Habár a karácsony sokszor rengeteg energiát és erőt emészt fel – ilyenkor ugyanis gyakran elkap minket a megfelelési kényszer, ránk telepszik az ajándékvásárlás vagy épp az ünnepi menü megkomponálásának terhe, esetleg a vendégeskedések kimerítő sorozata – a legtöbbünk számára mégis hordoz pozitív értékeket. Ilyenkor összegyűlik a család, van idő és tér az együttlétre, jókat eszünk, sokat beszélgetünk vagy épp játszunk. Nem járunk iskolába, nem dolgozunk, kicsit megpihenünk és talán visszatekintünk a mögöttünk lévő évre is. Ez az egészen idilli kép azonban sokaknál nem megvalósítható.

A karácsony a szeretet ünnepe. A szeretet pedig arra késztet minket, hogy másokért tegyünk, hogy örömet okozzunk, hogy segítsünk. Szeretünk ajándékozni és szeretjük látni, mikor mások örülnek a fáradozásainknak. Szeretünk odafigyelni a szeretteinkre és szeretjük szeretve érezni magunkat. A szeretet iránti vágyunk általában nagyszerűen ki tud elégülni a barátaink, családtagjaink körében, a kölcsönös kapcsolatokban. De talán idén karácsonykor kiléphetünk ezekből a megszokott keretekből és olyan kapcsolatokat is kereshetünk, amelyekben esetleg nem lelünk viszonzásra, legalábbis nem a megszokott formában.

Szerethetünk messzebb!

Sokszor talán eszünkbe se jut, de az ünnepi időszak nem mindenki számára felhőtlen. Sokan képtelenek megteremteni maguknak vagy akár a családjuknak azokat az anyagi, érzelmi vagy időbeli feltételeket, amelyek a karácsonyt karácsonnyá teszik. 

Akik az utcán töltik a Szentestét

Rengeteg embernek jelent óriási nehézséget, akár életveszélyt a karácsonyi időszak. A tél beköszöntével megérkeznek a mínuszok, jelentős terheket róva ezzel az utcán élőkre. Nem elég a hideg, a csapadék és a szél még elviselhetetlenebbé teszi a fagypont alatti hőmérsékletet. 

Mikor a kinti időjárást nehezen viselve rohanunk egyik fűtött helyről a másikra, gondoljunk azokra, akiknek ez nem adatik meg. Tudunk segíteni egy fölösleges takaróval, sosem hordott pulóverrel vagy akár egy jó szóval is. Ha pedig veszélyben lévő hajléktalan embert látunk, hívjuk a Diszpécser Szolgálatot: +36 1 338 41 86.

Kórházi karácsony

Sok helyen tölthetjük a karácsonyt, a legtöbb embernek megvan a saját szokása, hagyománya: az otthonunk melegében, családtagjainknál, barátainknál, külföldön vagy épp a külvilág elől elvonulva. Talán eszünkbe se jut, de sokan az év ezen időszakában (is) a kórház falai közé kényszerülnek. Nehéz meghitt és családias karácsonyt ülni egy kórteremben, steril körülmények között, a látogatási időket betartva. Ezeket a helyzeteket próbálja megkönnyíteni a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, akik küldetése, hogy kórházak gyermekosztályaira, idősotthonokba, a Pető Intézetbe, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekbe vigyenek nevetést. A bohócdoktorok színészi és pszichológiai háttértudással rendelkező személyek, akik a humor, a mosoly és a nevetés segítségével próbálják a kórházban töltött időt és a betegséget kevésbé megterhelővé tenni. Habár az egész évben igyekszenek oldani a feszültséget, elterelni a figyelmet a szorongásról és fájdalomról, vagy épp segítenek felkészíteni a gyerekeket a műtétekre – karácsonykor talán még inkább szükség van rájuk a kórtermekben. A munkájukat az alábbi oldalon adomány formájában tudod támogatni.

Ahol sokakra jut kevés

Az országban rengeteg családnak jelentenek nehézséget a mindennapi kiadások, karácsonyi ajándékra még csak gondolni is luxus. A különböző szociális intézmények, gyermekotthonok is viszonylag alacsony költségvetésből működnek, ráadásul legtöbbször sok-sok gyerekre jut kevés nevelő. Ilyen körülmények között nem ugyanaz ünnepelni, mint a család és a szeretteink oldalán, otthonos és biztonságos környezetben.

Minden évben, a világ számos pontján, Ausztráliától Hollandián keresztül Németországig emberek ezrei gyűjtenek a MikulásGyárnak, mely idén a Bakáts téren rendezte be hazai bázisát – illetve ideiglenes gyűjtőpontot hoztak létre a Lumina Christmas Parkban, a III. kerületben található Római strandon. Leginkább tartós élelmiszereket, édességet, tisztító- és tisztálkodási szereket várnak adományként egészen december 21-ig. Mottójuk: „A MikulásGyár nem tesz különbséget ember és ember között, nem kérdezi, ki miért éhezik. Ha tud, segít...”

Tegyünk mi így, segítsünk ott, ahol tudunk.

Kis karácsony, nagy magányom

Fontos beszélnünk azokról is, akik egyedül töltik az ünnepeket. Gondoljunk itt akár az idősekre, akár a külföldön élőkre, a távoliakra, vagy épp azokra, akik emberek között, ám mégis magányosan élik meg a karácsonyt. Azokra, akik önként és azokra is, akik nem a saját döntésük okán maradnak egyedül. A legtöbben nem dolgoznak a szünetben, nincsen annyi teendő, és – mint tudjuk – az emberek nagy része a szeretteivel tölti az időt. Ilyenkor az egyedüllét még nyomasztóbb teherként lengheti körül az embert, számkivetettnek érezheti magát. Ha kicsit elgondolkodunk, lehet, hogy nekünk is eszünkbe jut olyan személy, aki egyedül lehet. Akinek jól esne egy üzenet vagy a tudat, hogy gondoltak rá. Ne féljünk telefonálni, időt és energiát rászánni, meghívni!

Ki tudja? Talán ez lesz a legértékesebb ajándék, amit az idei évben adhatunk.

Mindannyiunk életében megvannak a nehézségek, az év végére talán alig marad erőnk és energiánk. Lehet, hogy már csak a túlélő üzemmód hajt minket, de jó tudatosítani néha, hogy még ilyen állapotunkban is segíthetünk másokon és tehetünk a szeretet ünnepéért. Egy kis tudatossággal, egy kis odafigyeléssel szélesebb körben is szerethetünk.