A hosszú bezártság után még jobban várhattuk, hogy újra nyár legyen, hiszen az elmúlt időszakban nem élvezhettük ki a megszokott módon a mindennapokból történő kiszakadás kedvező hatásait. De vajon milyen hatással van párkapcsolatunkra az utazás? A nyaralás lehetővé teszi, hogy kizökkenjünk a szokásos rutinból, hogy minőségi időt töltsünk együtt partnerünkkel, családunkkal. Ugyanakkor bizonyos esetekben a kapcsolatunk problémáira is rávilágíthat. Mindaddig, ameddig benne vagyunk a napi rutinban, könnyebben felül tudunk emelkedni a kapcsolat hiányosságain, ha azonban több időt töltünk együtt, már nem biztos, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk ezeket. Mit tehetünk, hogy az utazás pozitív hatásai érvényesülhessenek?

Több kutatás is vizsgálta már, hogyan hat az utazás kapcsolatainkra. Az eredmények átfogó tanulmányozását követően azt találták, hogy a nyaralás általában pozitív hatást gyakorol a felnőttekre, a gyermekekre, a párokra és a családokra egyaránt. A vizsgálatban úgy találták, a családon belül közösen együtt töltött idő erősíti a családi kapcsolatokat, fokozza a szülő és a gyermek közötti kohéziót, megteremti az összekapcsolódás lehetőségét.

Ezen felül az utazás fenntarthatja vagy akár javíthatja a kapcsolatok minőségét, megerősíti a házasságot és csökkenti a válás valószínűségét.

Azok az erőforrások ugyanis, amik a kapcsolatokat pozitívan támogatják, hozzájárulhatnak az élettel való elégedettség növeléséhez. Az utazást mára több kutatás is olyan tényezőként azonosította, ami hozzájárulhat a munkahelyi és az otthoni stressz csökkenéséhez, valamint a családi elégedettség és az egészség növekedéséhez.

Az újszerű és izgalmas tevékenységek fokozhatják a másik iránt érzett szenvedélyt, mert közelebb érezhetjük magunkat hozzá.

Az utazás párkapcsolatokra gyakorolt pozitív hatásai

 • Az újszerű és izgalmas tevékenységek fokozhatják a másik iránt érzett szenvedélyt, mert közelebb érezhetjük magunkat hozzá, mélyebb intimitást élhetünk meg. Az utazások pedig számos lehetőséget nyújtanak az izgalomra, a kalandra vagy éppen új dolgok felfedezésére.

 • Az utazás számos új, közös emléket teremt, és amennyiben ezek pozitív élményként maradnak meg, jól össze tudják kovácsolni a kapcsolatot. Az emlékek felidézése is az intimitás növekedését idézhetik elő.

 • Ismét valami újat tudhatunk meg partnerünkről. Egy kapcsolat elején minden információ új a másikról, de ez az együtt töltött évek alatt megkophat. Egy új élmény, egy új környezet lehetőséget adhat arra, hogy újra valami olyan dolgot tudhassunk meg társunkról, amit eddig még nem tapasztaltunk meg.

Egy új élmény, egy új környezet lehetőséget adhat arra, hogy valami újat tudhassunk meg társunkról.

A nyaralás általában jó lehetőséget rejt magában a párkapcsolati intimitás erősítésére, de bizonyos esetekben további feszültséget teremthet.

Az utazás párkapcsolatra gyakorolt negatív hatásai

 • Egy utazás még tovább növelheti az egymástól való függés érzését, ami a pár tagjai között további konfliktusok kialakulásához vezethet. A párok élete mélyen összefonódik, függnek egymástól, amit az egyik fél csinál, az nagy hatással van a másik életére is. Egy nyaralás során még több közös döntést kell meghozni, mint a mindennapok során, még többet kell alkalmazkodni a másikhoz, ami kiélezheti a konfliktusokat.

 • Az együtt töltött idő nyilvánvalóbbá teheti a pár között már meglévő problémákat, feszültségeket. A közös nyaralás valószínűleg több együtt töltött időt jelent és kevesebb különválást, ezáltal több lehetőséget tartogat a konfliktusok megjelenésére, viszont kevesebbet azok figyelmen kívül hagyására.

 • Maga az utazás is előidézhet nehézségeket azzal, hogyha túlságosan kimerítő és stresszes, ami további feszültséget generálhat a felek között.

