A párunkról kialakított szeretettérképünk nem más, mint minden információ tárháza, melyet az első pillanattól megszereztünk róla a mai napig. Minél részletesebb és mélyebb ez a szeretettérkép, annál jobban tudja segíteni a párokat a stresszel és a konfliktusokkal való megküzdés során. A hatékonysága abban rejlik, hogy folyamatosan frissen kell tartani. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogyha igazi érdeklődéssel fordulunk párunk felé, és nem hagyjuk őt elveszni a szemünk elől. 

Mi is az a szeretettérkép?

A szeretettérkép tulajdonképp egy belső tervrajz, amelyet a partnerünk belső világáról tartunk fenn. Elképzelhetjük úgy, mint agyunk egy részét, ahol az összes olyan információt tároljuk, amelyet párunk személyes életéről szereztünk meg. Ide rögzítettük a születési dátumát, a foglalkozását, korábbi iskoláit vagy éppen kedvenc gyümölcsét. Nemcsak a felszínes információk tartoznak ide, hanem párunk legbelsőbb érzései és a cselekedeteit mozgató gondolatok is. Minden, amit csak tudunk róla attól az első perctől kezdve, hogy megismertük, egészen a jelen pillanatig. A fogalom John M. Gottman amerikai klinikai szakpszichológustól származik, aki több mint 40 éven át végzett kutatásokat párokkal. Világszerte ismert a párkapcsolati dinamikákkal foglakozó, azon belül is főleg a házassági stabilitásról és a válások előrejelzéséről szóló munkáiról.

Minél többet tudunk a partnerünkről, annál sikeresebb lehet a párkapcsolatunk.

Miért számít a szeretettérkép?

Az, hogy a partnerünkről szóló tudástárunk aktuális maradjon, Gottman szerint mindennél jobban hozzájárul a kapcsolat sikerességéhez. Tapasztalata szerint a jól működő párkapcsolatok egyik meghatározó része, hogy emlékeznek egymás történetének fontosabb eseményeire, ismerik egymás életcéljait, álmait, a másikat foglalkoztató dolgokat, és ezeket az információkat folyamatosan naprakészen tartják. Ennek a tudásnak a birtokában ugyanis sokkal eredményesebben tudnak megküzdeni az őket érő stresszel, vagy a kettejük között kialakuló konfliktusokkal. Ha azonban ezt a szeretettérképet elhanyagoljuk, sokkal inkább ki vagyunk téve annak, hogy rossz következtetéseket hozzunk arról, partnerünk mit miért tesz vagy érez. Partnerünk gondolatainak, érzéseinek, viselkedése mozgatórugóinak ismerete viszont segít túlélni azokat a hullámvölgyeket, amelyeket minden pár átél.

A szeretettérkép részletessége megmutatja a társunk iránti érdeklődésünk igazi mélységét.

Milyen a jó szeretettérkép?

Hosszú évtizedes tapasztalata alapján Gottman szerint akkor tudjuk leginkább kialakítani és fenntartani a közelséget a párunkkal, akkor válhatunk a leginkább elégedettekké a párkapcsolatunkkal, amikor egy minden területre kiterjedő szeretettérképet tudunk kialakítani partnerükről. A részletes szeretettérkép megmutatja a társunk iránti érdeklődésünk igazi mélységét, hiszen ebben az esetben rengeteg tárhelyet biztosítunk emlékezetünkben a róla szóló személyes információknak. Sőt, kialakításánál még fontosabb lehet a frissen tartása, ez pedig egy életen át tartó folyamat.

A partnerünkről szóló tudástárunk frissen tartása mindennél jobban hozzájárulhat a kapcsolat sikerességéhez.


Milyen életszakaszokban lehet kiemelkedő jelentősége?

A szeretettérkép olyan életciklusokban mindenféleképpen kiemelkedő jelentőségű lehet, amelyek nagy változásokat eredményezhetnek egy párkapcsolatnál, mint amilyen például az első gyermek születése. Shapiro kutatási adatai alapján a résztvevő párok kétharmadánál csökkent a párkapcsolattal való elégedettség a szülővé válást követően, és csak a párok egyharmadánál maradt stabil vagy nőtt meg ez az érték. Ezek a párok abban különböztek elégedetlen társaiktól, hogy nagyobb rálátásuk volt partnerük életére. Úgy tűnik, ha lépést tudunk tartani a szerettünkben zajló érzésekkel, rálátásunk van viselkedésére, az védelmet jelent az olyan jelentős változásnál is, mint a gyermekvállalás. Ezek a párok együtt élhetik meg a szülővé válás folyamatát anélkül, hogy szem elől tévesztenék egymást vagy házasságukat. A gyermekvállalás pedig csak egy azok közül a jelentős életesemények közül, amelyek változást hozhatnak egy pár életébe.

