A szocio-emocionális készségek fontossága háttérbe szorul ebben a főleg tanulmányi teljesítményt előnyben részesítő világban. Miért érdemes mégis nagyobb figyelmet fordítani ezekre a készségekre? Milyen későbbi pozitív következményektől eshetünk el, ha elhanyagoljuk a fejlesztést? Cikkünkből kiderül!

Képzeljük el, hogy 4 évesek vagyunk! Lehetőségünk van most megenni egy pillecukrot, de 2 pillecukrot kaphatunk, ha várunk. Mit tennénk? A manapság már elismerésnek örvendő kutatásban, Walter Mischel és a kollégái óvodás és iskoláskorú gyerekeknek ajánlották fel a fent ismertetett lehetőséget. Ez az évtizedekig tartó kutatás arra mutatott rá, hogy a pillecukor elfogyasztásának

késleltetésére képes gyerekek jobban teljesítettek később az iskolában és a karrierjük során is.

A kielégülés késleltetése, valamint érzelmeink és viselkedésük szabályozásának a képessége a kulcs komponense a szocio-emocionális készségeknek. Olyan világban, ahol az akadémiai és a tanulmányi készségek élveznek prioritást, a legtöbb szülő és tanár elképzeléseiben szocio-emocionális készségek fejlesztése nincs előtérben. Mindenesetre kutatások bebizonyították, hogy a szocio-emocionális készségek döntő fontosságúak a gyerekek számára, hogy sikeressé váljanak a szociális és az akadémiai területeken.

Melyek a kulcsfontosságú szociális és emocionális készségek?

A Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning program 5 fő készséget azonosított, amelyeket széles körben ebbe a csoportba sorolnak.

 • Öntudatosság: Az érzelmek felismerésének, valamint az érzelmek, gondolatok és viselkedések közötti kapcsolat megértésének a képessége.
 • Önmenedzsment: Érzelmeink, gondolataink és viselkedésünk szabályozásának a képessége.
 • Szociális tudatosság: Mások perspektívájának átvételére való képesség, az empátia képessége.
 • Kapcsolati készségek: Egészséges kapcsolatok építésének és megtartásának a képessége.
 • Felelősségteljes döntéshozás: Jó döntések meghozatalának képessége mások viselkedésének és velük való interakciók figyelembevételével.

A korai szociális emocionális készségek összefüggenek a későbbi szociális-, emocionális -, akadémiai- és professzionális területeken való készségeinkkel. Például magas szociális emocionális készségek birtoklása az óvodáskorban összefügg fontos következményekkel 25 éves korban. Jones, Greenberg és Cromley 2015-ös cikkükben a következő kimenetelekre helyezték a hangsúlyt:

 • Tanulmányokban elért sikerek: egyetemi diploma megszerzése
 • Sikerek a karrierben: a megfelelő munka nagyobb eséllyel történő megtalálása
 • Más kulcsfontosság kimenetelek: kisebb valószínűség rendőrséggel való összeütközésre

A szociális emocionális készségek segítenek a gyerekeknek, hogy megbirkózzanak a kihívást jelentő feladatokkal, szükség esetén hatékonyan keressenek segítséget, és körültekintőek legyen a cselekedeteik során.

A pozitív következmények ismerete után a legjobb hír az, hogy

ezek a készségek taníthatóak.

Egy több mint 270 ezer gyereket vizsgáló kutatás világított rá az iskolákban létrejövő fejlesztő programok hatásosságára. Az iskolai szocio-emocionális tanulást célul kitűző programok nem csak a szocio-emocionális készségeket javították, hanem növelték a pozitív attitűdöt az iskolával kapcsolatban, a pozitív szociális viselkedést és az akadémiai teljesítményt is. Ezek a programok csökkentették a gyerekek bajba kerülésének és az érzelmi problémák megjelenésének a valószínűségét.

Fontos megtanítani gyermekeinknek, hogyan címkézzék, küzdjenek meg, és fejezzék ki megfelelően az érzelmeiket.
Fontos megtanítani gyermekeinknek, hogyan címkézzék, küzdjenek meg, és fejezzék ki megfelelően az érzelmeiket.

Iskolai kereteken kívül is megadhatjuk a gyermekeinknek a megfelelő odafigyelést és támogathatjuk ezen területen való fejlődésükhöz. Íme öt stratégia, amelyek elősegíthetik a szocio-emocionális készségek tanulását.

 1. Legyünk jó érzelmi szerepmodellek! A gyerekek annak mintájára viselkednek, ahogyan az általuk csodált emberek – mint a szüleik és a tanáraik – teszik. Ha a gondviselők különböző érzelmeket és az érzések kezelésére irányuló megküzdési stratégiákat mutatnak, a gyerekek megtanulnak megfelelő módon reagálni hasonló körülmények között.
 2. Legyünk „érzelmi coachok”! Fogadjuk el és beszélgessünk a gyermekeink érzelmeiről. Nagyon értékes, ha megtanítjuk gyermekeinknek, hogyan címkézzék, küzdjenek meg, és fejezzék ki megfelelően az érzelmeiket. Az érzelmi coaching magasabb érzelmi kontrollal és adaptív viselkedéssel, valamint alacsonyabb szintű diszruptív viselkedéssel jár együtt.
 3. Olvassunk könyveket szociális emocionális történetekkel gazdagítva! A könyvolvasás lehetőséget nyújthat a szocio-emocionális témák megtanulására és megvitatására. A különböző érzelmek megtanulásában segít, ha a történet karaktereiben létrejövő érzelmeknek a címkézésére és magyarázatára kérjük a gyermeket.
 4. Választások felkínálása. A gyerekeknek biztosított választások és szabadság magasabb szintű szocio-emocionális készségek tanulásával áll kapcsolatban. A szülő-gyermek kapcsolat magába foglalhatja a közös problémamegoldást, amely által beletanulhatnak abba, hogyan tárgyalhatnak és oldhatnak meg problémákat a szüleikkel. Ezek a tanulási folyamatok később magasabb szociális készségeket és kortársak általi elfogadást jelez előre.
 5. Pozitív fegyelmezési stratégiák. Viselkedésre vonatkozó szabályok és elvárások felállítása, a potencionális következményekre való figyelmeztetés, a dicséret, a pozitív viselkedésre való ösztönzés, valamint a nemkívánatos viselkedések figyelmen kívül hagyása, magasabb szocio-emocionális készségek elsajátításához vezetnek. Amikor a gyerekek impulzívan viselkednek, segítsünk nekik átgondolni a viselkedésük hatásait másokra! Így fejleszthetjük az empátiájukat, a perspektívaváltást és a proszociális viselkedésüket.

Felfedezhetünk egy közös pontot ezekben a stratégiákban. A gyereknek szükségük van arra, hogy tanítsák őket, és hogy lehetőségük legyen gyakorolni a szocio-emocionális készségeket. Ez szinte ugyanolyan módon történik, ahogy megtanulnak olvasni és matematikai problémákat megoldani.

Ezek az erőfeszítések később sokszorosan megtérülnek, hiszen az erős szociális emocionális készségek segítik a gyerekeket a szociális és akadémiai területek szabályozásában.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=3s