Ugyan a vizes világbajnokság első része lezárult, a versenyek azonban folytatódnak. Több tízezer résztvevővel augusztusban kezdődtek meg a FINA Masters korosztályú versenyei Budapesten és Balatonfüreden egyaránt. A magyarok több sportágban is összemérték erejüket, azonban a legizgalmasabbnak a vízilabdameccsek ígérkeztek. Kemény Dénes vezetésével újra összeállt a többszörös olimpiai bajnokokból álló magyar vízilabda válogatott. Vajon hogyan készült a csapat, és milyen eredményeket várhattunk tőlük? Cikkünkből kiderül.

Az augusztus 7-20-a között megrendezett 17. FINA Masters világbajnokságra a 2000-es évek méltán híres vízilabdázói is beneveztek. A Millenium néven induló csapat a 40+ kategóriában ugrott vízbe. A keretben ott volt a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán. Kétszeres bajnokként Fodor Rajmund, Gergely István, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás és Vári Attila is, illetve a Sydneyben aranyérmet szerző Székely Bulcsú, Varga Zsolt és Mӓrcz Tamás is. A kispadon pedig Kemény Dénest láthattuk, akinek segítője Kósz Zoltán, szintén olimpiai bajnok vízilabdázó.

Mi volt a csapat motivációja?

A csapat több gálamérkőzésen is játszott együtt, ebben a felállásban azonban legutóbb 2016 őszén, Biros Péter búcsúmeccsén találkoztak. Ez jelentette a fordulópontot, hiszen ekkor pattant ki Kásás Tamás fejéből az az ötlet, hogy álljon össze újra a legendás csapat. A háromszoros olimpiai bajnok, a magyar válogatott egyetlen olyan tagja, aki nem a sportágban tevékenykedik, ezért is olyan jelentőségteljes, hogy éppen ő szorgalmazta a nevezést.

A keret egyetlen, máig aktív játékosa, dr. Kiss Gergely így nyilatkozott a megmérettetésről:

„Az ember mindig is örömmel éli meg pályafutása legszebb időszakát, és bánja, hogy ha az elmúlik. Nekünk szerencsére hosszú évekig tartott ez az aranykorszak, de ennek is vége lett egyszer. Így mindannyian azt gondoltuk, majd régi bajtársakként találkozunk egyszer-egyszer, de most a Masters-vb ad egy lehetőséget arra, hogy megint együtt legyünk, és úgy, ahogy korábban. Azaz meglegyen a közös cél, a győzelem, na és az, hogy élvezzük a vízben azt, amit csinálunk”.

Forrás: www.waterpolo.hu
Ennyi év kihagyás után vajon visszatérhet-e olyan minőségben, mint a korábbi években? Forrás: www.waterpolo.hu

A győzelem azonban a csapat együttes teljesítményétől függ, amelyhez elengedhetetlen a kohézió, azaz a tagok közötti összetartó erő. Ez a csapat élvonalba tartozásakor mindenképpen megvolt, de ennyi év kihagyás után vajon visszatérhet-e olyan minőségben, mint a korábbi években?

A játékosok elmondása szerint elsődleges motivációjuk, hogy újra együtt legyenek, hiszen év közben erre ritkán van lehetőségük. A mérkőzésekre, mint búcsúra készül a csapat, érződik ez Gergely István nyilatkozatából is:

„Ez tényleg egy utolsó utáni lehetőség mindannyiunknak, hogy azokkal a csapattársainkkal, akikkel olimpiai, világbajnoki címet nyertünk és megannyi nemesfémet gyűjtöttünk, újra összeálljunk. Nagyon sokat köszönhetek ezeknek a játékosoknak, hálás vagyok nekik, és

alig várom, hogy megint egy célért küzdjünk.

Érdekes lesz újra összeállni, felvenni a pozíciókat már egy érettebb gondolkodással és sok-sok tapasztalattal. Maga az a tény, hogy még egyszer egy hivatalos eseményen elindulhatunk, óriási élmény és nagy kihívás”.

Éppen ezért nem engedhetik meg maguknak a tagok – már csak maximalizmusuk miatt sem –, hogy felkészületlenül érkezzenek a megmérettetésre. Az edzések nagyon jó hangulatban teltek, annak ellenére is, hogy kemény terhelést kapnak az olimpiai bajnok vízilabdázók, s habár hivatalosan Kemény Dénes a csapat mestere, az edzéseket mégis Kósz Zoltán tartotta.

A keret tagjai hiszik, hogy az egymás iránti tisztelet és a bajtársi ösztönök újra fel tudnak éledni, amely a jó eredmény irányába hajtja majd a csapatot. A tőlük már megszokott minőség érdekében a játékosok a nyár utolsó szakaszában félretették egyéb kötelezettségeiket, hogy megfelelően felkészüljenek a vb-re.  Szerettek volna minél nagyobb örömet okozni szurkolóiknak, melyre kimondottan jó alkalom volt, hogy újra saját közönségük előtt játszhattak.

Hogyan hat a hazai közönség a sportolókra?

Azok a sportolók és csapatok, akik hazai pályán szerepelhetnek, nagyobb valószínűséggel győznek, vagy érnek el jobb teljesítményt, mint azon társaik, akiknek idegenben kell a pályára lépniük.

A kutatások alapján öt főbb elemet lehet kiemelni, amelyek befolyásolják a mérkőzések kimenetelét. Legalapvetőbbnek a mérkőzés helyszíne tekinthető, melyhez a helyszíni faktorok kapcsolódnak: a közönség hatása, az ismerősség, az utazás, illetve a szabályok érvényessége. Ezek elsősorban a kritikus pszichológiai állapotokat, majd a kritikus viselkedéses állapotokat befolyásolják, melyek együttesen hatnak a kimeneteli teljesítményre. Ennek három szintjét különböztetjük meg, melyek a következők:

    • elsődleges szint: a teljesítmény alapszintje (pl. dobószázalék)
    • másodlagos szint: a találatok alapján meghatározott szint (pl. a dobott pontok száma)
    • harmadlagos szint: a hagyományos értelemben vett eredmény (győzelem vagy vereség).

A versenyzők hazai pályán magasabb énhatékonyságról, motivációs szintről, jobb koncentrációról és alacsonyabb szorongásról számoltak be. Az edzők a saját csarnok ismeretét tulajdonították a legnagyobb hatást kifejtő faktornak, emellett az utazás és

a közönség támogatása bizonyult meghatározó tényezőnek.

Sajnos a jegyeket a meghirdetésük után pár perccel elkapkodták, a Digi Sport csatorna a Millenniumi válogatott néven induló férfi vízilabdacsapatunk összes mérkőzését közvetítette.

A Millennium csapat augusztus 7-én a Galatasaray török csapat ellen 22-5-re, valamint augusztus 8-án a Pallanuoto Milano olasz csapattal szemben 24-5-re győzedelmeskedett. Ezzel megszerezte a csoportelsőséget, majd a döntőbe is bejutott, ahol az orosz válogatottat 16-3-ra legyőzte. A magyar csapat ellenfeleinek esélyt sem adva szerezte meg a világbajnoki címet.

Gratulálunk a 17. FINA Masters Világbajnokságon induló minden magyar sportolónak!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE