A sportpszichológiáról mindenkinek az élsport jut egyből eszébe. Egyre több profi sportoló, sportegyesület szakmai stábjának szerves részévé kezd válni a sportpszichológus, aki azért elhivatott, hogy a sportolók csúcsteljesítményét, optimális fizikai aktivitását pszichológiai módszerekkel támogassa még többet kihozva a sportolóból. Na de mi a helyzet a profi sporton kívül? Van egy jó hírünk! A sportpszichológia nem csak az élsportolók számára érhető el. Nézzük meg, milyen esetekben érdemes sportpszichológushoz fordulni.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság megkülönböztet két területet sportpszichológián belül. A legtöbbünk által ismert élsportolókkal foglalkozó sportpszichológiát és a bármilyen más testmozgással és annak pszichológiai, egészségügyi vonatkozásával foglalkozó „mozgáspszichológiát”.

Profi sportolók és a mentális tréning

A sportpszichológia egy olyan határterület, mely a pszichológiai jelenségeket a sport területén vizsgálja és olyan pszichológiai módszereket használ fel, melyekkel a sportolók teljesítményét, pszichológiai jóllétét, optimális mentális egészségét növelni tudják mind egyéni, csoportos és szervezeti szinten.

  • Egyéni szinten a következő területekkel foglalkozik: flow, stressz, szorongás, motiváció hatása a teljesítményre, önbizalom jelentősége, a kommunikáció szerepe, vezetői hatékonyság fejlesztése, gyerekkel való munka, sérült sportolók rehabilitációja, figyelem és koncentráció, evés- és testképzavarok a sportban.
  • Csoportszinten feltérképezi azokat a csoportdinamikai jellemzőket, amelyek hatással lehetnek a csapat teljesítményére. Csapatsport esetén például kifejezetten lényeges a csoportösszetétel. Fontos kritérium a sportolók személyisége és a közöttük lévő összhang.
  • Szervezeti szinten pedig nagy szerepe van azon rendszerek kialakításában, amelyekkel a sportolók készségeit, képességeit mérik. A kiválasztási folyamat során és az optimális teljesítményértékelési rendszer kialakításánál érdemes figyelni a pszichológiai jellemzőkre is, hogy komplexebb és reálisabb képet kapjunk az adott személyről. Nem elég tudnunk egy sportolóról, milyen fizikai állapotban van – motivációja, személyisége, mentális készségei ugyanannyira meghatározzák jövőbeli eredményességét.

Összességében rengeteg területen lehet fejleszteni a sportolót, csapatsport esetén az egész csapatot, és magát a sportegyesületet, aminek természetesen a

fő célja a jobb teljesítmény elérése.

pexels-photo
A „mozgáspszichológussal” együtt a kliensek egy biztonságos környezetben, szakemberek segítségével elindulhatnak az egészség felé vezető úton.

Sportpszichológia mindenkinek!

Nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy bármilyen testmozgást rendszeresen végezzünk. A „mozgáspszichológia” arra keresi a választ, hogy maga a sport, a testmozgás vagy bármilyen egyéb fizikai aktivitás hogyan hat az egyén mentális egészségére, pszichológiai jóllétére és fejlődésére. Célja egy olyan életvitel kialakítása és megtartása, melyben

a mozgás és a pszichológiai jóllét kéz a kézben jár.

A pszichológus a találkozások során megismeri az adott ember személyiségét, feltérképezi egészségi állapotát, és együtt olyan programot találnak ki, amivel a személy mentálisan és fizikailag egyaránt fejlődni tud.

A cél, amellyel „mozgáspszichológushoz” fordulhat az ember, igen sokféle lehet. Ilyen lehet például a sportteljesítmény növelése vagy az életminőség javítása sporton keresztül. Van olyan is, aki betegség miatt dönt úgy, hogy javítani akar egészségi állapotán: számos testi elváltozás, betegség, pszichoszomatikus tünet lelki eredetű. Csak hogy néhányat említsünk, ilyen betegségek például a sok esetben stressz okozta szív- és érrendszeri betegségek, az evészavar, az elhízás vagy a testképzavar. A „mozgáspszichológussal” együtt a kliensek egy biztonságos környezetben, szakemberek segítségével elindulhatnak az egészség felé vezető úton. Általában egy komplett szakmai csoporttal dolgozik együtt: edzőkkel, orvosokkal, és dietetikusokkal. Ez nem egy gyors tünetkezelés lesz,

hanem egy életre szóló életmódváltás.

Sportpszichológushoz tehát bárki fordulhat, legyen szó akár élsportról vagy hobbi sportról. Arra viszont mindenképp érdemes odafigyelni a sportpszichológus választásánál, hogy olyan szakembert válasszunk, aki megfelelő szaktudással, végzettséggel rendelkezik, és átfogó ismerete van a sporthoz és pszichológiához szorosan kapcsolódó tudományokról.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s