Serdülőkorban egyre erősebbé válik a szexuális érdeklődés, az intim kapcsolatokban való kiteljesedés vágya. Ma már mindez egy okostelefonnal a kezekben történik. Nagy valószínűséggel mire ebbe az életszakaszba érnek a gyerekek, sokféle szexuális tartalommal találkoznak az interneten. Ha ez nem lenne elég, többen az első szexuális tapasztalataikat is már a chaten keresztül élik át. Milyen hatással lehet a szexting egy serdülő életére? Mik a rejtett veszélyek, amikre egy tinédzser álmában sem gondol? Cikkünkből kiderül.

A kamaszkor sosem volt egyszerű időszak, ám a serdülők élete tele lett újabb nehézségekkel, amióta az internet utat tört magának. Az internet hatására átalakult az egymással való kommunikáció. A mostani serdülők már a modern technológiában nevelkednek. A flörtnek szánt, kézzel írott versek hátizsákba csempészése helyett, a serdülők meztelen képeket küldenek magukról az okostelefonjaik segítségével a másik lenyűgözése érdekében. A szexting az angol „sex” és „texting” (üzenetváltás) szavak összeolvadásából keletkezett. Bármilyen szexuális tartalmú üzenet, erotikus vagy meztelen kép és videó küldése szextingnek minősül.

Ha megmutatod a tiédet, én is az enyémet…

A serdülőkor az az időszak, amikor a szexuális érdeklődés beindul. A nemi hormonok termelődésének köszönhetően az intim kapcsolatokban való kiteljesedés egyre fontosabbá válik. Hajtja a fiatalokat a kíváncsiság, ami teljesen egészséges. Az állandóan kéznél levő telefon egy új platformot nyit a szexuális kísérletezésre. Egy szexuális tartalmú üzenet nemcsak izgalmasnak hat, hanem felnőttesnek is tűnik számukra. Emellett ez a kísérletezés biztonságosabb, hiszen nem áll fent a terhesség vagy a szexuális úton terjedő betegségek veszélye.

Amerikai kutatási eredmények szerint a serdülők negyven százaléka küldött már szexuális tartalmú üzenetet. Egy ausztráliai kutatásban több mint kétezer 13-18 év közötti tinédzser közül a fiúk huszonhárom, a lányok huszonegy százaléka mondta azt, hogy azért küldenek ilyen tartalmú üzeneteket, „mert szórakoztatónak és kacérnak” vagy „szexinek és magabiztosnak” szeretnének tűnni. Másik gyakori indok, hogy így könnyebb „felszedni” másokat.

A leggyakoribb serkentő tényező a szextingre a kortársak nyomása. Él az a sztereotípia, miszerint nagy részben a fiúk kényszerítik a lányokat az ilyen üzenetek küldésére. Ez sok esetben igaz. A lányokról való meztelen képek gyűjtése egyfajta státusszimbólummá válhat a fiúknál. A lányok olyan helyzetekről számolnak be leginkább, amikor a fiúk a hízelgéssel csaltak ki egy képet: „Olyan gyönyörű vagy, látni akarlak teljes egészében!”. Olykor azonban fenyegetéshez is folyamodnak: „Ha nem küldesz képet, elmondom mindenkinek a titkaid”. De nem mindig van ez így.  Fordítva is ugyanúgy megtörténhet. Hasonlóan kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek a fiúk is.

A kortársak nyomása a serdülőkori szexting egyik legfontosabb tényezője, hiszen a társas elfogadás nagyon fontos a kamaszok számára.

Egy Texasban végzett kutatás szerint a szexting hatással lehet a szexuális viselkedésre. E longitudinális vizsgálat szerint azok a diákok, akik meztelen képeket küldtek magukról, nagyobb eséllyel kezdték meg az aktív szexuális életüket évekkel korábban, mint a nem szextingelő társaik. Amellett, hogy a korai szexuális aktivitás kockázatos szexuális szokásokhoz vezethet, hatással van a felnőttkori intim kapcsolatok minőségére is.

Emellett fontos kiemelni, hogy a tinédzserek gyakran viselkednek impulzívan, és hajlamosak a következmények végiggondolása nélkül cselekedni. Mindez annak eredménye, hogy a prefrontális kéreg, ami felelős a probléma megoldásért, az impulzivitás szabályozásáért és a döntések mérlegeléséért, serdülőkorban még nem teljesen kifejlett. Mindemellett a biológiai érés egyre korábban valósul meg, míg a pszichológiai érés kitolódik.

