„Az idő nem pénz. Nem visszaszerezhető vagy visszanyerhető. Mindenki 24 órával gazdálkodik. Emiatt az idő igazságos: sikeres és kevésbé sikeres embernek is ugyanannyi jut belőle. Éppen ezért nem mindegy, hogyan élünk vele” – fejtette ki Jobbágy Szabolcs, IT menedzser, HR-tréning vezető, a hatékony időbeosztás megvalósításáról, és az ehhez kapcsolódó nehézségek leküzdéséről tartott előadásában. A Flash Talk programsorozat ezen állomásán számos praktikus életvezetési tippet kaphattunk, többek között arról, hogyan kerülhetjük el a halogatást, és miképpen érezhetjük hatékonyabbnak magunkat a mindennapok folyamán. Tudósításunk.

„Legjobb barátunk a naptár!” -nyitotta meg az estét az előadó. Vegyük fel naptárba a teendőinket, de rendeljünk hozzá időpontot is, máskülönben hajlamosak vagyunk kihagyni a „nemszeretem” feladatok elvégzését. A határidő a halogatás nagy ellensége, elvégzésre sarkall, akkor is ha csak saját magunknak szabjuk meg. Bátran használjunk színeket, nagybetűket, jelezzük magunknak akár a betűméret nagyságával a feladat fontosságát! Állítsunk össze napi és heti időbeosztást és igyekezzünk tartani magunkat hozzá. Jobbágy Szabolcs nem titkolta a feladat nehézségét:

„az elején fáj, mintha tűvel szurkálnád magad, de egy idő után tényleg meg lehet szokni”

Ha nagy a hajtás

A naptármódszer nagyon látványossá teszi teendőinket. Minden feladatunk/projektünk egy-egy ló, melyek egy lovasszekérhez tartoznak. Csak akkor megy a szekér, ha minden ló egyszerre van hajtva, vagyis csak akkor haladhatunk előre, ha nem hanyagoljuk el egyik feladatunkat sem.  Megkönnyíti a hajtást, ha csoportosítjuk az azonos típusú feladatokat. Igyekezni kell rövidre zárni a megszakításokat munkánk során, pl. ha leülünk tanulni és állandóan a bejövő egy-egy e-mailre válaszolunk, sokszor kiesünk, hosszabb átállási időre van szükségünk. Ez minimalizálható, ha okosan csoportosítjuk a teendőket és tudatos munkavégzésre törekszünk.

Ne essünk azonban túlzásokba – figyelmeztetett az előadó –, nem szabad minden percet megtervezni, szükség van tartalék idősávokra, „lyukakra”. Figyeljünk magunkra, találjuk meg a bioritmusunkat, időzítsük a nehéz feladatokat arra az időszakra, amikor a leghatékonyabbnak érezzük magunkat. Hiszen,

"Az ember napi 5 óránál többet nem tud hatékonyan dolgozni”.

11054466174_7dac476ce0_z
Figyeljünk magunkra, találjuk meg a bioritmusunkat, időzítsük a nehéz feladatokat arra az időszakra, amikor a leghatékonyabbnak érezzük magunkat.

Miből meríthetünk erőt?

Fontos a koncentráció – egy sportból hozott példával élve – igyekezzünk csak a következő ütésre koncentrálni. Ha úgy érezzük, egyedül kevésbé vagyunk kitartóak, keressünk magunk mellé valakit hasonló célokkal, és vágjunk bele együtt, kölcsönösen támogatva egymást.

Illesszük be a naptárunkba a szórakozást és az önfejlesztést is! Előbbit azért, hogy biztosan jusson elegendő idő a barátainkra, párunkra, családunkra. De ugyanilyen fontos az utóbbi is. Éljünk a lehetőségekkel és amikor csak lehet tágítsuk a látókörünket, tanuljunk a sikeres emberektől, vagy azoktól akik ott tartanak ahová mi is el szeretnénk jutni.

A maximalizmus hátrányai

A feladatokat azonban nem elég beilleszteni a napirendünkbe. Az elvégzésüket is érdemes átgondolni. Gyakran alábecsüljük az előttünk álló kihívásokat, emiatt későn kezdünk bele vagy a nehézsége folytán csúszunk ki az időből. Ha így érezzük, osszuk ketté a tennivalóinat, kérjünk rá haladékot, vagy igyekezzünk átszervezni a beosztásunkat.  Tökéletes munka nincs. Ne töltsük az időt hiába, egy 80-90 százalékosan elvégzett feladat késznek mondható. Bill Gates szavait idézve: „Minden első próbálkozást nevezzünk el 1.0-nak. Innen már csak tökéletesíteni kell.”

Hasonlóképpen ötleteinket se vessük el! Jegyezzük fel, akár mondjuk rá azokat telefonunkra, hangjegyzetként. Hiszen: „Egy átlagos embernek napi 4-5 olyan ötlete van amellyel akár sikeres vállalkozást indíthatna,

csak hagyja elszállni, vagy egyszerűen elfelejti”

A sikeres élet kulcsa a tudatosság. Szervezzük tudatosan életünket, annak érdekében, hogy arra legyen időnk, amire szeretnénk, ha lenne. Vegyük magunkat körbe minket érdeklő, és számunkra motiváló olvasmányokkal, és igyekezzünk kerülni mindent, ami hátráltat. Kérdezzünk azoktól, akikre valamilyen módon hasonlítani vágyunk és tanuljunk tőlük. Csak kitartás kell hozzá! Meg esetleg egy naptár.

 

Az előadó által ajánlott könyvek:

Brian Tracey: Eat that frog! (Nyeld le ezt a békát!)

Robert. T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Stephen Covey: The 7 Habits of Highly Effective People