A tél közeledtével ki ne vágyna arra, hogy egy kicsit befelé forduljon, lelassuljon, és visszavonuljon a világ zajától? Párok, családok, baráti társaságok rohamozzák meg ilyenkor a hoteleket, szállodákat, erdei kisházakat, hogy a természet szépségében gyönyörködve egy kis minőségi időt töltsenek együtt. De vajon hogyan járulhat hozzá pihenésünkhöz a minket körülvevő tér? És miként kapcsolódhat ehhez a pszichológia? Cikkünk ezt a kérdést járja körül – példákkal illusztrálva a környezetpszichológia érdekes alapelveit!

A tér, amely körülvesz bennünket, hatással van ránk, ha tudatában vagyunk ennek, ha nem. Befolyásolja a hangulatunkat, az érzéseinket, a teljesítményünket, alapvető közérzetünket. Vannak helyek, ahonnan ösztönösen menekülnénk, mert meghatározhatatlan módon egyfajta kellemetlen diszkomfortérzet uralkodik el rajtunk (bizony ebben is nagy szerepe lehet a térkialakításnak), míg

más helyeken egyből biztonságban érezzük magunkat, holott lehet, még sosem jártunk ott előtte.

Ez persze nem csak a lakó- vagy munkakörnyezetünkre igaz, ahol a napjaink nagy részét töltjük. Gondoljunk csak bele, mikor nyaralást vagy egy hosszú hétvégét tervezünk, mi alapján választjuk ki a szállásunkat? Az anyagi és földrajzi kérdések mellett minden bizonnyal az is döntő fontosságú a választás során, hogy milyen érzéseket keltenek bennünk a hotelről készült képek, a terek, a berendezések, a felszereltség – egyszerűen szólva: a hely hangulata. Ha hosszas keresgélések után végre találunk egy olyan szállást, amely úgy érezzük, „megszólított minket”, akkor elégedetten dőlünk hátra, hogy végre megtaláltuk azt a helyet, ahol a kikapcsolódásunkat tölthetjük. Természetesen vannak személyes preferenciák arra vonatkozóan, kinek mi az ideális környezet a pihenésre – van, aki a modern kialakításokat kedveli, van, akinek inkább a hagyományok felé húz a szíve, és inkább tradicionális hangulatú szálláshelyet keres, van, aki a természet közelségére vágyik, mások inkább a luxuskörnyezetre. Ezeket a jegyeket természetesen vegyíteni is lehet, hogy egy adott szálláson belül mindenki megtalálja azt, amit keres. Egyre több olyan szálláshelyről olvashatunk, ahol pont az a vonzó a látogatók számára, hogy természetes, mégis elegáns, exkluzív környezetben töltődhetnek fel (gondoljuk csak a hazánkban is egyre népszerűbbé váló luxus faházakra).

Környezetpszichológiai szempontból nézve azonban legyen szó, akár a hagyományos értékekről, akkor az újhullámos, extravagáns megközelítésről, megállapíthatunk pár evidenciát, ami a terek ránk gyakorolt hatását illeti. Ezeket fogjuk a következőkben néhány példa mentén áttekinteni.

Irány a természet!

Talán már mindenki érezte, mekkora hatással van ránk egy erdőben tett séta, a friss levegőn eltöltött pár óra vagy egy túra, ahol a hétköznapok forgatagából kiszakadva gyönyörködhetünk a természet szépségében. Egy-egy ilyen kirándulás után úgy érezhetjük, mintha valóban töltőre tettük volna magunkat, és hazaérve sokkal nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban folytathatjuk teendőinket. Bizonyított tény, hogy a természetnek jótékony hatása van mentális jóllétünkre, sőt,

kutatások azt is kimutatták, hogy minél inkább kapcsolódunk a természethez, annál inkább nő a boldogságérzetünk is.

Ebből kifolyólag nem véletlen, hogy sokan jobban preferálják azokat a szálláshelyeket, ahol a természet valamilyen módon megjelenik a térben is – legyen szó akár a szobák kialakításáról, festmények elhelyezéséről, közösségi terekről vagy pusztán olyan egyszerűnek tűnő dologról, mint a burkolat.

A Seefeldben található Mountains Hotelt egy bútor- és enteriőrdesingra specializálódott magyar csapat, a Position Collective tervezte. A hotel tervének kialakításakor is elsődleges szempont volt, hogy a környezethez való közelség megjelenjen a belső terekben is. Ezt jól példázza az alábbi kép, amelyen az előtér és recepció látható:

Az osztrák Mountains Hotel előtere

A természetes anyagok (fa, tégla) és a föld színei (zöld és barna árnyalatai) mind ezt a természetközeli hatást keltik az ide látogató vendégekben. Hasonló koncepció figyelhető meg az ugyancsak osztrák Boutique Hotel Wachtelhof szobáinak kialakításában is:

Itt jellemzően a barna szín és annak különféle árnyalatai dominálnak, illetve a fa hatású falak szintén a természetet juttatják eszünkbe.

