Egy pár életében kiemelkedően fontos a szexualitás, hiszen a párkapcsolati elégedettség és a szexuális elégedettség kéz a kézben járnak. Mindehhez a szexuális viselkedéseink széles palettája járul hozzá.  Az azonnali üzenetváltások segítségével újfajta módon fejezhetjük ki párunknak a szexuális vágyainkat és fantáziáinkat. Mégis milyen hatást gyakorolhat a párkapcsolatokra a szexting? Milyen funkciót tölt be? Cikkünkből kiderül.

A szextingről, azaz a szexuális tartalmú üzenetváltásról és annak serdülőkre gyakorolt hatásairól egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Azonban érdemes megvizsgálni ezt a jelenséget egy másik szemszögből, a párkapcsolatok perspektívájából is. Párkapcsolatokat vizsgálva a szexting nagy részben a fiatal felnőttekre jellemző, ennek ellenére a házaspárok is szextingelnek, persze kisebb arányban. Mindazonáltal sokkal gyakoribb lehet a felnőttek körében, mint gondolnánk. Egy internetes kérdőívet kitöltők között tízből nyolc ember vallotta, hogy szextingelt már az elmúlt évben.

Az interperszonális kommunikáció a technológia fejlődésével sokat változott, hiszen a mobil technológiákat gyakran használjuk szociális kapcsolataink kialakítására és fenntartására. Főképp a fiatal felnőttek, de egyre inkább az idősebbeknél is domináns kommunikációs formává vált a chates platformokon történő üzenetváltás. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy

a gyors és azonnali üzenetváltás aktívan fenntartja a kapcsolatot.

Ez igen hasznos a közeli és elkötelezett kapcsolatok fenntartásában. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy az üzenetek segítenek megerősíteni a kötődéseket, miközben elősegítik az intimitást. A szexting ezen üzenetváltások új kategóriája, így fontos mérlegelni a kérdést: vajon milyen funkciója is van egy párkapcsolatban.

A gyors és azonnali üzenetváltások segítenek fenntartani egy kapcsolatot.

Az intimitás megerősítője

Sokan úgy vélik, hogy a telefonos üzenetváltások helyettesítik a szemtől szembeni kommunikációt. Ugyanakkor kutatási eredmények is alátámasztják ennek ellentétét. A többszöri személyes találkozás hatására növekedik az üzenetváltások gyakorisága. Így a chatelés tulajdonképpen nem helyettesíti a „valós kommunikációt”, hanem kiegészíti azt a kapcsolat folyamatos fenntartása segítségével.

Így van ez a párkapcsolatok esetében is. Az azonnali üzenetküldés segíti a másikkal való kapcsolattartást a nap folyamán, így stresszes szituációkban vagy akár döntéshelyzetekben is segítségért fordulhatnak a partnerek egymáshoz. Mindezzel növelik a kapcsolati közelséget és bizalmat. Ezenkívül

a chatelés egyfajta „titkos” platformot nyújt a kapcsolatnak.

Hiszen úgy kommunikálhatnak egymással, hogy senki sem tud róla. Ez vezethet a kacér és szexuális tartalmú kommunikációhoz a partnerek között. Így a szexuális komponens beszámítása üzenetküldéskor teljesen természetes egy pár esetében, hiszen ezen üzenetek hatására erősebb lehet az intimitás közöttük. Ezért sem lehet meglepő adat, hogy romantikus kapcsolatokban csaknem kétszer annyian küldenek szexuális tartalmú üzeneteket, mint akik csupán egy alkalmi kapcsolatban vannak.

A szexuális viselkedés új módja

A szexualitás kiemelten fontos faktora a párkapcsolati elégedettségnek. A kapcsolati és a szexuális elégedettség olyannyira összefonódott, hogy nem ok-okozati kapcsolatról kell beszélnünk, hanem tulajdonképpen kéz a kézben járnak. Valójában a párkapcsolati elégedettség a szexuális faktorok több elemével áll kapcsolatban, mint például a szex gyakorisága, a vágy vagy a szexuális viselkedés. Tehát nagyon fontos kiemelni, hogy egy pár szexuális életében nemcsak maga az aktus fontos a szexuális elégedettség szempontjából, hanem a különféle szexuális viselkedések is. Az, hogy a pár miféle szexuális viselkedéseket preferál és alkalmaz az csak tőlük függ.

A komfortérzet szintje egy igen fontos kulcstényező.

Egy intimebb, szerelemmel teli kapcsolatban a szexuális viselkedések széleskörűbb skálájával találkozhatunk, mint egy kevésbé intim és szoros kapcsolatnál.

Ezáltal a szexting is egy ilyen szexuális viselkedésnek tekinthető, ami a szexualitáshoz kapcsolódva a párkapcsolati elégedettség következő szintjének jele lehet. Így a szexting hatással lehet a párok párkapcsolati és szexuális elégedettségére egyaránt.

A szexting, mint szexuális viselkedés hatással lehet a szexuális életre.

Szexuális önkifejezés

Kutatási eredmények szerint a szexuális tartalmú üzenetek küldésének hátterében a szexuális igények kifejezésének vágya áll.  Ez azért fontos információ, mert

a szexuális elégedettséghez nagyban hozzájárul, ha az igényeinket megfelelő módon kifejezzük egymásnak.

Emellett a napközben küldött és kapott kacér üzenetek vagy képek vágykeltően hathatnak, ezzel növelve a szexuális aktusok számát, amik szintén az elégedettség növekedésével járnak együtt. Továbbá azok, akik szextingelnek, viselkedésüket szórakoztatónak és felszabadítónak találják.

Szexting mint terápiás eszköz?

Meglepő, de a szextinget különböző terápiák során akár használni is lehet. Mivel ezeken az üzeneteken keresztül kifejezhetjük szexuális igényeinket, vágyainkat, fantáziáinkat és vonzalmunkat partnerünk iránt, növelhetjük a szexuális elégedettségünket és ezáltal a párkapcsolati elégedettségünket is. Persze nem a terapeuta hatásköre eldönteni a szexuális tartalmú üzenetek milyenségét. Erről mindenki saját maga dönt. Ezért is fontos kiemelni, hogy a szexting nem minden esetben egy meztelen kép vagy egy konkrétan kifejezett szexuális tartalom. Nem törvényszerűen „mocskos”. Lehetnek szuggesztív hatású üzenetek is, olyan intim beszélgetések, melyek feltehetően egyes pároknak imponálóbbak és kényelmesebbek. Így a szexting egy olyan eszköz lehet, ami segítheti a párkapcsolatot!

***

Drouin M. & Landgraff C. (2011). Texting, sexting, and attachment in college students’ romantic relationships. Computers in Human Behavior 28. 444-449

Parker T. S., BlackBurn K. M., Perry M. S. & Hawks J. M. (2012). Sexting as an Intervention: Relationship Satisfaction and Motivation Considerations. The American Journal of Family Therapy, 41:1, 1-12, DOI: 10.1080/01926187.2011.635134