Pénteken zárult az Élményakadémia KHE első 9 napos nemzetközi Tőlünk Nektek programja 40 magyar és Spanyolországból érkező nehéz sorsú fiatal részvételével. A Tiszaroffon 2022. július 14-22. között megtartott esemény célja az volt, hogy az élménypedagógia módszerével a fiatalokat felkészítsék egy 5-5 napos önkéntes akció megtervezésére és megvalósítására. 

A program célcsoportját képező fiatalok sokszor beilleszkedési problémákkal küzdenek, kevés sikerélményük van a mindennapokban, nem bíznak abban, hogy sikeres életpályájuk lehet, illetve, hogy alakítani tudják közösségük életét, körülményeit. Ha azonban támogatást kapnak saját értékeik felismerésére, képessé válnak új alternatívák tudatosítására, saját életük és közösségük aktív alakítására!

5 nap alatt megváltani a világot

Te mit tennél, ha lenne 5 napod arra, hogy tégy valamit, ami neked fontos és közben másoknak is tudsz segíteni? Önkéntesség, mint egy csoda ami a jövőben is erőt ad!

A Tőlünk Nektek program résztvevői az Élményakadémia trénereinek mentorálása mellett, teljes felelősséget kaptak egy 5 napos önkéntes program megtervezésében és megszervezésében.

A fiatalok együtt döntötték el, hogy hol, mely célcsoport részére és mit szeretnének megvalósítani. Saját maguk léptek kapcsolatba az önkéntes akciónapok helyszínének képviselőivel és résztvevőivel, ők maguk szervezték meg az esemény logisztikai előkészítését, és ők találták ki az esemény programját is. Ennek megfelelően a magyar fiatalok az 5 napos önkéntes akció során játékos programokat tartanak nehéz sorsú gyerekeknek.

A spanyol fiatalok pedig érzelmi és nyelvi támogatást fognak nyújtani menekült fiataloknak, valamint  játékos programokat tartanak nekik augusztusban. Ez a folyamat egy első lépés afelé, hogy a fiatalok felfedezzék, hogy bennük is van egy szupererő, hogy az ő tetteiknek és gondolataiknak is hatása van a világra. 

“Egy csapatként együtt dolgozva egy csomó fiatallal tudunk egy olyan programot összehozni ami talán segítség lehet az embereknek.” (Egy résztvevő)

A program működése

A program első felében a fő fókusz a csapatépítésé volt, ahol a nevelőotthonokból, szegregátumokból érkező valamint migráns nemzetközi fiatalok játékos feladatokon keresztül megtapasztalhatták és kikísérletezhették maguknak,  hogyan lehet jól együttműködni, a saját igényeiket kommunikálni, miközben a másokét is figyelembe veszik.  Majd ezt követte a következő kihívás: találjanak egy olyan ügyet, ami nekik is fontos és amivel másoknak tudnak segíteni!

A fiatalokat az Élményakadémia Egyesület készítette fel a YOUTH+ projekt keretében spanyol partner szervezetével közösen (ABD - Asociación de Bienestar y Desarrollo Egyesület a jólétért és fejlődésért) és trénerként és mentorként az egyesület tagjai folyamatosan részt vettek a Tőlünk Nektek képzés sorozatban, mely idén 11. alkalommal valósul meg most először nemzetközi résztvevők bevonásával. Ezzel párhuzamosan magyar, német és erdélyi fiatalok bevonásával Németországban és Romániában valósul meg hasonló képzéssorozat az Élményakadémia jógyakorlatára épülve a YOUTH+ keretében 2022. augusztus 2-10 között.

A programsorozat célja, hogy a résztvevők kezdeményező készségét és a kreativitását fejlessze, továbbá sikeres önállósodásukat támogassa és elősegítse felnőtté válásukat az élménypedagógia és a nem-formális oktatás módszereinek felhasználásával.

A program az Európai Unió támogatásával valósult meg.