Mindez csak szín-játék?

Ha már kerültünk valaha olyan helyzetbe, hogy ki kellett választanunk a hálószobánk vagy az új nappalink színét, biztosan elkezdtünk tanakodni azon, vajon melyik szín mi vált ki belőlünk, milyen érzéseket kelt bennünk, milyen hatással lehet ránk. Fontos kiemelni, hogy

a színek negatív és pozitív érzéseket egyaránt kelthetnek bennünk, és a hangulatunkat is erősen befolyásolhatják,

ezért nem árt alaposan megválogatni, milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat. Nem csoda hát, ha egy-egy szoba, tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetnek erre a lakberendezők, tervezők is – főleg akkor, ha egy szolgáltatóegységről van szó, ahol kifejezetten az emberek kiszolgálása és jóllétüknek megteremtése a cél. A piros például rendkívül erőteljes, energizáló szín, ami köthető akár a szenvedélyhez, a szerelemhez, de a tűzre vagy a vérre is asszociálhatunk e szín láttán. Társíthatjuk veszélyhez és agresszióhoz is, ami összességében nem nevezhető kifejezetten pozitívnak, ha pihenésről vagy kikapcsolódásról van szó, túlzott jelenléte zavaró lehet. Ezzel szemben például, ha a sárga színt nézzük, akkor azt mondhatjuk el róla, hogy melegséget, vidámságot, optimizmust sugall, ami már sokkal megnyerőbb lehet számunkra.

A természethez kapcsolódó vonalat követve nem szabad megfeledkeznünk a zöld színről sem, melyről egyből a friss fű vagy a fák levelei jutnak eszünkbe. Ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy leggyakrabban a frissességgel, az egészséggel hozzuk összefüggésbe. Az elménkre gyakorolt nyugtató hatása miatt lakberendezésben is sokak által kedvelt és gyakran használt szín. Csökkenti a stressz-szintet, segíti az ellazulást, a relaxációt, összességében tehát ennek a színnek van a leginkább nyugtató hatása, és hát nem pont ezt keressük, amikor otthonunkból kiszabadulva egy új környezetben szeretnénk eltölteni néhány pihentető napot? Nem csoda, hogy ezen oknál fogva a szállodák is gyakran előszeretettel használják ennek a színnek a legkülönfélébb árnyalatait. Lássuk erre néhány példát:

Mountains Hotel

Mi a helyzet a fényekkel?

Az előzőkben már foglalkoztunk az anyagokkal, játszottunk kicsit a színekkel, de nem feledkezhetünk a tér másik legfontosabb tényezőjéről, a világításról sem. A fény munkahelyi környezetben rendkívül fontos lehet, hiszen kutatások által bizonyított tény, hogy a megvilágítás milyensége, a fények árnyalatai például a produktivitásunkat is nagyban befolyásolja, ami egy munkakörnyezetben kulcsfontosságú lehet. Ettől elszakadva azonban egy hangulatos megvilágítású szoba, közösségi tér, étterem szintén sokat lendíthet azon, hogyan érezzük magunkat, sőt, még azt a döntésünket is befolyásolhatja, hogy hogyan ítéljük meg az adott helyet, mennyire tartjuk szimpatikusnak, melegnek, otthonosnak vagy éppen ellenkezőleg, ridegnek és sterilnek.

A LED világítás például sok kék színt tartalmaz, ami nem kifejezetten előnyös, mivel csökkenti a melatonin hormon termelését a szervezetben (ez az a hormon, amely segít bennünket az elalvásban), így  

a kék fény nagymértékben ronthatja, de legalábbis megnehezíti az éjszakai pihenésünket. 

Ezért is tanácsolják sokszor, hogy a mobiltelefonunkon is alkalmazzuk a kékfényszűrőt, illetve ha lehet, közvetlenül lefekvés előtt kerüljük a mobiltelefon használatát – hiszen az is ugyanezt a kék fényt bocsátja ki, mely negatívan befolyásolja alvásunk minőségét.

A meleg fényeknek ezzel szemben pont ellenkező hatásuk van. A halványabb, gyengédebb fények, lágyabb megvilágítással kiemelt pontok pedig szintén kikapcsolódást nyújthatnak a megfáradt utazóknak. A meleg fények ebben az esetben a nyugodt és kellemes hangulatot segítenek kialakítani.