Veszélyfaktorok

Az egyik legfontosabb probléma és egyben veszélyforrás is, hogy ezek az üzenetek könnyedén és széleskörűen terjeszthetőek, a készítő mindennemű kontrollja nélkül. A McAfee antivírus cég kutatása szerint az ilyen jellegű üzenetek hatvan százaléka szivárog ki és kerül illetéktelen kezekbe. Ez igen megdöbbentő adat! Technikailag, amikor egy tinédzsernek van egy meztelen képe önmagáról, az gyermek pornográfiának minősül.

A tinédzserkori szerelmek nagyon intenzívek lehetnek, és a fiatalok gyakran úgy érzik, új barátjuk vagy barátnőjük életük szerelme. Csakhogy a meztelen kép, ami egykor még romantikus gesztusnak számított, később a szakítás után akár megosztásra is kerülhet.  Mindennek nemcsak pszichológiai, szociális és kulturális, hanem jogi következményei is lehetnek. Egyre növekszik azoknak a tinédzsereknek a száma, akik ellen jogi eljárás folyik éppen emiatt.

Emellett negatív pszichés és emocionális hatások is felléphetnek. Hiszen a kamaszok a szexuális tartalmak küldésével kockáztatják jó hírnevüket és könnyűvérűnek titulálhatja őket a közösség. Ha nem így tesznek, prűdnek címkézik őket, és elveszítik a jó esélyeiket az ismerkedésre. Mindkét eset velejárója lehet a bullying, melynek súlyos pszichés következményei lehetnek.

Az online hírnév a mindennapos hírnév szinonimájává vált. Sajnos, ami most még izgalmasnak tűnik, később egy megbánt pillanattá válhat. Elképesztő, hogy egy ilyen tartalom, melynek elkészítése vagy megírása pár másodpercig tart, olyan hatalommal bír, ami megváltoztathatja egy ember életét. A szextingnek pedig ebben hatalmas szerepe van.

Az egykor még jó ötletnek tűnő, kacér kép később a saját ellenségünkké válhat.

Mit tehetnek a szülők?

Az talán nem is meglepő, hogy a tiltás nem működik. Egyrészről, ha helytelenítünk egy viselkedést, az a tinik számára még vonzóbbá válhat. Ilyen a serdülői természet! Másrészről, ha próbálkoznánk sem menne, hiszen a telefon mindig velük van, és kevésbé lehet szabályozni annak használatát. Azonban annál fontosabb átbeszélni és megerősíteni bennük azt, hogy lehet nemet mondani ezekre a kérésekre. Azoknál a tiniknél, akik nyomás hatására küldtek ilyen üzeneteket, nagyobb az esély a negatív utóhatásokra.

Továbbá fontos beszélni a szexről! Nekik és a szülőknek is el kell fogadniuk, hogy normális a kíváncsiság, és ha vannak ilyen jellegű vágyaik. A szülők segíthetnek ezen vágyak, személyes erkölcsi értékekhez való igazításában. Nem szabad, hogy a szex tabu legyen egy családban. Így nagyobb magabiztossággal alakul ki olyan légkör, ahol a tinédzser mer kérdezni és kevésbé titkolózik, illetve ha baj van, segítséget kér.

Nem szabad hibáztatni a gyerekeket azért, amit tulajdonképpen mi adtunk a kezükbe. De fontos megbeszélni a határokat. Meg kell értetni velük, hogy ami kikerül a világhálóra, az sosem lesz kitörölhető többé, és ez nem csak rémisztgetés, hanem a félelmetes valóság.

Összességében a társadalom szerepe sem elhanyagolható tényező ebben az érzékeny témában. A társadalom tette kriminális cselekménnyé a meztelen képek megosztását, és súlyosbítja a helyzetet az ilyen képek esetleges kiszivárgása utáni stigmatizáció. Az USA több államának törvényei szerint is az a tinédzser, aki meztelen képet küld magáról, szexuális bűnelkövetővé válhat. Így megbélyegezve őt örök életére egy kamaszkori átgondolatlan tett miatt.