Most találkozol először a fogalommal? Esetleg te magad is coach vagy coachee vagy? A coaching egyre közkedveltebb módja a személyes és szervezeti változások támogatásának. Milyen irányzatai vannak? Mik ezek jellemzői és tudományos hátterük? Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Coaching alapok és irányzatok című könyv kiválóan ismerteti a coaching módszertanát, valamint részletesen összegzi annak tíz irányzatát. Könyvajánlónk.

Kelló Éva executive és business coach szerkesztésében született meg a Coaching alapok és irányzatok című könyv, mely átfogóan bemutatja a coaching fogalmát és annak tíz irányzatát. Az utóbbiakat a hazai szakértők mutatják be különböző szempontok alapján.

Minden fejezet az adott irányzat szellemi és tudományos hátterének ismertetésével indul, majd áttér annak részletes bemutatására, alkalmazásának feltételeire és lehetőségeire, valamint eszközeire. Ami különlegessé teszi a könyvet, az a célcsoportjának sokszínűsége. A mű hasznos olvasmány mind a képzett szakemberek, mind pedig az érdeklődő laikusok számára. Utóbb említetteknek könnyebbség, hogy a fejezetek végén szószedet található, és a tanulást is segítik a szerzők néhány megválaszolandó kérdéssel. De kezdjük az alapoktól!

Szóval ki is az a coach?

A szó jelölhet magántanárt, sportedzőt, fejlesztésszemléletű vezetői stílust és külső támogatót is. Utóbbinak a szerepe, hogy tükröt tartson az ügyfelének, valamint kérdésekkel segítse őt a problémák önálló megoldásában. A coaching alanya a coachee, ügyfél vagy kliens nevet viseli. Ő az, akit a folyamat alatt a coach támogat önmaga megismerésében, céljai feltárásában és az azokhoz vezető konkrét lépések meghatározásában.

Fontos, hogy a megoldás mindig az ügyféltől származzon.

A kliens a közös munka során elsajátíthat új képességeket és szemléletmódot, valamint tudatosabbá válhat. A coaching a szokások megváltoztatását serkenti pozitív irányba, mely hosszú távú változást eredményez. A coach és a coachee egyenrangú partnerként vesz részt a folyamatban, nincs alárendeltségi viszony.

Mikor forduljunk coachoz?

Amennyiben a magánéletünkben vagy a munkánkban elégedetlenek vagyunk valamivel, fejlődni szeretnénk vagy van egy konkrét megoldásra váró problémánk, melyben támogatásra lenne szükségünk, érdemes felkeresnünk egy tapasztalt szakembert. Egy dologról azonban ne feledkezzünk meg! A sikeres coachinghoz elengedhetetlen, hogy ügyfélként elkötelezettek legyünk, és valóban szándékunkban álljon a változás és változtatás.

Mitől lesz egy segítő beszélgetés coaching?

A módszer legfontosabb kritériuma, hogy a folyamat középpontjában maga az ügyfél és az ő saját helyzete áll. Alapfeltétel az is, hogy az kliens profitál a coachingból hosszú távon is, és olyan eredményt ér el, melyet az adott időtávon belül enélkül nem tudott volna.

Mi jellemzi a coachingot?

A coaching abból a feltevésből indul ki, hogy az emberek képesek a változásra és szeretnének is érte tenni. A folyamat a jövőbeli változásokra összpontosít, és lehetőséget ad, hogy támogatással a coachee megalkossa és ki is próbálja problémájának lehetséges megoldásait. A coachok a pozitívumokra fókuszálnak, azokat kihangsúlyozzák, és segítik az ügyfelet erősségeinek feltárásában, melyekre a jövőben építhet. A coaching személyre szabott, kizárólagosan a kliensre fókuszáló kreatív folyamat. Középpontjában a teljesítmény, célok és a siker elérésének lehetséges útvonalai állnak. Az eredmény a tartós és fenntartható változás.

Hogyan válasszak? – az irányzatok ismertetése

Kelló Éva olyan szakembereket kért fel az egyes irányzatok bemutatására, akik már maguk is többéves tapasztalattal rendelkeznek az adott módszertannal kapcsolatban.

Melyek a könyvben tárgyalt irányzatok?

  • Akcióközpontú coaching
  • Érték alapú coaching
  • Gestalt coaching
  • Megoldásközpontú brief coaching
  • NLP megközelítésű coaching
  • Ontológiai coaching
  • Rendszerszemléletű coaching
  • Szupervízió megközelítésű, reflektív coaching
  • Tranzakcióanalitikus coaching
  • Wingwave coaching

Kiknek ajánljuk a kötetet?

A könyv valóban egy olyan alkotás, mely eddig hiányzott a szakirodalmak sorából. Érthető, jól strukturált és informatív mű, mely egyszerre szólítja meg a szakmai és a laikus közönséget. Hasznos olvasmány minden olyan szakembernek, aki jobban elmélyülne más irányzatokban vagy esetleg továbbképezné magát, azonban még bizonytalan melyik irányzatot válassza. Ajánlott a könyv olvasása azok számára is, akik mint ügyfél nyitnának a coaching igénybevétele felé, azonban bizonytalanok abban, melyik irányzat illene hozzájuk leginkább.

•••

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE