Napjainkban a serdülők életében egyre korábban kezdődik a párválasztás és a szexuális kapcsolat létesítésének időszaka. A korán megkezdett nemi élet magában rejti a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség fokozott kockázatát. A nemi élet késleltetése gyakran a fiatalok érdekeit szolgálja, de lehet-e emellett pozitív hatása a serdülők jóllétére? A kérdés ennél jóval komplexebb, melyet tudományos kutatások mentén mutat be cikkünk.

Az embereknek alapvető szükséglete, hogy megtalálják életük során a társukat, akivel bensőséges kapcsolatot tudnak kialakítani. A párkapcsolat elején, főleg fiatalkorban hajlamosak vagyunk tökéletesnek látni a másikat, nem vesszük észre egymás hibáit. A serdülőkre különösen veszélyes ez az időszak, mert ilyenkor könnyebben mennek bele az első szexuális kapcsolatba. Felgyorsult társadalmunkra jellemző az elhasználó, felhasználó attitűd, amely a párkapcsolati konfliktusok kezelésében is megmutatkozik, így gyakran megszakítjuk a kapcsolatot az első probléma felmerülésénél, ahelyett, hogy a megoldásra törekednénk.

Szüzesség értéke

A szüzesség értéke kultúránként változó, melyre hatással van a vallás, a társadalmi norma és az egyéni értékrend. Míg korábban a szüzesség elvesztésével a nászéjszakáig vártak a fiatalok, ma már sokkal megengedőbb a társadalmunk. A legújabb vizsgálatok eredményei alapján a fiatalok 50 százaléka már 15 éves korban elveszti a szüzességét. Napjainkban már nem elvárás, hogy házasságig megőrizzék az ártatlanságukat a lányok, azonban a partnerek gyakori váltogatását környezetünk nem nézi jó szemmel. A nők esetében a szüzességet a tisztasággal is azonosítják, ami azért bír különös jelentőséggel, mert a hölgyek számára kiemelten fontos a nemi betegségekkel szembeni védelem, mivel ők hordják ki a leendő gyermeket.

A SZÜZESSÉG ELVESZTÉSÉNEK IDŐPONTJÁBAN NEMCSAK TESTILEG, HANEM ÉRTELMILEG ÉS ÉRZELMILEG IS ÉRETTNEK KELL LENNIE AZ EMBERNEK.

Fiatalkori szexualitás

Kiemelten fontos a serdülők szexuális viselkedése, amely része az egészségmagatartásuknak. A korai és kockázatos szexuális kapcsolat szorosan összefügg más problémaviselkedéssel, például a káros szenvedélyekkel. A felelőtlen serdülőkori kapcsolatokkal járhat korai terhesség, az abortusz, korai gyermekvállalás és a szexuális úton terjedő betegség. Emellett megjelenhetnek későbbi lelki problémák, szexuális zavarok vagy akár hosszú távú szövődmények.

Gyakran megfigyelhető a problémaviselkedés szindróma, amely azt jelenti, hogy azok a fiatalok, akiknél megjelenik a deviáns viselkedés, több káros szenvedély kialakítására hajlamosak. Például a drogfogyasztás mellett megjelenik az alkoholfogyasztás és a korán megkezdett aktív szexuális élet is. Az alkohol- és a drogfogyasztás hatása alatt a fiatalok gyakrabban mennek bele nem tervezett szexuális aktusba. Ezekben az esetekben csökken a felelősségtudatuk és a következményektől való félelmük, illetve kisebb az óvszerhasználat is.

A serdülőkori párkapcsolatok és a mentális egészség összefüggése

Tudományos vizsgálatok alapján kiderül:

AZOK A FIATALOK, AKIK SZERELEMRE ÉPÍTIK A PÁRKAPCSOLATAIKAT, ÁTGONDOLTABBAN ÉS JOBBAN MEGTERVEZIK AZ ELSŐ EGYÜTTLÉTET PARTNERÜKKEL.

Ám akik nem úgy vesztették el a szüzességüket, ahogy megtervezték, a későbbiekben a párkapcsolatuk során is eltérnek az általuk ideálisnak vélt mintától. Ez összefüggésben áll a későbbi depresszió kialakulásával.

Nemi különbségek vannak a fiatalkori párkapcsolatok és a mentális egészség összefüggése tekintetében. A párkapcsolatokban levő szexuális együttlét nagyobb hatással van azoknak a lányoknak a mentális egészségére, akik kapcsolatukat kevésbé minősítik ideálisnak. Azoknál a lányoknál, akik jól működő párkapcsolatban élnek, kisebb a depresszió kialakulásának kockázata, mint a szűz társaiknál. A fiúk számára kevésbé fontos a párkapcsolat alakulásának sorrendisége, ezért elmondhatjuk, hogy a lányokkal ellentétben a szexualitás és a párkapcsolat kevésbé van hatással a mentális egészségükre.

A szexuális élet megkezdése előtt több időt kellene szánni a pároknak a tartalmas beszélgetésekre, egymás megismerésére. A rendszeres beszélgetések és a közös programok elmélyítik a párkapcsolatot, és zavar esetén is segítenek a nemi érintkezésre és a párkapcsolat működésére vonatkozó elképzelések és elvárások tisztázásában.

Mindemellett fontos, hogy az első együttlétre megfelelően felkészüljenek a fiatalok és tervezett legyen. Az erre mutató igény kialakulásában nagy szerepe van a szülőknek és a megfelelő szexuális nevelésnek, felvilágosításnak. Továbbá kiemelendő a szülő-gyermek kapcsolat, amely ha megfelelően van felépítve, a gyermek bizalommal fordul a szülőhöz probléma felmerülése esetén.

 

Felhasznált szakirodalom: Soller, B., et al., Sexual intercourse, romantic relationship inauthenticity, and adolescent mental health, Social Science Research (2016)