„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás. De vajon megváltozik-e bőrünk illata az elfogyasztott ételektől? Befolyásolja-e ez párválasztásunkat? Mit kéne enni ahhoz, hogy jó illatunk legyen? Egy sydney-i kutatócsoport ezeket próbálta kideríteni.

Andrea Zuniga pszichológus és kutatócsoportja 43 férfit kért meg arra, hogy 24 órán keresztül viseljenek egy egyszerű pamutpólót ruhájuk alatt. Majd arra utasították őket: kerüljék a fűszeres ételeket, ne használjanak dezodort vagy más illatszert, és a nap végén tartsanak egy egyórás edzést. A pólókat aztán lefagyasztották, hogy mindegyik megtartsa jellegzetes illatát.

A férfiak egy részletes étrendet vizsgáló kérdőívet is kitöltöttek, amelyben többek között arról számoltak be, hogy 242 fajta ételből mennyit és milyen gyakran fogyasztottak az elmúlt évben. A főbb ételcsoportok a következőek voltak: gyümölcs, zöldség, hús, hüvelyesek, tengeri ételek, tojás, tofu, tejtermék, szénhidrátok, valamint olajok és zsírok.

Később a kifagyasztott pólókat kilenc önkéntes nő szaglászta, és egy kérdőívben pontozták a pólótulajdonosokat. Arra kellett válaszolniuk, hogy a felsők viselői mennyire lehetnek vonzóak, erősek és egészségesek? Ezen felül egy megadott 21 tételből álló listán kellett bejelölniük azt, hogy melyik póló mennyire illett az adott illathoz. A statisztikai vizsgálatok alapján ez a 21 tétel faktorokba rendeződött, vagyis csoportosultak, például egy csoportba kerültek azok a pólók, amelyek „virágos” illatúak voltak, egyben gyümölcsösek, édesek és gyógynövényesek is, viszont egyáltalán nem volt húsos vagy olajos szaguk. Utólag kiderült: az ebbe a csoportba tartozó férfiak a gyümölcsöket és a zsíros vagy olajos ételeket részesítették előnyben. Ezzel szemben az úgymond „hússzagú” pólójú férfiak több szénhidrátot és tengeri ételt fogyasztottak.

A karotinoidok megfestik a zöldségeket, gyümölcsöket, de akár az emberek bőrszínén is változtathatnak.

Egy másik kialakult csoport volt a „halas”. Ekkor a pólóknak hal, tojás, fokhagyma, élesztő, savanyúság és dohány szaga volt. Ha ezek közül bármelyik illatot érezték a nők, akkor a többit is. Ennél viszont nem találtak összefüggést az elfogyasztott ételekkel. Az utolsó az úgynevezett „vegyi” csoport lett: ha az embereknek vegyszer szaga volt, akkor égett illat is társult hozzá. Ha ilyen illatú volt a póló, akkor a férfiak több gyümölcsöt és zöldséget ettek. Viszont ha több húst, tojást, tofut vagy hüvelyest fogyasztottak, akkor kevésbé volt égett és vegyszer szaguk.

Az eredmények szerint azokat a férfiakat pontozták kedvezőbben, akik több tojást, tofut, zsíros és olajos ételeket fogyasztottak, szemben a tengeri ételeket és szénhidrátot fogyasztó férfiakkal.

Az étrend összességében 20 százalékkal változtatta meg a férfiak illatát,

vagyis egy rendkívül fontos tényező, viszont biztosan nem az egyetlen.

Bőrszínünk meghatározhatja attraktivitásunkat

Egy extra érdekesség, hogy a kutatásban résztvevő férfiak kezének bőrszínét egy úgynevezett spektrofotométerrel vizsgálták. Az derült ki, hogy a több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó férfiaknak sárgásabb a bőrszíne (a bennük lévő karotinoidok miatt), ami a nők és férfiak szerint is az egészségesebb emberekre jellemző. Vajon akkor, ha valaki sárgásabb bőrszínű, akkor jobb illatú is? A válasz: igen. Azok a férfiak, akik több kelkáposztát, tököt és paradicsomot fogyasztanak, sokkal egészségesebb és vonzóbb illatúak voltak.

Összességében tehát elmondhatjuk: nemcsak azért fontos a helyes táplálkozás, hogy egészségesek legyünk, hanem hogy vonzóak is!

***

Szeretsz kóstolgatni? Érdekel az ételek és a pszichológia kapcsolata? Várunk Budapest első gasztropszichológiai önismereti csoportjába, ahol az evésen keresztül kerülhetsz közelebb saját magadhoz!