Rengeteg tanulmány foglalkozik a házi kedvencek – köztük a macskák – emberekre gyakorolt pozitív hatásaival. Cicát tartani számos okból kifolyólag egészséges, hiszen csökkentik a stresszt és a szorongást, emiatt a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a stroke kialakulásának kockázata is alacsonyabb a gazdáik körében, erősítik az immunrendszert, dorombolásuk frekvenciája pedig pozitív hatással van az ízületekre, nem beszélve arról, hogy társaságot nyújtanak, így védőfaktort képeznek a magánnyal szemben is. De talán lehet a macskatartásnak árnyoldala is?

Az állattartás és a mentális egészség kapcsolata régóta foglalkoztatja a kutatókat. A közelmúltban pedig a macskatartás tekintetében a figyelem a skizofrénia és hasonló rendellenességek kialakulásának lehetséges okaira irányult.

A skizofrénia szó görög eredetű és hasadt elmét jelent, talán emiatt is terjedt el a köztudatban az a téves elképzelés, hogy a skizofrén emberek több személyiséggel, tudathasadással élnek.

A skizofréniát sokkal inkább egy spektrumon kell elképzelni. Ez a mentális betegség különböző súlyosságú és a tünetek is változatosak.

Ilyen tünetek lehetnek többek között a hallucinációk, a téveszmék, a dezorganizált gondolkodás, a valóságtól való elzárkózás vagy a bizarr viselkedés. A skizofrénia tehát befolyásolhatja az érzékelést, a gondolkodást, az érzelmi-akarati életet, a figyelmet vagy épp a teljes viselkedést. A világ népességének egy százalékát érinti és a tünetek általában serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban jelennek meg.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói 1980-tól egészen 2023-ig tekintették át és elemezték a rendelkezésre álló szakirodalmat annak érdekében, hogy megállapítsák a kapcsolatot a macskatartás és a skizofréniával összefüggő rendellenességek között. 11 ország adatait használták fel és 1915 tanulmányt elemeztek, melyből végül 17 szerepelt a végső kutatásban. A 44 évet felölelő szakirodalom elemzésének eredménye, hogy a macskatulajdonosoknál nagyobb – megközelítőleg kétszer akkora – az esély a skizofréniával összefüggő rendellenességek kialakulására. De miért is lehet ez?

Bizonyos kutatások egy parazitát tesznek felelőssé a skizofrénia kialakulásáért, amelyet a macskák hordozhatnak. Ez a parazita, a Toxoplasma gondii a nyers húsban vagy épp bizonyos talajtípusokban található meg. A fertőzött macska pedig harapással vagy az ürülékén keresztül átadhatja azt a gazdájának.

A kutatók véleménye ugyanakkor megoszlik ezzel a kijelentéssel kapcsolatban. A Toxoplasma gondii ugyanis egy többnyire ártalmatlan parazita, illetve a kutatások nem bizonyították, hogy valóban ez okozná a skizofréniát. A tanulmányok tehát nem teljesen meggyőzőek. Bár látható összefüggés a macskatartás és a skizofrénia között, a macskák valószínűleg mégsem játszanak szerepet a betegség kialakulásában. Az elképzelhető, hogy a házi kedvenc által hordozott parazita előidézi a tüneteket, de feltételezhetően csak olyan személyeknél, akik alapvetően is hajlamosak a skizofréniára.

Végeredményben tehát a kutatók mind egyetértenek abban, hogy alaposabban át kell tekinteni az e témákkal kapcsolatos tanulmányokat, szélesebb körű, kritikusabb kutatásokra van szükség, amelyek mélyebben feltárják az összefüggéseket, csak ezután lehet határozott értelmezéseket adni.

McGrath, J. J., Lim, C. C. W., & Saha, S. (2023). Cat Ownership and Schizophrenia-Related Disorders and Psychotic-Like Experiences: A Systematic Review and Meta-Analysis. Schizophrenia bulletin, sbad168. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/schbul/sbad168

Torrey, E. F., & Yolken, R. H. (1995). Could schizophrenia be a viral zoonosis transmitted from house cats? Schizophrenia Bulletin, 21(2), 167–171. https://doi.org/10.1093/schbul/21.2.167