Miből tudhatjuk, hogy elhanyagoltuk a párunkról szóló szeretettérképünket?

A szeretettérkép elhanyagolását néhány példán keresztül érzékeltetjük:

  • Hallott már párja újonnan kötött barátságáról, de nem tudja, hogy hívják az illetőt, és mit szoktak együtt csinálni. 
  • A párjának komoly nehézségei lehetnek a munkahelyén, amiről mesélt is, de már nem emlékszik, mi a probléma, kiről szól, és hogyan érinti ez a társát. 
  • Látja, hogy a párjának sok időt kell töltenie idős szülei gondozásával, de nem is tudja pontosan, milyen feladatokat kell megoldania, és milyen érzéseket vált ez ki belőle. 

A fenti esetek arra engednek következtetni, hogy az illető jelen van társa életében, de nem igazi érdeklődéssel fordul a párját érintő kérdések felé, ilyenkor a térkép hézagossá kezd válni.

Ha elhanyagoljuk frissen tartását, a szeretettérképen fekete foltok jelennek meg.


Senki sem marad az az ember, akivel az első találkozáskor megismerkedtünk.


Hogyan foglalkozhatunk a szeretettérképünkkel?

A részletes szeretettérkép kialakítása nem kis munka. Első lépésként mindenkinek tudnia kell azt, hogy párja nem marad az az ember, akivel az első találkozás alkalmával megismerkedett. Az élet mindenkinél változásokat idéz elő.

Minden pár csak egy vázlattal indít, utána pedig már kizárólag rajtuk múlik, mennyi részlettel egészítik ki azt.

A felszíni információk mellett meg kell lenniük a mélyebb rétegeknek is, mint amilyen a vágyak, a félelmek, a célok, a büszkeségek, vagy éppen a bizonytalanságok.

Ha nem érezzük magunkat elég kreatívnak, tapasztaltnak a kérdezéshez, Gottman ajánl számunkra kérdéseket, amelyekkel elindíthatjuk a gyakorlást. Néhány példa ezek közül:

  • Kiket tart a párja a legközelebbi barátainak? 
  • Mesélje el minél részletesebben, mit tett ma a partnere! 
  • Milyen megvalósítatlan álma van a társának? 
  • Mi az egyik legnagyobb félelme? 
  • Hogyan töltene el egy estét a párja a legszívesebben? 
  • Hogyan lehet a párját leghatékonyabban megnyugtatni egy stresszes helyzetben? 

A beszélgetéshez nyílt kérdésekre van szükség, mert ezekre nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Ilyen jellegű kérdésekkel feltárhatjuk partnerünk belső világát, az éppen őt foglalkoztató gondolatokat, a benne uralkodó érzéseket, reményeit, félelmeit, céljait vagy az életében éppen zajló történéseket. A kérdéseknek köszönhetően egy érdekes, szórakoztató beszélgetés jöhet létre. És arra is van lehetőségünk, hogy minél inkább szélesítsük és mélyítsük a folyamatot, ami csak azon múlik, mennyire intim vagy nehezen megválaszolható kérdést teszünk fel.

Ezekkel a kérdésekkel tehát el tudunk indulni a szeretettérkép „megrajzolásában", de ami a legfontosabb, hogy ez a folyamat részévé váljon az életünknek. Hiszen minél többet tudunk a másikról, annál erősebbé, mélyebbé és gyümölcsözőbbé válhat a párkapcsolatunk.

Gottman alapelveit a kiegyensúlyozott párkapcsolatról ebben a korábbi cikkünkben olvashatjátok.

Ha párkapcsolati gondokkal küszködsz, vagy csak szeretnétek javítani a kapcsolat minőségén, forduljatok bátran Pszichológiai Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik párterápia keretén belül segítenek megtalálni vagy visszaállítani az elveszett egyensúlyt.Felhasznált irodalom:

Shapiro, A. F., Gottman, J. M., & Carrère, S. (2000). The baby and the marriage: Identifying factors that buffer against decline in marital satisfaction after the first baby arrives. Journal of Family Psychology, 14(1), 59–70.

https://www.baltimoretherapycenter.com/top-5-couples-therapy-techniques/
https://www.gottman.com/blog/the-sound-relationship-house-build-love-maps/
https://www.integralpsychology.org/uploads/1/5/3/0/15300482/wkbk_2.pdf
https://medium.com/@zara.zareen/what-are-love-maps-and-why-do-they-matter-d575fbebe845
http://www.don-elium-psychotherapy.com/love-maps-exercise