A képen is megfigyelhető, hogy a szobában főleg a meleg fények és színek dominálnak, ami megalapozza a meghitt és otthonos légkört (Mountains Hotel)

Ezen a ponton a természetes fényekről is szót kell ejtenünk, hiszen mit ér egy jól megvilágított szoba, hogyha reggel arra ébredünk, hogy a természetes fénynek még halvány nyomait sem találjuk a szobánkban. Kutatások kimutatták, hogy a természetes fény pozitív hatást gyakorol az emberek hangulatára, ennek tudatában pedig a tér kialakításakor fontos törekednünk arra, hogy minél többet élvezhessük a négy fal között is a nap sugarait.

Boutique Hotel Wachtelhof

A Mountains Hotel éttermének megvilágítása tökéletesen példázza a természetes és mesterséges fényekkel való összhang lényegét. A hatalmas ablakok egyrészt csodálatos kilátást biztosítanak, másrészt fénnyel árasztják el a belső teret napközben. A mesterséges megvilágítás megoldása pedig nagyfokú kreativitásról is árulkodik, és egyben exkluzív jelleget kölcsönöz a helyiségnek. Az égők szintén meleg fénnyel dolgoznak, ami mint azt már említettük sokkal kellemesebb hangulatot kölcsönöz a térnek – lehet, hogy ez sem a véletlen műve, hiszen a környezetpszichológia egyre szélesebb körben való elterjedése a szállodákhoz is begyűrűzött, így egyre többen veszik igénybe a tudományos alapokat a tér kialakítása során, ami összességében a saját jóllétünk növekedéséhez vezet. 

A Mountains Hotel étterme

Mindenütt jó, de legjobb otthon

A fenti mondással többnyire mindannyian egyetértünk, azonban valószínűleg azzal is, hogy ez nem az éppen adott lakcímünkre vonatkozik, hanem az érzésre, amit az otthonunk jelent számunkra. Ha csupán a térbeli tényezőket figyeljük, akkor ez az otthonosság akár egy hotelben vagy szállodában is megteremthető. Az angol nyelvben van erre egy szó, amely tökéletesen leírja ezt a hangulatot, ez pedig nem más, mint a coziness, ami leginkább úgy fordítható le, hogy meghittség.

Nincs is jobb annál, mint amikor megérkezünk egy helyre, és elégedetten nyugtázzuk, hogy valóban egy igazi „ékszerdobozt” találtunk, ahol kellemesen érezzük magunkat, és legszívesebben haza sem mennénk egy jó darabig. Ennek a különleges légkörnek a megteremtésére is vannak bizonyos praktikák – és itt akár egybe is gyúrhatjuk a fent említetteket, mert az otthonosság megteremtéséhez a fények, a színek és az anyagok együttes összhangja szükséges. Puha takarók, kellemes, lágy, meleg színek, kényelmes bútorok, tágasság érzetét keltő világosság – mi kell még a meghitt hangulat megteremtéséhez? Az alábbi példánkon minden fent említett szempont megfigyelhető, és még egy hangulatos kandalló is segíti a kellemes légkör kialakítását, amely ugyancsak a természetet idézi lelki szemeink elé, nem beszélve arról, hogy a tűznek bizonyítottan pozitív, nyugtató hatása is van:

Mama Thresl Hotel
Ugyanez igaz a Mountains Hotel közösségi terének kialakítására is

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem árt tisztában lennünk néhány alapelvvel, ami a tereket illeti, hiszen ezek az adottságok és térkialakítások az egész közérzetünkre hatással lehetnek, befolyásolhatják az alvásunk minőségét, a hatékonyságunkat, a kikapcsolódás mértékét, a mentális jóllétünket. Olyan alapelveket igyekeztünk összegyűjteni, melyek nem csak egy hotel vagy szállás kiválasztásakor vehetőek figyelembe, hanem akár a saját otthonunkban is alkalmazhatóan, ha szeretnénk kicsit tudatosabban alakítani az életterünket, és javítani az életminőségünket.

Források:

Dull A. 2009. Helyek, tárgyak, viselkedés. Környezetpszichológiai tanulmányok. L'Harmattan

Savavibool, N., Gatersleben, B., Moorapun, Ch. (2018). The Effects of Colour in Work Environment: A systematic review. Asian Journal of Behavioural Studies. 3. 149.

fohlio.com

apa.org

psychologytoday.com

fohlio.com

A képek forrásai:

Mama Thresl Hotel

Mountains Hotel 

Boutique Hotel Wachtelhof