„Ugyan, mi csak barátok vagyunk!” Ha már te is hallottad ezt a mondatot életed szerelmének szájából, akkor pontosan tudod, mi az a friend zone. Valószínűleg azt is, mennyire nehéz kilépni belőle. A jó hír azonban az, hogy közel sem lehetetlen. Cikkünkből megtudhatod, mit kell tenned, ha ki akarsz kerülni ebből a kellemetlen helyzetből.

Azon szerencsések számára, akik még sosem tapasztalták meg ezt a rendkívül kínos állapotot, gyorsan definiáljuk, mit is jelent. A friend zone az a szituáció, mikor két barát közül az egyikük úgy érzi, hogy a másik több egy  egyszerű barátnál, romantikus kapcsolatot szeretne vele. A másik fél azonban ezt nem viszonozza (sőt, tipikusan észre sem veszi a „barátja” érzéseit).

Mi az oka a friend zone-ban ragadásnak?

Természetesen minden ilyen „barátság” egyedi, így az összes lehetséges ok felsorolása bőven meghaladná egy cikk kereteit. Mégis tekintsünk át néhány tipikus okot, amelyek miatt bennragadhatunk a friend zone-ban, majd vegyük át a lehetséges megoldásokat is.

Egyenlőtlen csere

8052482210_481964d136_b
Ha a friend zone-ban találjuk magunkat, elképzelhető, hogy túl sokat adunk.

Talán ridegen hangzik, ám valójában minden emberi kapcsolat a cserén alapszik. Ez azt jelenti, hogy a felek (kimondatlanul) felállítanak „adok-kapok” szabályokat arról, ki mit tesz hozzá a viszonyukhoz. A friend zone személy olyan kapcsolatba megy bele, melyben ezek a szabályok egyenlőtlenek. A másik fél megkap mindent, amit szeretne, az ő igényei viszont kielégítetlenek.  Röviden tehát

 

A FRIEND ZONE SZEMÉLY „ÁRON ALUL” ADJA EL MAGÁT.

A megoldás erre az, ha kicsit kiegyenlíted a kapcsolatot: adj kevesebbet! Nézd meg, mi történik, ha nem keresed a „barátodat” egy ideig. Hagyd, hogy hiányozz neki. Robert Cialdini, a befolyásolás egyik legnagyobb szakértője szerint az emberek többre értékelik a ritka, nehezen elérhető dolgokat. Ennek oka, hogy az emberek nem szeretik, ha korlátozva vannak. Ha úgy érezzük, lemaradhatunk valamiről, akkor azonnal teszünk ez ellen. Így történik ez a „barátoddal” is, ha úgy tűnik számára, hogy elveszíthet téged.

Hasonló elvek mentén, ha szeretnéd kiegyenlíteni a kapcsolatot, akkor kérj többet! Hagyd, hogy ő is „dolgozzon”. Állítsd a kognitív disszonancia redukciót a szolgálatodba. Egyszerűbben: ha valamibe (valakibe) energiát fektettünk, akkor többre értékeljük. Amiért megdolgozunk, azt sokkal többre értékeljük. Így ha például több szívességet kérsz, és kevésbé magától értetődő a jelenléted, akkor máris kiegyenlítettebb a kapcsolat, ami kimozdíthat a friend zone-ból.

Hiányzó kémia

16243539933_747c19a608_b
A barátság az, ha csak az intimitás van meg, de hiányzik a szenvedély.

Egy másik indok lehet egyszerűen a vonzalom hiánya. Ahogy azt egy korábbi cikkben is írtuk, egy jó párkapcsolat három összetevője az intimitás, az elköteleződés és a szenvedély. Ha ez utóbbi hiányzik, nem alakul ki beteljesült párkapcsolat. A jó hír az, hogy a vonzóság tanulható, a vonzalom pedig feléleszthető.

Számtalan pszichológiai kutatás kimutatta, hogy a „szexiség” egyik legfontosabb összetevője az ápoltság. Ha kicsit több figyelmet fordítasz a ruháid megválasztására, a külsőd ápolására, máris vonzóbbnak fognak látni. Ezen kívül sokat segíthet, ha megtanulod a testbeszéd apró fogásait. Ezek segítségével talán fel tudod kelteni a másik fél szenvedélyét is.

Bátraké a szerencse

Az utolsó, de talán legfontosabb módszer, amellyel kikerülhetsz a friend zone-ból, az az, ha bátor vagy, és végre randira hívod a barátodat.

A FRIEND ZONE VALÓJÁBAN ÉRZELMILEG NAGYON KÉNYELMES ÁLLAPOT.

Közel lehetsz a kiválasztottadhoz anélkül, hogy felvállalnád a visszautasítás kockázatát. Cserébe viszont feláldozod a saját igényeidet. Ne áltasd magad olyan kifogásokkal, hogy „nem akarom tönkretenni a barátságot”. Ez az állapot már nem barátság, hiszen te többet akarsz. Ebben a formában tehát a kapcsolatotok sosem lesz egyenlő.

Pszichológiai kutatások szerint meglehetősen jó eséllyel indulsz egy randiért. Hald and Høgh-Olesen kutatása szerint az egyedülálló férfiak 68 százaléka, az egyedülálló nők 43 százaléka mondott igent egy vadidegennek, mikor az felkérte randevúzni. Ezen kívül melletted áll még az a tény is, hogy egy felmérés szerint ha valaki vonzódik a barátjához, magasabb vonzalmat vált ki a másik félből is. Azonban az idő ellened dolgozik: ha túl sokáig nem lépsz, akkor nagyobb eséllyel ragadsz bele végleg a friend zone-ba.

Legfontosabb tehát, hogy a hozzáállásodon változtass. Tudatosítanod kell magadban: a te igényeid is ugyanolyan fontosak, mint a „barátod” igényei. Ha nehezebben elérhető (és kevésbé „rendes srác” vagy „aranyos lány”) vagy, és még a vonzerődre is ráerősítesz egy kicsit, akkor jó eséllyel tudsz egyenlíteni a kapcsolaton, elmozdíthatod romantikus irányba. Ha pedig valamiért mégsem sikerül, végy egy nagy levegőt, majd állj tovább. Így még mindig jobban jársz, mintha hosszú ideig beleragadsz egy nem kielégítő viszonyba.