A legsikeresebb magyar crossfitter és a 2023-as Crossfit Games női győztese. Ő Horváth Laura. Feljutnia a csúcsra hosszú, kitartó munka eredménye volt, amihez nem csak tehetség és alázat, de talán egy kis szerencse is kellett, hogy jó időben, jó felkészültséggel a megfelelő helyen legyen.

Laurával először abban az edzőteremben találkoztam, ahova járok és ahol a legtöbben hobbi szinten űzzük az elmúlt években egyre népszerűbbé váló sportágat, a crossfitet. Akkoriban – nagyjából öt éve – „nálunk” edzett és készült az éppen aktuális versenyeire. Éppen csak besétált, a kezébe került egy kosárlabda és elkezdett dobálgatni vele. Azán hirtelen már mind azt figyeltük, hogy nem volt rontott kosárra dobása. Meg is jegyezte, hogy hiába, ez a vérében van.

Szakmai formába öntve a tapasztalatot: a genetikájában van a sport, a precíziós mozgás. Ezt megalapozhatta, hogy szülei testnevelés tanárok.

Így a gének mellett, a sport világában szocializálódott, kiskorától szívta magába annak szeretetét.

Először a falmászással ismerkedett, amelyben magyar bajnoki címig jutott. Testvére, Horváth Kristóf, aki maga is atléta, valamint ötszörös magyar bajnok és Crossfit Games résztvevő, vezette be a crossfit világába, ahol nagyon hamar megtalálta a helyét. Az első igazi áttörést a 2017-es dubai verseny jelentette, ahol második helyen végzett a világklasszis Annie Thorisdottir mögött. Egy évvel később ő volt az első magyar nő, aki bejutott a crossfit világbajnokság résztvevői közé a Crossfit Gamesbe. Ebben az évben az impozáns második helyet szerezte meg. Az év fiatal felfedezettjének ezután hullámzó időszaka következett, amit változó teljesítmény követett. Sokszor technikai hiányosággal vádolták, de ez a kitartásából mit sem vont le. A közösségi oldalakon már szállóigévé vált mondatai „kaduzs”, „it’s Monday, You know the drill” és az ezekhez kapcsolódó, motiváló, edzős videói, képei láttatták a folyamatos készülést, jelenlétet. 

A hosszú évek kitartó munkája, a folyamatos részvétel, illetve hogy a nehézségek ellenére sem adta fel az elmúlt években újra a top háromba juttatták, míg a 2023-as év meghozta az igazi győzelmet, az aranyérmet.

De mit is jelent mindez a sportpszichológia oldaláról? Adott egy sportág, mely mélyen beszippantja, sokszor szinte függővé teszi résztvevőit. Ennek okait mind a sportág összetettsége, a mozgáskultúra sokszínűsége, mind a környezet befogadó, a társas működést, közösséget támogató ereje adja. Adott emellett egy sportoló, akinél az öröklődés biológiai háttere, az ideális személyiségtényezők és a támogató környezeti adottságok egyszerre vannak jelen. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy valakiből valóban világbajnok válhasson. 

És, hogy mi a helyzet a szerencsével az élsportban? Ahhoz, hogy valaki nyitottá váljon és észrevegye azokat a helyzeteket, amiket a szerencsének köszönhetően kihasználhat, rengeteg tudás, gyakorlás és készenlét szükséges. 

Hogy minderről Laura mit gondol, hogyan élte meg a világversenyt, és az azt megelőző kemény éveket, valamint mik a jövőbeni tervei most személyesen is megkérdezhetjük tőle!

Szeptember 21-én 18 órától beszélgetést szervez az MCC-Mindset Pszichológia Iskola: Horváth Laura crossfit világbajnokkal dr. Menczel Zsuzsa sportpszichológus beszélget szeptember 21-én 18 órától a Mathias Corvinus Collegiumban, a Feneketlen tónál.

Ingyenes eseményünkre várunk minden kedves érdeklődőt!

További részletekért és a regisztrációhoz kattints ide!