A mai világban elkerülhetetlen, hogy egy sikeres sportoló eredményeiről ne tudósítsanak a médiában. Csakhogy a teljesítményüket méltató újságírók, riporterek és kritikusok megzavarhatják a koncentrációjukat. Bizonyított tény, hogy ha a sportolók figyelme elterelődik, a teljesítmény hatékonysága csökken. De vajon milyen mértékben? És képesek lehetnek- e a sportolók legyőzni a rájuk nehezedő nyomást? Cikkünkből kiderül.

A zavaró tényezők negatív hangulati változásokat eredményezhetnek. A sportoló stresszelni és szorongani kezd, ez pedig rengeteg mentális energiát emészt fel. A hatékony koncentrációnak hála a sportoló képes leküzdeni a fájdalmat és a fáradtságot, valamint így kihozhatja magából a legjobbat. A mentális energia létfontosságú ahhoz, hogy a sportoló képes legyen koncentrálni és fenntartani a pozitív hozzáállást. A külső, zavaró tényezők miatti bosszankodás elszívja a mentális energiát, ennek pedig a teljesítmény látja kárát. Zavaró tényező lehet a sportoló szeretteinek jelenléte, akiket le akar nyűgözni, családi vagy kapcsolati problémák, csapattagok, ellenfelek és edzők viselkedése. Az alulteljesítés, a hibák miatti frusztráció, igazságtalan kritika, valamint a média.

Csak a mentálisan erősek élhetik túl

Rengeteg sportoló esik áldozatul a média figyelmének. Akár nyernek, akár veszítenek, a sajtó nyilvánosan boncolgatja a teljesítményüket és az életüket is. A győzteseket eleinte dicsőítik ugyan, de később jönnek az elvárások, a féltékenység és a kritika. A vesztesek esetén pedig előjön a negatív bíráskodás és még több kritika. Úgy tűnik, ha a médiáról van szó, a sportolók sosem nyerhetnek.

Vajon megalapozottak a média túlzott figyelme miatti aggodalmak? A kínai olimpiai csapat szerint mindenképpen. Miután Kína megnyerte az első olimpiai aranyát 2004-ben, és aratott néhány váratlan győzelmet az olimpia első napjaiban, a kínai újságok és televíziós műsorok folyamatosan azt hangoztatták, hogy hány aranyat fognak még nyerni. Ezek a jóslatok azonban nem váltak valóra. A sportolók, akikről a média azt állította, biztosan nyerni fognak, még dobogóra se kerültek, sőt, voltak olyan versenyzők, akik a döntőig se jutottak el. Közülük később sokan azt nyilatkozták, hogy

a média által rájuk helyezett nyomás miatt nem sikerült jól teljesíteniük.

A média majdnem tönkretette egy japán műkorcsolyázó esélyeit a 2006-os téli olimpián. Miki Ando kétszeres japán bajnok és junior világbajnok volt, aminek hála nagyon népszerű a hazájában. 2005 és 2006 között azonban Ando teljesítménye visszaesett, a média ellene fordult. Amikor kiválasztották az olimpiai csapatba, a sajtó azt hangoztatta, hogy nem érdemli meg ezt a lehetőséget, és még abba is belekötöttek, hogy túl rövid szoknyákat visel. A bántások olyan negatívan hatottak a korcsolyázó felkészülésére, hogy a Japán Korcsolyaszövetségnek végül egy hivatalos levélben kellett megkérnie több magazint, hogy az olimpiáig ne írjanak többet Ando-ról.

A magyar sportolókra is hatással van a média figyelme. Tóth Krisztián, Világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes cselgáncsozó így nyilatkozott a riói kiesése után: „Nem tudom, hogy ez közép-európai vagy magyar betegség-e, de akivel a faluban beszélgettem ezekről,

mindenkit agyonnyom az olimpia.

Ha valaki aranyérmet szerez, akkor az folyamatosan kokszol, ha valaki ezüstérmet szerez, akkor az hogy rontotta el a döntőt, ha valaki kiesik, akkor... Hallottam olyat, hogy csak súly a repülőn, akkor meg minek jön ki...” Tóth eddig fejben erős versenyzőnek tartotta magát, de a média hozzáállása a kieséséhez érthetően nagyon megrendítette a sportolót.

Szerencsére vannak olyan versenyzők is, akik a média negativitása ellenére is egyre nagyobb sikereket érnek el. Ilyenek például a teniszcsillag Williams nővérek. Ahelyett, hogy elismernék a sikereiket, Venus-t és Serena-t folyton kritizálják. Azt állítják róluk, hogy csak az erős ütéseiknek és erőszakos stílusuknak köszönhetően nyernek. Számos kritika éri őket azért is, mert nem úgy néznek ki, mint az átlagos teniszezők, ráadásul színes szűk ruhákat viselnek a pályán. Bár folyamatosan a sajtó kereszttüzében vannak, Venus és Serena hatalmas mentális erőről tettek tanúbizonyságot. A nővérek legyőzték a médiát azzal, hogy kihozták magukból a lehető legjobbat, és ezzel minden sportoló számára magasra tették a lécet.

Vajon létezik erre megoldás?

A sajtó figyelmének bizonyítottan káros pszichológiai hatásai is vannak. Néhány esetben a kritika dühöt és feszültséget vált ki a sportolókból, ami depresszív hangulathoz vezethet. Ez meggyengíti a teljesítményt, amely pedig alapjaiban rengetheti meg a sportoló önbizalmát. Más esetekben a média megnöveli a stressz-szintet, ami szorongáshoz vezethet, így a sportolók képtelenek lesznek koncentrálni. Ezek a tünetek mind fáradtságot, dekoncentrációt és negatív hozzáállást eredményeznek.

A média figyelme nagy nyomást helyez a sportolókra.
A média figyelme nagy nyomást helyez a sportolókra.

Szerencsére van megoldás erre a problémára, ugyanis léteznek olyan technikák, melyek használatával legyőzhetőek az akadályok. Sokan sportpszichológushoz vagy tanácsadókhoz fordulnak. Ők segíthetnek a sportolóknak mentálisan megerősödni és felkészülni annak érdekében, hogy fejlesszék a teljesítményüket. A szakemberek taníthatnak a versenyzőknek olyan stratégiákat, amelyekkel képesek lesznek leküzdeni a rájuk nehezedő nyomást. Ezek segíthetnek nekik elérni az optimális mentális egészséget akkor is, amikor kemény helyzetekkel néznek szembe. Például a média kritikájával.

A fent említett példák is azt támasztják alá, hogy a sajtó figyelme nagy hatással van a sportolói teljesítményre. A sportolóknak két választásuk van: vagy összeroskadnak a nyomás alatt, vagy pedig leküzdik a média által eléjük állított akadályokat, és csakis a teljesítményükre koncentrálnak.