Sokan csak mint trashmédia tartják számon a 888.hu oldalt, mégis TGM-től Heller Ágnesen át a Miniszterelnökig jobb és baloldalon is elismert és kedvelt elemzők, művészek, politikusok is szóba álltak velük. Most A lázadás éve címmel megvásárolható interjús kötetük, ami a Big pikcsör nevű rovatuk válogatott beszélgetéseit tartalmazza. Vajon csak kampányfogás a könyv vagy több annál? Horváth Zsófia vélemény-recenziója.

„A lázadás nem más, mint a változás uralása. Engedetlenség a dolgok adott szerkezetével szemben. A lázadásnak ideje van, és ha itt az ideje, akkor eljött a lázadás éve” – áll a 888 Big pikcsör interjúkötetének előszavában. Kevésbé fenyegetés, mint inkább korszakelemzés, mely gondolat az Orbán Viktorral készült interjúban csúcsosodik ki. A Miniszterelnök a 2017-es évet nevezte a lázadás évének, utalva a világpolitikában történő változásokra, úgy, mint az olasz, osztrák vagy amerikai választások eredményeire, és ezek mögött rejlő választói igények változására.

De a választóknak nem csak a politikai igényei változnak.

Szinte már közhely a gondolatmenet, hogy az internet és a közösségi média terjedésével mennyire átalakult, felgyorsult az életünk. Az ingerküszöbünk is alkalmazkodott a mediatizált világunkhoz: nemcsak könnyebben fogadjuk be a színesebb, hangosabb, erőteljesebb ingereket, de igényünk is van rájuk. A 888 oldala pedig ezt a megnövekedett inger- és igényszintet szolgálja határokat átlépő, sokszor közönséges tartalmával, amivel eléggé népszerű a jobboldali, sőt konzervatív olvasók, leginkább kormánypárti olvasók körében. Meg persze az ellenzéki olvasókéban is, de ott inkább a „senki sem olvassa, de mindenki ismeri” attitűd a jellemző. Amitől több az oldal, mint egyszerű heccmédium, az az a minőségi tartalom, amit a Big pikcsör és a Ki a faszagyerek? rovatok adnak, melyekből az A lázadás éve kötetük is született. Hiszen ki ne olvasna el egy TGM, Lánczi András vagy Török Gábor interjút, függetlenül a médiumtól, ahol megjelenik?

Kell beszélni velük?

Hogy ki kivel áll szóba, az sok egyéni októl is függhet, de a fő kritika, amit a 888-cal „szóba álló” interjúalanyok kapnak az, hogy ezzel legitimálják az oldalt – főleg, ha ellenzéki szakértőről van szó. Felmerül a kérdés:

Hogy szeretne bárki változást elérni, ha mindig csak a sajátjaival kommunikál?

Kell, hogy olvassuk egymás gondolatait, különben lehetetlen a megértés, az objektivitás, de bekövetkezhet egy ideológiák nyelve mentén való szétdarabolódás, ami maga a babiloni káosz.

Nincs meglepetés

A 888-könyv meglepetést nem nyújt, a tartalom teljes egészében hozzáférhető az interneten, mégis már a második kiadást várják. A siker okát nem kell annyira mélyen kutatni, hiszen még mindig széles azok rétege, akik nem kattintással szeretnek lapozni, egy elkötelezett szavazó pedig szívesen tart a kezében a pártjához köthető tárgyat, főleg, ha abban inkább az általa preferáltak gondolatai olvashatóak.

A 888 Big pikcsör könyve így jó kampányhúzás, egyben minőségi tartalom,

amit bármely párthoz, ideológiához vagy oldalhoz húzó olvashat, hiszen mellőzi a 888.hu sokat támadott provokatív vagy közönséges tartalmait. Bár a Lánczi Andrással készült interjúból kiderül: a gondolat, hogy lehetséges az örök béke, egészen baloldali, mégis azt gondolom, hogy a könyv egy lépéssel közelebb vihet minket az egymás megértéséhez és a bábeli zűrzavar elkerüléséhez.

•••

A Mindset Pszichológia szerkesztősége sokszínű. Közösségünkben számos vélemény, értékrend és látásmód fér meg egymás mellett. Jelen cikk kizárólag az író álláspontját tükrözi.