Slammerek és pszichológusok közös munkája révén debütált a Mindset szegedi csapatának első jótékonysági rendezvénye. A program bevételét teljes egészében a Szegedi Gyermekklinika Onkológiai Osztályának ajánlottuk fel a Reménysugár Alapítvány támogatásával. De elég-e ennyi, és hátradőlhetünk-e elégedetten?

Nem könnyű manapság egyszerűen jótékonykodni. Sokan persze felkapják erre a fejüket, hiszen olykor biztosan bedobjuk a magunk érméjét a rászorulóknak vagy éppen karitatívan válunk meg a kedvenc ruhadarabjainktól. Ennek ellenére a társadalom más-más rétegeiben merőben mást jelent segíteni, és különbözőképpen hat ránk is az úgynevezett jócselekedet.

Hogyan kell jól választani? – talán ez volt az egyik alapkérdés a műsor és a mögötte zajló munkálatok során. Természetesen nemcsak Magyarországon, de világszerte csoportokba és alapítványokba tömörülnek az egyes problémák és fontos társadalmi kérdések iránt érdeklődő vagy abban élő emberek. Nem csak egyfajta hatékony megküzdési stratégia ez, de ugyanúgy pszichés támaszt is nyújt a közös sors és a közös célok elérésének a vágya.

lássuk be, vágyak vannak: leszokni a függőségekről, rendbe tenni egy kapcsolatot vagy éppen az életért küzdeni.

Utóbbi ebben a helyzetben hatványozottan kiemelt szerepet kap. Napjaink egyik legrettegettebb betegsége, a rák ellen veszik fel a harcot a Szegedi Gyermekklinika Onkológiai Osztályán. Azok a gyermekek, akik idekerülnek, első körben legalább nyolc hónapos kezelésre vállalkoznak. Ezt követően vagy gyógyulnak, vagy újra próbálkoznak. Az életért való küzdelem itt azonban meglehetősen monoton. Az egészségügyi-sterilizálási szabályoknak megfelelően nem lehet akármivel játszani vagy időt eltölteni, pedig a pszichés egészség megőrzésének céljából a pozitív értelemben vett ingerlékeny környezet kifejezetten fontos. Legfőképp fiatal korban. Nemcsak a játék mint kikapcsolódási mód vagy szociális interakció lehetősége, de ugyanúgy az átlagos és normál élet megélésnek is az eszköze ezeken a falakon belül. Mégsem adott minden – mesélte nekünk a Reménysugár Alapítvány kollégája. Az alapítvány segítségével meglehetősen drága műszereket és felszereléseket is tudnak biztosítani a bentlakók számára, mégis hiánycikk a játék. Erre szükség is lenne, azonban úgy tűnik, hogy az állami kiadások közé ezek az elenyésző költségek már nem sorolhatók be. A pénzt pedig berendezésekre kell költeni. Előbb élni kell, játszani majd lehet a kezelés után is.

A Pszichoslam bevételét tehát erre a célra ajánlottuk fel: összegészében élhetőbbé és színesebbé tenni a benn töltött időt. Nem utolsó sorban ezek az apróságok kifejezetten fontosak lehetnek a gyermekek számára, és a hozzátartozókra háruló pszichés megterhelést szintén könnyebbé teszik, hiszen így a gyógyulási fázis ingerszegénységéből fakadó stressz valamelyest csökkenthető.

Mindazok, akik úgy gondolták, hogy ezt a célt szívesen támogatnák a szabadidejükben is, ellátogathattak a szegedi Várkertbe. Egyébként maga a slam műfaja magában hordoz mindig egy kicsit az előadóból és a legkülönfélébb érzésekből. Aki pedig valamilyen elvontabb kifejezési formát keres magának, az biztosan érez, lát, hall és fájlal valamit. Ettől pedig igazán személyes és érdekes volt a slammerek előadása. A fellépők sorát elsősorban szegedi slammerek gazdagították: Nagy Sándor, Sipos Laci, Gömöri Eszter, D. Nagy Bence, Mészáros Péter, valamint Simon Márton a Dalok a magasföldszintről és a Polaroidok című verseskötet szerzője. Érzelmekben nem volt hiány, ez pedig hatványozottan igaz akkor is, amikor az ember látogatást tesz a helyi Gyermekklinikán.

Fotó: Modla Márk
Fotó: Modla Márk

Külön érdekesség és a rendezvény számára is érdem, hogy sikerült egy szeletet becsempészni a Gyermekklinika mindennapjaiból a nézőtérre, ugyanis volt lehetőség megtekinteni és hazavinni is azokat a rajzokat, melyeket az Onkológiai osztályon tartózkodók készítettek. Továbbá a Szivárvány Autizmus Közhasznú Alapítvány által készített kézműves tárgyakból is válogathattak a résztvevők.

A rendezvényt követően kiderült, hogy mindenképp sikeresnek könyvelhetjük el az eseményt, ugyanis nagyon sokan eljöttek és a várakozáson felül sikerült adományokat gyűjtenünk. Úgy tűnik, hogy most ez a segítség elég. Egyelőre. De ennek ellenére a jövőben további adakozásra van szükség. Nemcsak a Szegedi Gyermekklinika, de ugyanúgy más alapítványok és más helyzetek viszonylatában is. Ám szervezők is remélik, hogy a karitatív tevékenységek jóval inkább teret kapnak a jövőben és egyfajta követendő példa lesz, amiből majd ciki lesz kimaradni.

Mindemellett a Mindset a jövőben is szervezni fog hasonló akciókat más alapítványok részére.