Manapság rengeteg családi felállással találkozhatunk. Ám gyermekként nem tudjuk meghatározni, milyen családba születünk. Csak reménykedni tudunk, hogy minden gyermek megkapja a szükséges támogatást és szeretetteljes környezetet. Hiszen a család meghatároz minket, ahogy mi is befolyásoljuk azt. Cikkünkben a családi dinamikákkal foglalkozunk.

A család lényegét egyértelműen a szülők határozzák meg: az ő múltjuk és jelenük. Lehetnek elvált szüleink, mostoháink, egynemű szülőink, egyedülálló szülőnk, fizikailag korlátozott szülőnk és még sorolhatnánk. Ezek a felállások nagyban befolyásolják fejlődésünket. Az, hogy szüleink hogyan nevelnek minket, kihat személyiségfejlődésünkre, meghatározza viselkedésünket. Hiszen teljesen más lesz a családi dinamikája egy olyan családnak, ahol mondjuk az apa külföldön dolgozik, ezért a gyermekek csak havonta vagy még ritkábban találkoznak vele, mint egy olyané, ahol mindkét szülő folyamatosan jelen van. Nevelőink viselkedését viszont befolyásolják az adott társadalmi normák, ideológiák, hagyományok és világnézetek. Gyermekként eldönthetjük, hogy ezekkel egyetértünk vagy esetleg tisztelettudóan, de elutasítjuk. Felmerülhetnek nézeteltérések, amelyek nagyban megnehezíthetik a család működését. A gyermek akár meg is kérdőjelezheti helyét a családban.

Sajnos nem tudjuk megváltoztatni azokat az élményeket, amelyeket gyermekként átéltünk. Egyértelműen nem fogja megkapni azt a szeretetet és törődést egy gyermek – amit megérdemelne –, ha például szülei drog- vagy alkoholproblémákkal küzdenek, esetleg bántalmazóak. Idősödve fontos lehet átgondolni, hogy milyen szinten érdemes, illetve egészséges megtartani a kapcsolatot az ilyen szülőkkel. Az is előfordulhat, hogy a személy gyerekkora óta javult a szülők egészségi helyzete, élethez való hozzáállása, és készen állnak felvenni a gyermekükkel egy elkésett, de nem szükségszerűen nélkülözhetetlen kapcsolatot, újra megalapítva a családot. Fontos eldöntenünk, hogy mennyire tesz hozzá személyiségünk fejlődéséhez szüleink viselkedése.

andre-hunter-107089
Építs egy olyan családot, amit megérdemelsz!

Építsd meg a saját családodat

Kellemetlen családi élmények esetén az egyén felnőttkorában „megépíthet” magának egy jobb családot, amely az általa kiválasztott személyekből áll. Ezek lehetnek haverok, munkatársak vagy barátok/barátnők. A lényeg, hogy kerüljük a minket károsító és destruktív kapcsolatokat. Olyan személyeket keressünk, akik támogatnak és jobbá tesznek minket, akikkel jól érezzük magunkat. Így esélyünk lehet egy pozitívabb jövő kialakítására.

Az eredeti családunk, amelybe születtünk egyértelműen formált minket, attól függően, hogy milyen volt a nevelés és a légkör. Ha fenntartjuk vagy megszakítjuk a kapcsolatot ezzel a családdal, fontos figyelembe vennünk, milyen hatással van ez ránk. Amennyiben úgy érezzük, nem épít minket ez a kapcsolat, hanem gátol a fejlődésben, akkor meg kell változtatni a dinamikát, átgondolni és újrafejleszteni a család felépítését, attitűdjét és nézőpontjait.

Hiszen egyikünk sem akarja azokat a hibákat elkövetni, amelyet esetleg szülei, az önmaga által létrehozott, új családjában. Fontos, hogy tudatosan alakítsuk ki családunkat, annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozzuk ki belőle. A szülők és gyerekek számára egyaránt.