Szülőként óriási kihívást jelenthet gyermekünk serdülőkorba lépése. A nemi érés és a szexualitás iránti kíváncsiság hatására sok kérdés fogalmazódik meg a fiatalokban, amelyekre a baráti körükben vagy az interneten próbálnak meg válaszokat találni. Nagy a felelősség a szülőkön, pedagógusokon és a gyermekekkel foglalkozó szakembereken is. Ebből a felelősségből vállalt magára egy jókora adagot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a Yelon online szexedukációs program létrehozásával. Ajánlónk.

A szexuális felvilágosításnak kitüntetett szerepe van a szexuális fejlődésben. Noha nagyon fontos felhívni a figyelmet a veszélyforrásokra, betegségekre és más lehetséges negatív következményekre, ideális esetben a szexedukáció nem az elrettentésről szól. A tényszerű információk, a hatékony védekezéshez szükséges ismeretek mellett a különböző testi-lelki folyamatokra is érdemes fókuszálni. A fiatalok problémái adódhatnak tájékozatlanságból, de saját testképük, énképük, személyes félelmeik legalább annyira mérvadóak. A legfontosabb, hogy bizalommal és bátran fordulhassanak valahová kérdéseikkel, problémáikkal.

A legnagyobb felelősség a szülőké

A szexuális nevelés elsődleges színtere a család. Mégis számtalan oka lehet annak, ha nem alakul ki bizalmas párbeszéd a szexről szülő és gyermeke között. A leggyakoribb akadályok (Elliott, 2010; Wilson és munkatársai, 2010 alapján):

  • Ha problémás a szülő-gyerek kapcsolat.
  • Ha a szülő úgy érzi, serdülő gyermeke elzárkózik a szexualitásról való beszélgetés elől.
  • Ha a szülő zavarban érzi magát, kényelmetlen számára a szexről beszélgetni gyermekével.
  • Ha a szülő még fiatalnak tartja ehhez gyermekét, ha nem talál megfelelő alkalmat a téma felvezetésére, vagy úgy érzi, már „túl késő elkezdeni”.
  • Ha a szülő nem tudja, hogyan, mit és mennyit mondjon gyermekének.

Megfelelő iránymutatás hiányában tehát azok is bizonytalanok lehetnek, akik számára nem tabu a szexualitásról beszélni.

Egy amerikai kutatás szerint a szülők (főleg az anya) mellett a barátok, a tanárok és a média a legjelentősebb forrás a fiatalok számára, ha szexualitásról van szó (Bleakley és munkatársai, 2009). Fontos tehát a pedagógusok jelenléte, ahogyan a serdülők helyes internethasználata is. Az online tartalmak hozzáférhetősége kockázattal jár: az ellentmondásos vagy fals információk és az ingerek nem megfelelő feldolgozása igen káros lehet.

Bemutatkozik a Yelon program

Ma, az okostelefonok és a folyamatos online létezés korában elengedhetetlen, hogy a fiatalok számára elérhető legyen

egy olyan felület, amely tabukat döntögetve nyújt helytálló információkat.

Egy olyan oldal, amelyen nemcsak a megfelelő védekezésről, hanem a testi-lelki fejlődésről, a maszturbációról, a csoportnyomásról, az orgazmusról, a nemi erőszakról, a pornóról, az LMBTQ-ról, és még önmagunk szeretetéről is szó esik. Hogy mi lenne még ennél is jobb? Ugyanitt a felnőttek számára is megfogalmazni a szexuális nevelés hogyanjait. És a legjobb, hogy már létezik!

yelon
Könnyen kezelhető, átlátható felület. Forrás: yelon.hu

A Yelon többhónapos tesztüzem után 2017 februárjában startolt el, a célcsoport (10-18 éves fiatalok) igényeit kiszolgálva weboldalként és mobil applikációként is. Az oldalon cikkeket olvashatunk a szexualitás, kapcsolatok, test és lélek témaköreiben, de nem csak tematika, hanem életkor és nem alapján is szűrhetjük a tartalmakat.

A Yelon egyedülálló chat szolgáltatással is rendelkezik. A fiatalok számára egyelőre heti három alkalommal (hétfő, szerda és szombat este) biztosít lehetőséget az anonim beszélgetésre. Kiképzett önkéntesek válaszolják meg a kérdéseket, és nyújtanak segítséget a problémák kezelésében.

A felnőtteknek szóló platform pedig a szexuális nevelést illetően kínál támpontokat és segítséget a szülőknek és mindenki másnak, aki valamilyen formában gyermekekért felelős.