Sokszor még abban az esetben is nehéz megtalálni a közös hangot, ha a szeretet kölcsönös. Mint annyi minden másban, a szeretetben is eltérő vágyakkal és önkifejezéssel rendelkezünk, emiatt könnyen félrecsúszhat a kommunikáció. Szerencsére ezek az apró különbségek korántsem áthidalhatatlanok, ebben pedig sokat segíthet, ha tisztában vagyunk saját igényeinkkel. Töltsd ki tesztünket és ismerd meg szeretetnyelvedet! –

Legyen szó a párunkról, barátainkról vagy akár családtagjainkról, az emberi kapcsolatok, még ha mindkét oldalról meg is van a nyitottság, bonyolultak. Előfordulhat, hogy hiába szeretünk valakit a „magunk módján”, ő ezt egyszerűen nem érti meg. Miért lehet ez?

A szeretetnyelv az a mód, ahogy egy személy kifejezi és megéli a szeretetet.

Gary Chapman amerikai párkapcsolati szakértő 1992-ben alkotta meg az öt szeretetnyelv elméletet. Úgy gondolta, hogy mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, ami mélyebben hat ránk a többinél. Ez az oka sokszor, hogy bár puszta jószándékból, de elbeszélünk egymás mellett.

Ugyanazt érezzük, de másképp fejezzük ki

Chapman arra lett figyelmes, hogy

különböző módon fejezzük ki érzéseinket egymás iránt, és különbözünk abban is, hogy mit várunk a másik féltől.

Úgy gondolta, hogy ösztönösen úgy nyújtunk szeretetet, ahogy másoktól is várjuk annak kifejezését. Éppen ezért fontos, hogy egy párkapcsolatban a felek olyan módon tudják kifejezni gondoskodásukat, amit a másik megért. Az öt klasszikus szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Fontos tisztázni, hogy a különböző típusok között, nincsen hierarchia,

egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik!

Bár az öt közül mindenkinek meg van az, amin a „legjobban ért”, a kategóriák nem szigorúan átjárhatatlanok. Előfordulhat, hogy valaki többet is magáénak érez, vagy éppen van olyan, amit kifejezetten elutasít. Tulajdonképpen a lényeg, hogy a szeretetnyelvek „beszéljenek egymással”. Az alapvető beállítódásunk ellenére a többi mód is fejleszthető. Ehhez persze nem árt tisztában lenni saját és párunk szeretetnyelvével. Ebben segíthet önismereti tesztünk!

Ha kérdőívünk elején megadod e-mail címedet, személyes visszajelzést is küldünk eredményeidről! Segítségünkkel megismerheted a saját szeretetnyelvedet, ami hasznossá válhat az interperszonális kapcsolataidban!

Ide kattintva, vagy lentebb érheted el a tesztet.

A kitöltés nagyjából húsz-huszonöt percet vesz igénybe. Adataidat bizalmasan kezeljük, eredményeiről pedig legfeljebb egy héten belül visszajelzést küldünk. Sok sikert az önismerethez!

 

 

 

Felhasznált szakirodalom Chapman, G. (2015) Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva - Az életre szóló szeretet titka. Budapest, Harmat Kiadói Alapítvány