Néhány évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy a videojátékozás sporttá növi ki magát. Napjainkban már ott tartunk, hogy az e-sport versenyek győztesei nagyobb pénzjutalomban részesülnek, mint a Nobel-díjat elnyerő személyek. Magyarország e-sport versenyt rendez, melyet az állam is nagy összeggel támogat, sőt nemrégiben megalakult a Magyar E-sport Szövetség is. Mindemellett egyre több módon készítik fel a játékosokat a mérkőzésekre és az e-sportolói életformára, míg a közönséget és a szubkultúrát támogatva tematikus vendéglátó egységek sokasága nyílik itthon és külföldön egyaránt.

Sőt, hazánknak van egy nemzetközi szinten is sikeres játékosa: Vizicsacsi, aki a Schalke 04 Esports csapatának tagja. Nemrégiben tett nyilatkozatában többek között kiemelte a mentális felkészülés szerepét. Valóban,

egy sportpszichológus nagyban hozzá tudja segíteni az e-sportcsapatokat a sikerhez,

a győzelemhez. A Mindset Sportpszichológia rovata március 21-én az Infinity Esport Barban tart egy kerekasztal-beszélgetést, melyen az e-sport társadalmi, kulturális és pszichológiai oldalát vizsgálja meg mélyebben. A helyszínen éppen játékban lévőket kérdeztünk meg a témában.

https://youtu.be/PTNXP0bOaJc

Hogyan lehet elfogadtatni a videojátékot mint sportot a köztudatban? Szükség van erre egyáltalán? Miként segítheti ezt a pszichológia? Milyen mentális tényezők játszanak szerepet a virtuális világban való győzelemben?

Kerekasztal-beszélgetésünkön ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ meghívott vendégeinkkel. Az este egyik előadója Krajcsír Lukács nemzetközi kapcsolatok elemző, történész, aki az esport történelmi, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról fog beszélni. A másik előadónk pedig Damsa Andrei, aki a játékok mögött meghúzódó motiváció és a játékosítás témájában ad elő. Mindketten csatlakoznak a program második felére időzített beszélgetésen Kiss-Rezes Attilával, az Afterglow esport csapat menedzserével, valamint Andrejkovics Zoltánnal, a Láthatatlan játék c. könyv szerzőjével.

Az eseményről további információkat Facebook-oldalunkon olvashattok, jegyeket pedig a Tixa oldalán tudtok vásárolni: itt.