Maga az utazás is előidézhet nehézségeket azzal, hogyha túlságosan kimerítő és stresszes.

Néhány szempont, hogy nyaralásunkból előnyt tudjunk kovácsolni

 • Használhatjuk a nyaralást lehetőségként, kipróbálhatunk valami újat, izgalmasat. A kutatások azt mutatják, hogy a párkapcsolatok javulnak az újszerű és izgalmas tevékenységek után. Különösen erős lehet ez a hatás azoknál a pároknál, akik már régóta vannak együtt.
 • Ha már vannak ellentétek a párkapcsolatban, egy pihentető nyaralás kevesebb konfliktusforrást jelenthet.

 • Lényeges, hogy mindkét fél vágyai megjelenhessenek. Célszerű már a tervezés során átbeszélni, ki milyen nyaralásra vágyik, ki mit szeretne csinálni, és szem előtt tartani a mindenki számára kielégítő kompromisszumok kialakítását. Ezt a folyamatot a nyaralás során is fontos megtartani, és mindvégig egyeztetni arról, mi töltse ki az együtt töltött napokat.

 • A közös tervezés közös várakozást eredményezhet, a közös élmény pedig közös emlékeket hozhat létre. A nyaralás pontjainak átbeszélése adhatja az első kapcsolódást, amikor egy közös egyeztetés révén körvonalazódik a várt utazás. A nyaraláson való tudatos jelenlét elősegítheti az élmények minél teljesebb megélését.

A közös tervezés közös várakozást eredményezhet, a közös élmény pedig közös emlékeket hozhat létre.

 • Az együtt töltött idő mellett arra is van lehetőség, hogy a pár tagjai saját tevékenységeket is válasszanak, ezáltal úgy élhetik meg a másik közelségét, hogy időközben saját függetlenségüket sem adják fel.

 • Engedjük el az elvárásainkat, különösen azokat, amik arról szólnak, várhatóan hogyan fogjuk magunkat érezni a nyaralás alatt, illetve azokat is, hogy miket várunk el a párunktól. Elvárások helyett az segít, hogyha jelen tudunk lenni a pillanatban, és megértően tudunk fordulni párunk felé.

 • Nagyon jótékony hatása van annak, hogyha a nyaralás alatt el tudunk szakadni a munkától, hogyha ki tudjuk zárni a mindennapi stresszforrásokat. Ezek a nehézségek valószínűleg úgysem szűnnek meg, csak mi kapcsolódhatunk ki egy kicsit belőlük, és figyelmünket a gondok helyett párunkra, családunkra fordíthatjuk. Már az is érzelmi megkönnyebbülést adhat egy rövid időre, hogyha a vakáció ideje alatt nem kell a munkahelyi, gyereknevelési, anyagi vagy más egyéb feszítő mindennapi gondokkal foglalkozni.

Nem feltétlenül kell elutaznunk, más módot is választhatunk

Akkor se csüggedjünk, hogyha valamilyen okból nem tudunk nyaralni menni. Sajnos a világjárvány az utóbbi időben megakadályozta, hogy utazhassunk, de az emberek egy idő után keresni kezdték a lehetőségeket. Ma már virtuális túrákon járhatunk be távoli helyeket, online színházi előadásokon, koncerteken vehetünk részt, mérhetetlen módon bővült a távolról elérhető programok száma. Egy utazással töltött napot pótolhatunk egy természetben eltöltött nappal is.

Szeretteinkkel nemcsak városnézéssel vagy vízparton tölthetünk együtt egy napot, hanem otthon társasjátékozás, közös főzés, kertészkedés közben is van lehetőségünk a minőségi időtöltésre. Számtalan módon élhetünk át új élményeket szeretteinkkel, megtartva ezáltal kapcsolataink minőségét, vagy éppen új lendületet is adhatunk nekik. Mindenkinek jó nyaralást!


Felhasznált irodalom:

Durko, A. M. and Petrick, J. F.,: The Benefits of Travel: : Family and Relationships, Review of Literature (2016). Travel and

Tourism Research Association, Advancing Tourism Research Globally. 16.

https://selectpsychology.co.uk/2019/06/25/relationship-goals-on-your-summer-holiday/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/close-encounters/201803/how-vacations-can-help-or-harm-your-relationship

https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-practice/201907/how-have-fun-and-grow-closer-your-couples-vacation