetei lehetnek fájdalmasak, kellemetlenek és bejósolhatatlanok is. A fokozott szőrzet, pattanások, elhízás és terméketlenség pedig mind-mind olyan sajátosságok, melyek nem felelnek meg a kultúra által hirdetett nőiség definíciójának. Nem csoda, ha női identitásuk csorbulását élik meg az érintett hölgyek.

Életminőség

A PCOS tünetei és hosszú távú hatásai befolyásolják az életminőséget, különösen a párkereső, családtervező életszakaszban, melynek különböző aspektusait vizsgálták hazai és külföldi kutatások egyaránt. A PCOS önmagában egy jelentős stresszfaktor, hiszen jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, élethosszig tartó kezelést igénylő betegség. A megfigyelt depresszív és  szorongásos élmények hátterében továbbá a diagnosztikai nehézségek, bizonytalanságok, az elhúzódó vizsgálatok, a kellemetlen tünetekkel való együttélés és azok kezelése, valamint a meddőség és spontán vetélés megnövekedett rizikója állhatnak.

Az elhízás jellemzően a hasi és deréktájra lokalizálódik a PCOS esetében. A súlyprobléma a depresszív tünetek egyik fő forrása. (Forrás: https://metodic.hu/storage/media/2016/10/hasi-zs%C3%ADr.jpg)

Nem könnyű szeretni ezt a testet

A tünetek természetéből fakadóan a PVOS-val együttélő nők negatív testtel kapcsolatos érzésekről számolnak be, melynek

vezető okai jellemzően az elhízás és a szőrzet.

A fokozott testtel való elégedetlenség depresszív hangulathoz vagy akár evészavarok kialakulásához vezethet. Amennyiben az étkezési viselkedés zavara megjelenik, jellemzően bulímiás tünetekkel találkozunk, ahol a nő célja a súly patológiás kontrollja a kalóriabevitel komoly korlátozásával vagy hánytatás által. A fiziológiai mechanizmusok szintén hozzájárulhatnak az evészavar kialakulásához. A PCOS populációnál ugyanis csökkent kolecisztokinin (emésztőrendszeri peptidhormon, elősegíti a zsírok és fehérjék lebontását) szekréciót találtak, mely abnormális étvágyregulációt okozhat, ez pedig növelheti a falásrohamok tendenciáját. Egyes vizsgálatok szerint a bulímia önmagában is vezethet PCOS kialakulásához. A falásrohamok és az éheztetés változást idézhetnek elő az inzulinérzékenységet és a férfi nemi hormontermelődést illetően, mely a petefészek alaktanját befolyásolhatja.

Szexuális gátlásokba zárva

Ha egy betegség ilyen erősen érinti a nemi identitást és a testképet az általában a szexuális életre is hatást gyakorol. Az érintett nők körében gyakoribb a szexuális élettel való elégedetlenség, még ha a szexuális fantáziák, gondolatok és együttlétek gyakorisága nem is tér el számottevően a szindrómát nem mutató nőkhöz képest. A kutatási eredmények alapján főként a fokozott szőrnövekedés és a súlyproblémák növelik a szorongást és rombolják a saját szexuális kívánatosságba vetett hitet. Ez magyarázhatja azt is, hogy a PCOS-val diagnosztizált serdülő lányok később kezdik szexuális életüket. S bár a megnövekedett férfi nemi hormonból arra következtethetnénk, hogy a szexuális vágy is emelkedett a PCOS esetében, az eredmények ezt az összefüggést nem igazolják.

Kezelési lehetőségek

PCOS hatékony kezelése érdekében egy holisztikus szemléletre van szükség, mely különböző egészségügyi szakterületek együttműködését igényli az endokrinológiától kezdve a nő- és bőrgyógyászaton, a dietetikán át egészen a pszichológiáig. Az elsődleges cél a hormonszint normalizálása. Az úgynevezett négy pilléres kezelési stratégia magában foglalja a diétát, a mozgást, a gyógyszeres kezelést és a pszichés támogatást is. A fókusz gyakorlatilag az energiabevitel és felhasználás közötti egyensúly megteremtésén, s az eléréshez szükséges lelki stabilitás erősítésén van.

A rendszeres testmozgás részben elégeti a felesleges kalóriákat és egyben javítja az inzulin-érzékenységet. A lényeg a rendszeresség, ezért is érdemes kitapasztalni, hogy melyik az a forma, melyet valóban élvezni tud az ember.

Noha szomatikus betegségről van szó, a fiziológiát érintő beavatkozásokon túl nagyon fontos a pszichológiai gondozás a fent tárgyalt hatásokból kifolyólag. Az, hogy a betegség mely aspektusa, milyen mértékű stresszt, szorongást okoz az adott nő számára, egyénileg változhat, így a lelki támogatás fókusza is ennek mentén alakul. Valakinek a megjelenéssel kapcsolatos szorongások nehezítik a mindennapjait, a betegséggel való megküzdést. A családtervezés előtt állók esetében valószínűleg inkább a megtermékenyülési problémákból fakadó negatív érzések, adott esetben párkapcsolati konfliktusok képezik a pszichológiai tanácsadás alapját. Továbbá az életmódváltás komoly elköteleződést igényel az érintett nők részéről, ahol a változás generálta érzések feldolgozása, a stresszoldó módszerek elsajátítása segítheti az alkalmazkodást és az életminőség javulását.