Nem telhet el év Pszinapszis nélkül, így idén is várja vendégeit a Budapesti Pszichológiai Napok Tükörkép témájú rendezvénye szeptember 23. és 25. között az Eötvös10 Művelődési Házban. Előadások a szakma legnagyobbjaival, sajátélmény-foglalkozások, relaxációs programok, kulturális élmények és természetesen az esték zárásaként, koncertek adnak lehetőséget a kikapcsolódásra.

A Pszinapszis — Budapesti Pszichológiai Napok egy olyan szakmai-kulturális rendezvény, amely Európa egyik legnagyobb, többségében diákok által szervezett eseményévé nőtte ki magát az évek alatt. Az önkéntesek segítségével megvalósuló „fesztivál” egyik fontos célja az előadásokon a pszichológia különböző rész- és határterületeinek, a kutatások legfrissebb eredményeinek és az alkalmazási tapasztalatoknak a bemutatása mindenki számára közérthetően, illetve a különböző módszerek megismerése testközelből sajátélmény programokon keresztül.

Az idei főtéma: Tükörkép

Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvény fókuszában idén is egy fő téma áll: a Tükörkép. Ez a szó jelzi, hogy időről időre szembe kell néznünk magunkkal és számot vetnünk,

az önfejlesztés kulcsa pedig bennünk rejlik.

Tükröt tarthatnak elénk idegen társaink, szeretteink, vagy akár maga a társadalom. Mit láthatunk ebben a tükörben? Egy olyan képet, amely kijelölheti az irányt az újjászületéshez, a másokkal való kapcsolatfelvételhez, a fejlődéshez egyéni és közösségi szinten. Kivirágzás és kiteljesedés – ezt szeretné nyújtani a Pszinapszis idén is a látogatóinak, hogy magukra és egymásra újból rátalálva élvezhessék az eseményt.

Előadások

A szakmai előadások témái szintén a tükörkép köré csoportosulnak, ennek fényében hallhatunk például majd arról, miként látnak minket mások, hogyan vetülnek ránk a társadalom árnyékai, mennyiben tükrözik a megbetegedések a társadalmi folyamatokat, vagy milyen mértékben hatnak ránk gyermekkori sérüléseink. 

Mindezek részben megjelennek a Pszinapszis idei meglepetéselőadóinak beszélgetésében is: Edith Eva Eger és Philip G. Zimbardo arról tart előadást, hogy az egyének gyógyításával hogyan hozható létre egy olyan világ, amelyben az emberek együttműködnek, ahelyett, hogy uralkodni akarnának a másikon. Két különböző történet, mégis összefonódnak egy ponton; a gyerekkori traumák feldolgozása segíthet önmagunkat és a világ működését is jobban megérteni. Dr. Eger arról fog beszélni, hogyan menekült meg 16 évesen az auschwitzi koncentrációs táborból, míg Dr. Zimbardo arról számol majd be, hogy miként élte túl, mikor 5 évesen bekerült egy fertőző betegségekben szenvedő gyerekek számára épült kórházba.

Emellett a magyar szakemberek között találkozhatnak a látogatók, többek közt Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológus, relaxációs gyakorlatvezetővel. A Mindset pszichológusa kétórás workshopja során betekintést nyerhet a résztvevő a gasztropszichológia alapjaiba, leginkább interaktív, gyakorlati tapasztalatokon keresztül. A workshop célja az ételekre irányuló figyelem megtapasztalása, az étkezéssel kapcsolatos gondolatok kiszélesítése, vagy akár új nézőpontok kialakítása. Valamint

az önismeret mélyítése az ízek, illatok, formák segítségével.

Az egyéni kliensekkel és csoportokkal is aktívan dolgozó szakember fókuszában az emberek közti könnyebb és jobb kapcsolatteremtés áll, így a workshopra jelentkezők nem csak önmagukhoz, hanem másokhoz is közelebb kerülhetnek a témán keresztül.

Ezen kívül számos elismert pszichológus előadásán vehetnek részt az érdeklődők: Dr. Almási Kitti, Dr. Balogh Klára, Dr. Kőváry Zoltán, Limpár Imre Kozma-Vízkeleti Dániel és még sokan mások színesítik a 26. Pszinapszis előadássorozatát.

A sajátélmény műhelyektől a kulturális kavalkádig

A nagyjából kétórás sajátélmény-foglalkozásokon a pszichológia gyakorlati felhasználásával ismerkedhetnek meg a látogatók, kiscsoportos (általában 15-20 fős) formában. Ennek keretein belül lehetőség lesz például az asszertív kommunikáció alapvető szabályainak és azok készségszintű működtetésének elsajátítására; a Gyászfeldolgozás Módszerének feltérképezésére vagy éppen az irodalomterápiás és a táncterápiás módszer kipróbálására.

A Budapesti Pszichológiai Napok fesztivál jellegéből adódóan nemcsak a szakmai ismeretek átadására fordít figyelmet, hanem a látogatók kikapcsolódására és relaxációjára is. Jógaóra, Teaház, Élőkönyvtár, kulturális programok és koncertek teszik teljessé a Pszinapszis-élményt, ráadásul az idei főcímdalt élőben is meghallgatják a résztvevők az eseményen a Sleep Astoria előadásában.

A háromnapos rendezvényen a résztvevők a Mindset standjával is találkozhatnak a Könyvesházban, ahol a legfrissebb szakmai cikkeket és aktuális témákat bemutató Bookazine-t minden lelkes pszichológia iránt érdeklődő személyesen beszerezheti. Találkozzunk a Pszinapszison!

További információkat a 26. Pszinapszis Facebook-eseményénél és a rendezvény honlapján találsz, a jegyeket pedig a Tixa oldalán tudod beszerezni.