A nyári vakációnak hivatalosan is vége. Nyaralás után visszamenni az irodába sok kihívással járhat. Ha egy túltelített e-mail fiók és egy hektikus meeting beosztás vár minket, akkor nagy valószínűséggel szenvedést fog okozni a munkába való visszatérés. Lehangoltság, rosszkedv, szélsőséges esetben depresszió gyötörhet minket. Hogyan könnyítsük meg a munkakezdést? Következő cikkünkben sorra veszünk néhány tippet, amelyek segíthetnek leküzdeni az ebből fakadó nehézségeket.

Robyn McLeod, business coach úgy véli, ha a nyaralás után rögtön visszarohanunk a munkába, az semmissé teheti mindazokat a pozitív előnyöket, amelyeket a vakáció során szereztünk. Pszichológiai tanulmányok szerint pedig a nyaralásból való visszatérés jelentős stresszt okozhat a szervezetnek. Sokan fáradtságtól, energiahiánytól, depressziótól, dühtől vagy álmatlanságtól szenvednek. Egy hónapnyi vakáció után a testünk könnyűszerrel elfelejti a korán kelést vagy a munkavégzéshez szükséges gyors és hatékony gondolkodást. Ezért is nehéz a szabadságból visszatérve a munkára koncentrálnunk. A szakértők becslése szerint ebben az időintervallumban

az IQ húsz pontszámot is csökkenhet,

és körülbelül egy hétbe telhet, míg visszatalálunk a megszokott hétköznapi működésünkhöz. Ez a visszaesés azonban a megfigyelések szerint nem érinti azokat, akik két hétnél kevesebbet nyaralnak. Ez idő alatt ugyanis a szervezetnek nincs elég ideje, hogy kiszakadjon a hétköznapok ritmusából, így a munkahelyi újraalkalmazkodás ezekben az esetben szinte észrevétlenül zajlik. De nézzünk néhány ötletet, amelyek hozzájárulhatnak a munkába való könnyebb visszatéréshez, és a segítségükkel elkerülhetjük a nyaralás utáni levert állapotot.

Tervezzük meg a visszatérést már az indulás előtt!

A munkába való sikeres visszatérés azelőtt elkezdődik, mielőtt elhagynánk az irodát. Ütemezzünk be előre a naptárunkba felzárkózási időt a felhalmozódott e-mailek elolvasására, a teendőink átgondolására, és ezt az időt tekintsük sérthetetlennek – a visszatérésünk után se áldozzuk fel! Ez stabilitást adhat, és segíthet, hogy ne legyünk olyan stresszesek a munkába állás első napjaiban.

Találjuk meg ismét a munka izgalmát!

Ahogy egy új hátizsák segíthet a gyerekeknek abban, hogy várják az iskolakezdést, úgy felnőttként is találhatunk olyasmit, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy újra lelkesedéssel várjuk a munkát! Keressük meg azt az újabb projektet, amibe visszatérésünk után belekezdhetünk! Vegyük észre azokat a lehetőségeket, amiket eddig nem volt alkalmunk kipróbálni!

A nyaralás ideje alatt sokszor megkérdőjelezzük a munkahelyi szerepünket,

és felvetődik bennünk a kérdés, hogy valóban boldoggá tesz-e minket a hivatás, amit végzünk. Az irodába való visszatérés előtt hagyjunk némi időt önreflexióra, és találjunk egy dolgot, ami fellelkesít minket. Mindez biztosíthatja, hogy megújult energiával és összpontosítással vethessük bele magunkat a munkába.

Különböztessük meg a fontos és a sürgős feladatainkat!

Nagyon sok időt töltünk azzal, hogy olyan teendőkkel foglalkozunk, amik ugyan sürgősnek tűnnek, de nem fontosak. Ahelyett, hogy a fontos feladatainkra koncentrálnánk, azzal töltjük első napjaink nagy részét, hogy üzenetekre válaszolgatunk, és a munkatársak problémáit igyekszünk megoldani. Ennek következményeként háttérbe szorulnak azok a tevékenységek, amelyeket fontosnak tartunk. Szánjunk egy kis időt a munkakezdés előtt arra, hogy átgondoljuk, mik azok a tennivalók, amikre fókuszálni akarunk. Próbáljuk meg elkerülni, hogy „beleragadjunk” mások által sürgősnek címkézett elintéznivalókba, mert ezek könnyedén elterelhetik a figyelmünket a prioritásainkról.

Ne feledkezzünk meg a nyaralásról!

A nyaraláson szerzett pozitív érzésekből és emlékekből csempésszünk be néhányat a munka világába is! Egy fotó vagy egy apró emléktárgy az irodában visszaidézheti a szabadság idején átélt élményeket, és segít megtartani a pozitív energiákat, amelyek újra és újra feltölthetnek bennünket.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s