Minden párkapcsolatnak megvannak a maga nehézségei, legyen szó egy régóta húzódó problémáról vagy egy hirtelen jött veszekedésről. Senki sem tökéletes, így egyetlen kapcsolatunktól sem várhatjuk el azt, hogy helyettünk az legyen. Mégis, valahol meg kell húznunk a határt. Vannak egészséges, építő jellegű párkapcsolatok, és vannak olyanok is, amelyekben egyszerűen nem tudunk kiteljesedni és boldogok lenni. Mik azok a jelek, amelyek arról árulkodnak, hogy jobb kilépni egy kapcsolatból? Milyen részletekre érdemes figyelni, ha ilyen döntésre kényszerülünk? Cikkünkből kiderül!

Egy párkapcsolatban előfordulnak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy ez így nem fog tovább működni. Sajnos eljöhet a pillanat, amikor hirtelen döntés előtt találjuk magunkat: menni vagy maradni? Különösen nehéz dolog ezt objektíven mérlegelni, és gyakran nem is olyan egyértelmű a helyzet, mint ahogy szeretnénk. Egy párkapcsolat sorsáról dönteni sosem könnyű, de van pár intő jel, amire érdemes odafigyelnünk, s melyek egyértelműen arra mutatnak, hogy már nem vagyunk boldogok jelenlegi párunk mellett.

1. Állandóan „bárcsak”-okba botlotok. Ha úgy érzed, hogy minden tökéletes lenne, ha te vagy a párod valamiben gyökeresen megváltozna, akkor az semmiképp sem jó jel. Ezzel ugyanis azt mondod, hogy csak akkor lenne számodra kielégítő ez a kapcsolat, ha valamelyik alapvető aspektusa megváltozna. Lehet, hogy összességében jónak ítéled a kapcsolatotokat, de közben újra és újra ugyanabba a problémába botlotok, amit valahogy sosem sikerül megoldanotok: ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy talán sosem illettetek teljesen össze.

2. Nem érzed úgy, hogy a párod megértene. Talán ez úgy jelenik meg a kapcsolatotokban, hogy csak bizonyos feltételek mellett érzed magad szeretve, vagy esetleg úgy, hogy képtelen vagy az igazi valódat mutatni, amikor vele vagy. Ám az is előfordulhat, hogy teljesen önmagadat adod – csak közben úgy érzed, hogy a párod nem ért meg téged. Ez akadályozza az igazi intimitás kialakulását, és egy idő után a magányosság szörnyű érzését hozza magával, ami előbb-utóbb önmagában is lerombolná a kapcsolatotokat.

3. Úgy érzed, hogy a párod leszívja az energiáidat. Persze időről időre minden kapcsolatban előfordul, hogy az egyik fél többet vesz el abból, mint amennyit belead, hiszen a tökéletes egyenlőséget és kölcsönösséget szinte lehetetlen állandóan fenntartani. Ám megeshet az, hogy állandóan kimerültnek érzed magad a kapcsolatodban, még akkor is, ha a párod egyébként nem kifejezetten viselkedik fárasztóan. Ha úgy érzed, hogy már a párod puszta jelenléte is frusztrál, az egy aggasztó jel. Talán még orvosolható a probléma, de ha úgy érzed, hogy nehéz lenne megoldani vagy egyáltalán megfogalmazni, hogy mi is gond, akkor ez lehet, hogy annak a jele, hogy nem kéne folytatnotok ezt a kapcsolatot.

Ha úgy érzed, hogy már a párod puszta jelenléte is frusztrál, az egy aggasztó jel.

4. Fontos információkat rejtegetsz a párodról a barátaid vagy a családod előtt. Talán csak nem osztod meg velük, hogy a párod mennyire szeret kötözködni, és hogy minden apróságon összevesztek, vagy azt hazudod mindenkinek, hogy milyen nyitott a párod, mikor valójában ennek a szöges ellentéte az igaz. Mindegy, hogy mit és hogyan rejtegetsz a pároddal kapcsolatban, ha azon kapod magad, hogy mindenkinek olyan képet festesz a párodról, ami egyáltalán nem is illik rá, akkor az annak a jele, hogy egyáltalán nem ér fel az elvárásaidhoz. Persze néha jótékony is lehet a hallgatás, de ha állandóan rejtegeted a párod igazi valóját mások előtt, akkor valószínűleg nem vagy rá büszke, hogy vele vagy.

5. Szeretnéd, ha megváltozna a párod, mielőtt belekezdenétek a közös jövőtökbe. Mindenki álmodozik arról, hogy milyen lesz majd, amikor már együtt lakik a párjával és családot alapítanak. Ha azonban ebben az álomképben egy teljesen eltérő személyiségű partnert képzel el az ember, mint a tényleges párja, az sosem jelent jót. Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy eltervezünk egy egész életet a párunkkal, csak éppen egy teljesen valótlan, feljavított „verziójával”. Kérdezd meg magadtól: azért akarsz a pároddal lenni, mert szereted azt, amilyen ő, és ahogyan viselkedik itt és most? Ha nem, és csak a változásra vársz, akkor ideje felhagyni a várakozással.

6. Állandóan bocsánatot kell kérned tőle. Ez egy nagyon fontos figyelmeztető jel, amit jobb komolyan venni. Ha úgy érzed, hogy mindig bocsánatot kell kérned azért, aki vagy, és olyan, mintha sosem lennél képes megfelelni a párodnak, akkor ideje lépned. Az érzés, hogy állandóan rosszul csinálsz dolgokat, vagy hogy a céljaid ostobaságnak tűnhetnek a partnered szemében, gyorsan lerombolhatja az önértékelésedet.

7. Gyakran vannak konfliktusaitok, és nem veszekedtek „jól”. Minden kapcsolatban vannak veszekedések és viták, sőt, ezek szinte elengedhetetlen részei egy jól működő kapcsolatnak. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezek milyen gyakran jelentkeznek, és hogy miként kezelitek őket. Veszekedni lehet jól, és lehet rosszul. Ha sosem beszélitek meg a problémáitokat és csak csendben hallgattok róla, miközben egyre inkább nő bennetek az elégedetlenség és a másik iránti megvetés, az nem jelent jót a párkapcsolatokra nézve. Egy veszekedést arra kell használni, hogy általa jobban megértsük a másikat és megoldjuk a kapcsolatban felmerülő problémákat, nem pedig arra, hogy bántsuk a másikat. Ha ti mégis erre használjátok, nem valószínű, hogy ezen változtatni tudtok majd, hacsak nem vagytok rá mindketten motiváltak. Egy párkapcsolatból kilépni nehéz feladat. Gyakran az sem világos számunkra, hogy szakítanunk kell-e, vagy inkább érdemes tovább dolgozni a problémákon és türelmesen várni, hogy együtt kikecmeregjünk a gödörből? Emiatt is érdemes odafigyelnünk az itt felsorolt jelekre, mert ezek segíthetnek elhatározni magunkat a helyes döntés mellett.

•••

Ha úgy érzitek, olyan problémátok van a kapcsolatotokban, amin szeretnétek dolgozni, gyertek el hozzánk Terápiás és Tanácsadó Központunkba párterápiára, ahol képzett szakembereink segítenek átgondolni a nehézségeiteket!