A digitális korszak beköszöntött, mi mégis sóvárgunk az igazi emberi kapcsolatokért. Egy meleg kézfogás, egy jóleső ölelés, vagy egy elismerő veregetés a hátunkon? A fizikai kontaktusok által nyelveket, kultúrákat és érzelmi kifejezésmódokat hoztunk létre. A technikai újításokkal telített világunkban azonban a nem-szexuális jellegű érintés egyre ritkább, sőt, elavulttá válik. Létfontosságú azonban, hogy megőrizzük ezt. Cikkünkből kiderül, miért. 

Erős megfogalmazásnak tűnhet, ha azt mondjuk: az emberek érintés hiányában felismerhetetlenné válnak. Ám elég, ha árvaházi rémtörténetekre gondolunk, vagy a kétszáz évvel ezelőtti Victor esetére. Ő volt az az emberre hasonlító „lény”, akire francia tudósok bukkantak rá egy erdőben. Sikerült „elkapniuk”, és megállapították, hogy egy 11 éves fiú, aki eddigi élete nagy részét a vadonban töltötte. Az akkori tudomány bolondnak címkézte, a francia orvosok és pszichiáterek pedig megállapították, hogy

az emberi érintéstől való megfosztottság gátolta a szociális és fejlődési képességeit.

A tudományos kutatások a következő fontos területekkel hozták összefüggésbe a fizikai érintkezést:

Kevesebb erőszak. Gyermekként kevesebbet kapott érintés később nagyobb erőszakhoz vezethet. James W. Prescott amerikai fejlődéspszichológus elképzelése szerint az erőszak eredete a társadalomban az anya-gyermek kötődés hiányával is összefügg. A fejlődéslélektani kutatások azt mutatják, hogy a fizikai kötődés, ill. az egészséges felnőtt-gyermek kötődés hiánya egész életen át tartó érzelmi zavarokat eredményezhet.

Nagyobb bizalom. Az érintés összeköti az embereket. Edmund Rolss neuropszichológus agyi képalkotó eljárással végzett kutatásai alapján tudjuk, hogy a kellemes fizikai érintés aktiválja agyunk orbitofrontális kérgét. Ez az agyterület kódolja és reprezentálja a pozitív megerősítést, a jutalmazást, és összefügg az együttérzés (empátia) érzésével is. Ez a terület aktiválódik, pl. ha egy bársonnyal simítjuk végig a kezet. A kellemes érintés tehát megerősítő és pozitívan jutalmazó. Ezen felül ma már egyre inkább ismertté válik

az oxitocin hormon, amit csak „szeretethormonként” emlegetnek,

és már egy egyszerű érintés is kiváltja a termelődését. Ez az, ami az anya-gyermek közti szoros kötődés során vagy a partnerünkkel való összebújáskor erősíti a bizalmat.

Az orbitofrontális kéreg is aktív ha kellemesen megérintenek.
Az orbitofrontális kéreg is aktív ha kellemesen megérintenek.

Erősebb csapatdinamika. Azért is közeledünk valakihez, hogy együttműködést kezdeményezzünk, ill. fenntartsunk. Az ölelés és kézfogás itt szintén az oxitocinon keresztül növeli az esélyt, hogy egy személy inkább családtagként viszonyuljon hozzánk, még akkor is, ha csak most találkoztunk először – pl. egy üzleti megbeszélésen. Dacher Keltner, a kaliforniai Berkely Egyetem professzora egyik kutatásában NBA kosárlabda csapatokat vizsgált. Az évad kezdetétől megfigyelték a játékosok érintkezéseit. Azok a csapatok akiknél több – és pozitív jellegű – kapcsolat volt (mellkas összeérintése, pacsizás, ölelés), sikeresebbek voltak az évadban.

Betegségek és immunrendszer. A fizikai érintés csökkentheti, enyhítheti a betegségeket is. Egy kutatás szerint azok a nők, akik több ölelést kapnak párjuktól, alacsonyabb pulzusszámot és vérnyomást mutatnak. Egy meleg érintés erősíti az immunrendszert és enyhíti a szív-érrendszerhez kötődő stressz folyamatokat. Aktiválja az ún. vagus ideget is, amelynek közvetlen szerepe van abban, hogy „jószívűen” viselkedjünk. Egy másik kutatás szerint, ha az orvos felveszi velünk a szemkontaktust és hátunkat együttérzően, bíztatóan megveregeti, ezzel növelheti a komplex betegségek túlélési arányát. Az is gyakran tapasztalható, hogy végstádiumban szenvedő betegeknek mennyire jól esik a simogatás: fájdalmat enyhítő, nyugtató hatást váltva ki bennük.

Több érzelmi intimitás. Az érintés természetesen hatással van érzelmeinkre is. Tanulmányok kimutatták, hogy a női kar enyhe végig simítása növelheti a másik fél esélyeit a szerelemben. Az is érdekes, hogy egy kísérlet során a nők kétharmada beleegyezett abba, hogy táncoljon egy olyan férfival, aki egy vagy két másodperccel a felkérés előtt megérintette a karját. Ezek az apró mozdulatok gyakran ajánlottak mindkét nemnek, amikor az intimitás erősítése a cél.

Szeretetnyelv. Elmosogattál otthon és megdicsérted a párod a legújabb sikerei miatt, ő azonban még mindig nem tűnik elégedettnek?

Egyeseknek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve,

ami azt jelenti, hogy ők ezzel mutatják ki, és ezáltal érzékelik leginkább a másoktól kapott szeretetet. E fenti esetben tehát lehetséges, hogy egy hosszú ölelés lenne az, ami boldoggá tenné. Gary Chapman elméletéről írtunk már korábban. Azért fontos ezt felismerni, mert így figyelhetünk partnerünk igényeire, kiegyensúlyozottabb lehet a kapcsolatunk.

Nagyobb tanulási bevonódás. Nicolas Guéguen francia pszichológus beszámol arról, hogy amikor a tanárok barátian megérintik a diákok alsó karját, akkor ők háromszor nagyobb valószínűséggel mernek felszólalni az osztályteremben! Számukra ugyanis, ez egy nonverbális bátorítás.

Általános jóllét. Mindannyiunknak szükségünk van az érintésre ahhoz, hogy növekedni tudjunk. Keltner szerint az utóbbi években született számos tanulmány mind azt bizonyítja, hogy az érintésből hihetetlen érzelmi és fizikai (egészségügyi) előnyök származnak. Ez pedig azt sugallja, hogy valóban alapvető az emberi kommunikációhoz, kötődéshez és egészséghez.

Egyre többet fogjuk telefonjainkat, és egyre kevesebbet érintjük meg egymást
Egyre többet fogjuk telefonjainkat, és egyre kevesebbet érintjük meg egymást

A fent felsoroltak csupán néhány példái annak, hogy a fizikai érintés az emberi fejlődés és kultúra alapja. A digitális médiával kapcsolatos egyre növekvő megszállottság a személyes érintkezéssel szemben, ill. a fizikai érintkezés társadalmi és jogi korlátozásai az iskolákban és munkahelyeken – akaratlanul is negatívan befolyásolhatnak. A biztonságos társadalmi környezet érdekében azonban ragaszkodjunk, tartsunk ki a közvetlen kapcsolatok mellett!