„Aki pornót néz, hajlamossá válik szexuális erőszakra” – hozta Csonka Balázs pszichológus a tévhitet példának a XXI. Pszinapszison tartott előadására. Igaz, hogy nem túl sok 18 pluszos tartalom volt a kivetített diákon, ám – az előadó kérdésénél – egy férfi jelezte: nem szeretné e képeket látni. Biztosan csak rossz oldala van a pornónak? Mindenki függő lesz, aki nézi? Mikor néznek az emberek leggyakrabban ilyen jellegű videókat? Ezen kérdésekre is választ kaphattok, ha tovább olvastok. Tudósításunk.

Az előadó először is tisztázta, mi a pornó fogalma: nyílt ábrázolása a szex valamilyen formájának, amelynek célja a szexuális vágy felkeltése. Az antik világtól, ahol tányérokon, festményeken, szobrokon ábrázoltak ilyesfajta jeleneteket, mára eljutottunk az internet világáig, ahol szinte nincs gátja az ilyen jellegű videók hozzáférésének. Már létezik egyfajta IMDb-hez hasonló oldal is, ahol a pornószereplőkről és filmjeikről kaphatunk leírást és jellemzést. Ezen kívül elkészítették már az X Factorra hajazó „The Sex Factor" című műsort is, ahol nem éppen a szereplők énektudását méri fel a zsűri.

Lássuk a tényeket!

Háromféle felhasználót különíthetünk el:

  • Vannak, akik egyedül néznek pornót, azért, hogy önkielégítést végezzenek.
  • Vannak, akik csupán információszerzés miatt teszik ezt.
  • Ezen kívül vannak párok, akik együtt néznek erotikus filmeket.

Ami mára már nem igazán lepi meg az olvasókat: igen, a nők is néznek pornót. Ennél érdekesebb volt a legtöbbet nézett kategóriák sora, amit az előadó ismertetett. A nők 3 leggyakoribb keresése sorrendben: leszbikus, 3-as szex (threesome), majd az úgynevezett „squirt”, ami a nők általi spriccelős pornót jelenti. Míg a férfiaknál a vezető kategória a „teen” (tini), majd a „milf” (idősebb hölgy), „mom” (anya), és a „step mom” (mostoha anya). Láthatjuk, hogy

a nők és férfiak keresési szokásai merőben eltérnek egymástól.

Csonka Balázs kiemelte, ezek a kutatások azért nem annyira szemléletesek, mivel csak átlagokkal számolnak. A mélyebb szokásokról nem adnak semmilyen információt.

Az emberek leggyakrabban a mobiltelefonjukról néznek pornófilmeket (61%), ami azért is meglepő a szakértő szerint, mert ez a szám két éve még csak 40 százalék volt. 11 százalék a tabletjéről, és csupán 28 százalék néz a laptopjáról (vagy asztali számítógépéről) erotikus filmeket. Ez valószínűleg főként a technika fejlődésének tudható be. A pornónézők a késő esti órákban a legaktívabbak (este 9 és hajnal 1 között), míg a legalacsonyabb érdeklődés a kora hajnali órákban tapasztalható (hajnal 1 és 7 között). Ami külön érdekes – és egyben ijesztő is egy kicsit–, hogy a délutáni órákban is elég aktívak a felhasználók (dél és 5 között), ami valljuk be: még bőven munkaidőre tehető. Ennek fontosságát azért is emelte ki Csonka Balázs, hiszen ha a férfiak délután négyszer-ötször is önkielégítést végeznek, akkor este hazatérve nagy a valószínűsége, hogy már feleségüket nem fogják olyan nagy vehemenciával kívánni. Ezt párok önbevallásos kutatásai is bizonyítják.

Bizonyos korokban teljesen természetes volt, hogy meztelen testeket ábrázoltak a művészek. (Antonio Canova: Ámor csókjával életre kelti Pszichét, Louvre)
Bizonyos korokban teljesen természetes volt, hogy meztelen testeket ábrázoltak a művészek. (Antonio Canova: Ámor csókjával életre kelti Pszichét, Louvre)

Nézzük a tévhiteket!

1. A párom pornófüggő! Sokan – általában a barátnők – gondolják ezt párjukról, csak mert egyszer rajtakapták őket. Az előadó megnyugtatott minket: nagyon sok és elég durva kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy pornófüggőnek nevezhessünk valakit. Például, hogy rendszeresen, 4-5 órán keresztül, csak a megfelelő film kiválasztásával töltik az időt a delikvensek. A népesség „csak” 2 százaléka esik ebbe a patológiás kategóriába.

2. Ha valaki ilyeneket néz, biztosan szexuális bűnöző! Ez a tévhit leginkább Amerikában terjedt el. Ezt az előadó kutatásokkal cáfolta. Viszont azt aláírta, hogy ha valaki személyiségében van hajlam a bűnözésre, a pornónézés felerősítheti ennek vágyát. Emellett ötleteket tud meríteni ezekből. Ennek „finomabbik” változata, ha valaki úgymond rátukmálja párjára azt, amit ezekben a filmekben látott (pl.: anális közösülés). Ez szintén nagyon komoly dolog.

3. A férfiak szexuális szokásai rossz irányba változnak meg pornó hatására! Ez szintén igaz lehet a pszichológus szerint, de nem feltétlenül rossz az irány. Sőt, kiemelte: reméli, a nők is vannak olyan önbizalmi szinten manapság, hogy nem mennek bele olyan dologba, amit ők nem élveznek. Ha pedig a nők kifejezik mire vágynak, az is egyfajta viselkedésváltozást hozhat létre a férfiakban.

4. A nők önképe csorbul a pornóban szereplő női karakterektől! Csonka Balázs ezt két okkal is cáfolta: egyrészt manapság már nem csak szilikonmellű– és szájú lányokkal találkozhatunk ezekben a videókban. Másrészt az emberek az utcán is nap mint nap szembesülnek erotikus jellegű fotókkal, ez szintén negatívan hathat a nők önmagukról alkotott képére, s ez igaz lehet a férfiakéra is.

5. A tizenévesek torz képet kapnak a szexről! Ezt a kijelentést nem tagadta a pszichológus, de sokkal inkább azt hangsúlyozta: nem az a valódi probléma, hogy ez van, hanem az, hogy máshonnan nem kapnak semmilyen információt. Az előadás lényege ez volt: edukálnunk kell a diákokat és a szülőket is egyaránt, hiszen

a megfoghatatlan, ismeretlen dolgok mindig ijesztőek.

Persze, hogy a fiatalok a pornóban keresik a válaszaikat, ha máshonnan nem kapnak. A szakértő szerint már kisiskolás korban el kéne kezdeni fejleszteni a gyermekek készségeit: empátiájukat mások iránt, az érintés szerepét, a válaszkészséget, valamint annak tudatát, hogy a vizualitás nem minden. Ezt persze nem erőltetve kell megtenni, de tény, hogy a gyermekek átlagosan már 11 éves korban találkoznak pornófilmekkel. A fiataloknak pedig az a válasz nem elég, hogy a pornó rossz, nem szabad nézni, ha nem mondanak nekik semmit arról, mi is van azon kívül.

Az előadó a Shame - A szégyentelen című filmet ajánlotta a pornó és szexfüggőség szemléltetésére, mi pedig a Don Jon-nal hoztuk összefüggésbe az elhangzottakat.