A súlyos mentális problémákkal küzdők között a kórosan túlsúlyosak megközelítőleg kétszer annyian vannak, mint az egészséges populáció tagjai között. Ehhez még hozzájárul, hogy a betegek körében megnövekedett a szív- és érrendszeri betegségek rizikója.  Ennek következtében pedig csökken a várható élettartam. Az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakemberek együttes feladata a betegek mentális és fizikai jóllétének biztosítása, így számos intervenciós technikát dolgoztak ki. Ezek közül egy az amerikai In SHAPE program, melynek jótékony hatásairól számolunk be.

A súlyos mentális problémával élőknek számos kihívással kell szembe nézniük, ha a testsúlycsökkentésről van szó. A pszichoaktív gyógyszerek (antipszichotikumok) többségének rendkívül káros mellékhatásai vannak. Alapvetően felborítják a metabolikus anyagcserét. A tünetek következtében csökken a motiváció, elszegényesedik a táplálkozás. Ennek hátterében nemcsak a gyógyszerek állhatnak, hanem az is, hogy a betegek anyagilag nem tudják megengedni az egészséges táplálékok beszerzését. A mellékhatások következtében továbbá csökkenhet a fizikai aktivitás is. Sok esetben jellemző a betegekre, hogy amennyiben mozognak, az nem adekvát, biztonságos, szakértő által nem támogatott. Így nagy mértékben növekszik a sérülés rizikója is.

A súlyos mentális problémákkal küzdő betegek egészségfejlesztésével és intervenciós módszerekkel szisztematikusan foglalkozó tanulmányok közül legalább tíz randomizált kutatás számolt be statisztikailag szignifikáns testsúlycsökkenésről intervenciós programnak köszönhetően. Sőt, néhány tanulmány már klinikailag szignifikáns eredményekkel is szolgál. Ez azt jelenti, hogy nemcsak laboratóriumi körülmények között mutatható ki jelentős különbség, hanem magára az életminőségre is hatással van. Egy korábbi randomizált, kontrollált kísérletben egy New Hampshire-i mentális egészségvédő centerben az In SHAPE 12 hónapos intervenciós program hatékonyságát demonstrálták. Ez idő alatt hetente egy egészségfejlesztő szakemberrel egyéni konzultáción vehettek részt a betegek. Emellett edzőtermi bérletet kaptak, ráadásul táplálkozási tanácsadáson is részt vettek. Az egészségfejlesztő szakértő a mozgáson kívül  egyéni konzultációval és táplálkozási tanácsokkal is segítette a súlyos mentális betegséggel élőket. Személyre szabott táplálkozási és edzési tervet készített mindenkinek, és minden héten 45-60 perces edzést tartott, figyelve és támogatva a betegek fizikai aktivitását. Minden találkozási alkalommal hangsúlyozta az egészséges étkezés fontosságát, miközben segített is annak megvalósulásában.

squash-793058_1920
Az intervenció szakértők által gondosan megtervezett edzés tervből és étrendből áll a hatékony eredmény elérése érdekében.

Az In SHAPE egészségfejlesztő intervenció módszerét 4 egészségfejlesztő szakember fejlesztette ki, akik képzettek a mentális egészség területén, illetve alapfokú vagy okleveles edzői képesítéssel is rendelkeznek fogyatékossággal élőkkel való foglalkozás területéről. Minden coach, aki az In SHAPE programban dolgozott, részt vett egy egy hetes tréningen, ahol lehetősége nyílt gyakorolni a motivációs interjú technikáit és a célállítást. A coach-ok tanultak az egészséges táplálkozásról, valamint különböző stratégiákat sajátítottak el az egészségmagatartás megváltoztatására. Ezen felül minden héten kétszer 60 perces szupervíziót biztosítottak számukra, ahol egy tapasztalt edző, klinikai szakpszichológus és dietetikus foglalkozott velük.

Az In SHAPE hatása

A kontrollcsoportba tartozók ugyanabba az edzőterembe kaptak tagsági belépőt, valamint adtak nekik egy leírást arról, hogyan használják a gépeket biztonságosan. Azt találták, hogy az In SHAPE intervenciós programnak köszönhetően klinikailag szignifikáns csökkenés mutatkozott a kardiovaszkuláris rizikótényezők tekintetében a résztvevő – túlsúlyos vagy kórosan túlsúlyos –, mentális betegséggel rendelkező felnőttek körében, azokhoz képest, akik nem vettek részt a programban, csak edzőterembérletet kaptak. Az In SHAPE csoportban növekedett az állóképesség a gyalogláson elért pontszámot figyelembe véve, míg az edzőterembe járó kontrollcsoportnál mindössze kis mértékű változás mutatkozott. A kísérleti csoport testtömegindexe (BMI) és derékbősége nagyobb mértékben csökkent, és a fizikai aktivitás időtartama is megnövekedett a kontrollcsoportéhoz képest. A táplálkozásról önbeszámolók alapján az derült ki, hogy javultak az étkezési szokások a kísérleti csoportban. Érdekes, hogy az életkorra, nemre, pszichiátriai diagnózisra és az antipszichotikumok erősségére vonatkozó összehasonlítások nem mutattak különbséget a két csoportban.

lose-weight-1968909_1920
A résztvevők nagyobb mértékű súlyvesztésről számoltak be, és a programnak köszönhetően javult az életminőségük.

A 12 hónap lejárta után mindkét csoport számára megszüntették az edzőtermi tagságot, és az In SHAPE csoportnak a szakértővel való üléseket is berekesztették. Összességében az intervenciós program, összehasonlítva egy sima edzőtermi tagság biztosításával, hatékonyabbnak bizonyult a vizsgált mintán. Eredményeképp nagyobb mértékű testsúlycsökkenés és javuló állóképesség volt elérhető 12 hónap alatt. Ami meglepő és jó hír, hogy 18 hónap után is megmaradt a program hatása. Az In SHAPE intervenciónak köszönhetően (a résztvevők 51%-a esetén) csökkent a kardiovaszuláris megbetegedések rizikója is. Az intervenció valószínűleg sikeresebb lenne, ha még szigorúbb étkezési szabályok lennének kombinálva intenzív, szakértő által támogatott mozgással. A gyógyszereket tekintve pedig olyan antipszichotikumokat lenne érdemes használni, melyeknek mellékhatása a testsúlynövekedés alacsony rizikóját hordozza magában.

További hasonló kutatásokkal találkozhatunk, mint például az ACHIEVE (Achieving Helathy Lifestyles in Psychiatric Rehabilitation) és a STRIDE. Az ACHIEVE egy intenzív 18 hónapos csoportos intervenció pszichiátriai rehabilitáció során napi kezelési tervvel és programmal, szintén mozgással és életmódváltoztatással egybekötve. A STRIDE pedig kifejezetten testsúlycsökkentő csoportos intervenció. A résztvevőknek heti kétórás üléseken kellett részt venniük, a cél pedig a táplálkozási szokások megváltoztatása volt.