Március 31. a transzneműek láthatóságának nemzetközi napja. Nem régóta ünnepeljük, hiszen a transzneműek a mai napig nehéz helyzetben vannak. Sok évig vártak arra, hogy egyáltalán felvállalhassák önmagukat. Főként gyermekkorban lehet megrázó ráeszmélni: nem vagyok olyan, mint a többi kislány vagy kisfiú. Nagyon fontos, hogy a szülők ekkor észnél legyenek, és a helyén legyen a szívük. Cikkünkben néhány tanáccsal szolgálunk azoknak a szülőknek, akiknek transznemű a gyermekük.

A transzneműség – a ciszneműséggel ellentétben – azt jelenti: a személy nem a születéskor „kapott” nemével azonosul, esetleg külső jegyekben sem az jellemzi. Ennek a legújabb kutatások szerint biológiai alapjai lehetnek. A női testben, úgymond férfi agy lakozik, esetleg fordítva. Így a hormontermelés is az eredeti nem szerint alakul.

Első tanács: fogadd el gyermeked identitását!

Rendkívül káros következményei lehetnek annak, ha megpróbálod az ellenkezőjét ráerőltetni. Valószínűleg rengeteg időt töltött azzal gyermeked, hogy feltárja mit is érez, és ha ezt megosztja veled, az hatalmas dolog. Ne próbálj orvostól, pszichiátertől, az internetről tájékozódni, vajon mi is ez, mit történt vele? A legfontosabb, hogy először őt hallgasd meg arról: mit érez. Ezután persze utánajárhatsz a dolognak részletesebben.

Néhány szülő azt gondolhatja: „ez biztosan múló szeszély, majd rájön, hogy ki is ő valójában”. Ami persze lehetséges, de nagyon ritka jelenség. Még ha ennek a kicsi csoportnak is tagja, támadás nélkül el kell őt fogadnunk.

Gondolj bele: mi lenne, ha a te kialakult nemi identitásod ellenére máshogy kezelnének, esetleg más névmással illetnének, mint amit te gondolsz magadról. Ez persze a magyarban nem jelenik meg, de például az angolban igen (he/she). A gyermekednek is ilyen rosszul fog esni, ha nem úgy kezeled őt, mint ahogyan azt elvárná.

A gyerekek gyakran érezhetik bezárva magukat egy másik testbe.
A transznemű gyerekek gyakran érezhetik bezárva magukat testükbe.

Kövesd a gyereked utasításait!

A transzneműség sok embernek mást és mást jelenthet. Nem feltétlenül fognak az ellenkező nemű gyerekek ruháiba öltözni vagy másféle játékokkal játszani. De lehetséges ez is. A lényeg, hogy hallgasd meg: szerinte mit jelent az, hogy ő transznemű, és ennek megfelelően cselekedj.

Fontos tudnia: nincs helyes vagy helytelen út!

Tájékozódj!

A nem szó (férfi vagy nő) kétféle jelentéssel bír a magyarban. Az angolban erre két külön szó is létrejött: a „sex” és a „gender”. A sex az úgynevezett biológiai nemünk: milyen nemi szervekkel és külső jegyekkel születünk. Míg a gender a szociális nemünk, vagyis hogy fiúként vagy lányként nevelnek. Az, hogy a lányok szoknyát hordanak, egyértelműen szociálisan kialakult szokás. Míg az, hogy a lányok szülnek, egy biológiai meghatározottság. Ha megértjük a két fogalom közti különbséget, az segíthet eligazodunk abban, hogy a sex és a gender néha nem ugyanaz egy ember számára.

Hívd úgy, ahogyan ő szeretné!

Ha ő úgy érzi, eredeti neve nem illik rá és másikat szeretne, tartsd tiszteletben. Ez is a gender fogalmához köthető: hiszen szociálisan van előírva mik a lány és fiú nevek. Ám gyakran változtatja meg valaki a vezetéknevét, az általában nem okoz ekkora közfelháborodást.

Ne legyen rajtuk nyomás!

Nem minden lány szeret szoknyában járni, nem minden fiú szeret focizni. Sőt, van olyan fiú, aki nem agresszív és van olyan lány, aki igen. Ez így van rendjén. Ne próbáld ráerőltetni gyermekedre a sztereotip elvárásokat.

A lényeg, hogy ő jól érezze magát a bőrében. A gyermeked különleges és egyedi!

Ne add ki a gyereked!

Neki is elég nehéz ez a helyzet. Hiszen tudja, támadások érhetik, ha kiadja magát. Hagyd, hogy ő irányításon: kivel és mikor akarja megosztani azt, hogy ő transznemű. Döntse el ő, mesél-e erről barátainak, a tanároknak vagy a nagyszülőknek. Másnak nem kell erről tudnia, amíg ő nem akarja.

A transzneműség nem betegség!

Ha transznemű van a családban, az mindenki számára kihívás. Feltűnhetnek barátságtalan rokonok, diáktársak vagy tanárok. Megváltozik gyermekünk jövőjéről alkotott képünk. Ez egy hatalmas probléma lehet akkor, ha mi magunk nem tudunk megbirkózni a helyzettel. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők tisztában legyen saját érzéseikkel, hogy teljesen elfogadóak tudjanak lenni gyermekükkel. A terápia lehetőségét sem szabad kizárni. Segíthet a gyerekeknek megküzdeni új identitásuk okozta esetleges stigmákkal, nehézségekkel. A szülőknek pedig irányt adhat a nevelésben.

Magyarországon a Transvanilla Transznemű Egyesület működik, amely tanácsadások mellett, önsegítő csoportokat is szervez. Fő céljuk, hogy a transz emberek saját nemi identitásukat, szexuális beállítottságukat támadás mentesen és korlátlanul megélhessék.