A filmiparban megszokott elem, hogy egyes jeleneteknek, eseményeknek a történet mellett más, szimbolikus jelentései is vannak. Nincs ez másképp a képernyőn megjelenő sporttal sem. De vajon mit és miért jelképezhet a sport? Hogyan közvetítheti a néző felé a rendező által megálmodott üzenetet?

A sportolás mélyre nyúlik vissza történelmünkben, hiszen már egyes barlangrajzokon is megörökítettek sportoló alakokat. A későbbiekben a szervezett katonaság megjelenésével a kiképzések részeként versenyeztek egymással a férfiak, így bizonyítva a harcra való rátermettségüket, kitartásukat. A sport napjainkban is az erőfitogtatás egyik közkedvelt módja formája lehet, bár már szabályozott keretek között műveljük, és a puszta szórakozás is szerepet kap benne csak úgy, mint a szórakoztatás. De nemcsak élőben szeretjük nézni a versenyeket, játékfilmek formájában is nagyon népszerűek.

A sport megjelenése a filmiparban

Mindezek tudatában nem meglepő, hogy a filmipar megjelenését követően nem sokkal született olyan alkotás, melyben sporteseményeket láthatunk.

A legelső sportfilmek közé sorolható A bokszbajnok (The Champion) című film,

amely 1915-ben jelent meg. Ez a Charlie Chaplin főszereplésében készült némafilm ugyan tele van komikus elemekkel, mégis remekül bemutatja az edzéseket és a versenyfelkészülést, valamint a főszereplő szerelmi életét is.

Charlie Chaplin (1889 - 1977) angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, vágó, filmproducer.

A napjainkban készített filmek jelentős hányadát teszik ki a sport témájú filmek. Ezekben nem csupán azt láthatjuk, hogy milyen egy sportoló élete, és milyen szabályok szerint játszanak a pályán. Mindenek előtt fontos megjegyeznünk, hogy ezekben a történetekben a sportnak nagy szerepe van a karakterek személyiségének bemutatásában. Az edzések és a versenyek során láthatjuk, hogyan küzdenek a céljaikért, mennyire kitartóak és hogyan érnek el sikereket. Ugyanis az utópisztikus megközelítés, hogy

ha elég céltudatosak vagyunk bármi sikerülhet,

gyakran megjelenik ezekben a filmekben. Ez az, amivel a néző leginkább tud azonosulni. Már A bokszbajnok című alkotásban is ezt láthatjuk, ez a történet mozgatórugója. Az első edzéstől az utolsóig figyelhetjük a felkészülést, mely végül – komikus elemekkel vegyítve ugyan – de meghozza a várt eredményt.

Sport mint jelkép

Ahogyan azt már láthattuk, a sporttal remekül be lehet mutatni bizonyos emberi értékek fontosságát, a küzdelmek és sikerek kapcsolatát. De vajon miért? Miért társulnak ezek a jelentések a sporthoz? Lehet, hogy nem mindig vagyunk ennek tudatában, de

a sport nagy szerepet játszhat identitásunkban mind nemzeti, mind egyéni szinten.

Amint a sportoló megkezdi a versenyzést hazai színekben, azonnal egy egész nemzet szíve dobban egyszerre, és a közösen végignézett mérkőzés izgalmai hatására a nézők közelebb kerülhetnek egymáshoz.

A téma fontosságát az is mutatja, hogy a hazai filmipar is többször feldolgozta a jelenséget. Jelentős hazai példa a Fehér tenyér című film, melyben Dongó életét és sportolói karrierjét követhetjük végig gyerekkorától egészen felnőtté válásáig. Bár itt nem a dicsőség és a győzelem kerül a középpontba, a kitartás és a céltudatosság itt is kulcsfontosságú.

frog-1672887_960_720
A sport témájú filmeket nézve gyakran mögöttes tartalmakat is felfedezhetünk.

Összességében elmondható, hogy bár gyakran tűnhet úgy, hogy a filmben szereplő sportjelenetek csak a testmozgást mutatják be, mindig összetettebb, akár egész életútra vonatkozó részletekről van szó.