Minden év március 15-én kokárdát tűzünk és tisztelettel emlékezünk a márciusi ifjakra. Nemzeti ünnepeinket a pártok általában felhasználják, hogy saját üzeneteiket a megemlékezés során is célba juttassák. Idén ez hatványozottan igaz volt, hiszen országgyűlési választások előtt állunk. A pártok üzeneteinek elemzése helyett azonban minket az érdekelt, hogy az ünneplő tömeg mit gondol a nemzeti identitásról.

A szociálpszichológia tudományának egyik fontos témája és feladata a nemzeti identitásunk elemzése, csoporttagságaink értelmezése. A magyar nép identitása szabadságharcos, legfontosabb nemzeti ünnepeink is szabadságharcainknak állítanak emléket. A világ észlelt veszélyei remekül mozgósítanak, és különösen erősen tudják befolyásolni, hogy mit gondolunk saját csoportunkról, jelen esetben magyarságunkról. Minden kornak megvannak a maga veszélyei, de vajon most veszélyezteti-e magyarságunkat bármilyen tényező?

A válaszokért a forradalomra emlékezők közé mentünk a különböző pártrendezvényekre, hogy átfogóbb képet kaphassunk. A Mindset Pszichológia magyarságtudatot mérő lakmuszpapírja működött és azt is megtudtuk, ha még élne, kire szavazna Petőfi Sándor.

https://youtu.be/Bmw8yvZJ6zo