A 2017-es év kiemelkedő a magyar sportélet számára, hiszen a Budapesten rendezett FINA világbajnokság mellett Győr adhatott otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Európa legjobb fiataljai tíz sportágban mérhették össze erejüket. A rangos esemény természetesen nemcsak a sportélet, de a város számára is kiemelkedően fontos. Eseménybeszámolónk.

Impozáns nyitóünnepséggel vette kezdetét az EYOF, ahol több mint 2500 ifjú sportoló versenyzett, és sokan közülük először élhették át, milyen is lehet az olimpiai hangulat. A nagyszerű előadás és a beszédek után az olimpiai fáklya is megérkezett: Berki Krisztián és Görbitz Anita után ötszörös olimpiai bajnokunkhoz, Egerszegi Krisztinához is elért, aki meggyújtotta az olimpiai lángot.

Fotó: EYOF Győr 2017
Berki Krisztián és Görbitz Anita után az ötszörös olimpiai bajnokunkhoz, Egerszegi Krisztinához is elért a fáklya, aki meggyújtotta az olimpiai lángot. Fotó: EYOF Győr 2017 - Mészáros Mátyás

Győr eddig is a sportélet meghatározott városa volt Magyarországon: a női kézilabdásokat a nemzetközi porondon végső esélyesként tartják számon, a férfi futsalcsapat évről-évre BL-szereplő, valamint a vízi sportok is meghatározóak a „vizek városában”. Ennek megfelelően az ehhez szükséges sportinfrastruktúra is a sportolók rendelkezésre állt. A meglévő létesítmények mellé azonban felépült az Olimpiai Sport Park – amely többek között a judónak, a tornának és a tenisznek is otthont adott –, valamint az uszoda. A tökéletesen felszerelt komplexumban mindvégig remek hangulat uralkodott – a tornászokat és a judósokat szinte minden nap teltház fogadta.

A közönség is maximálisan elégedett lehetett a látottakkal, mivel hatalmas küzdelmek folytak a pályákon. Ugyanakkor kétes eredmények is születtek, hiszen 66 kilogramm alatti judósoknál a brit Archie Platt megkérdőjelezhető módon győzedelmeskedett a román Sulca Adrian felett, s a vesztes elsírta magát a küzdőtéren.

De nemcsak az acélidegű judósoknál tört el a mécses:

a francia tornászlánycsapat tagjai bizonytalanul álltak a lóugráshoz, hiszen az első versenyzőjük első ugrásánál csupán egy hajszálnyi választotta el attól, hogy a tornaszerbe üsse a fejét, második ugrása pedig egy szerencsétlen bokasérüléssel végződött. Ezután nem meglepő, hogy őt követő csapattársa, az edzői biztatás ellenére is könnyes szemmel indult neki az ugrásának. Szerencsére utóbbi versenyző sikeres ugrást produkált.

Természetesen a magyar csapatokat és résztvevőket biztatta a legnagyobb és leghangosabb közönség: a magyar kosaras fiúk mérkőzésein is parázs hangulatot varázsoltak a nézők. Ugyan a remek felépítésű törökök és a képzett litvánok ellen kikaptak fiataljaink, az észtek ellen remek csapatmunkával 74-63 arányban győzedelmeskedtek. Valamennyi mérkőzésen Kovács Benedek Máté bizonyult a legeredményesebbnek, de Kopácsi Ákos és Kovács Kristóf is pazarul szállt be a játékba. A fiú kosárlabdacsapat végül a hatodik helyen végzett, míg a lányokat csak a döntőben tudták megállítani, így ezüst érmet szereztek!

Valamennyi mérkőzésen Kovács Benedek Máté bizonyult a legeredményesebbnek, de Kopácsi Ákos és Kovács Kristóf is pazarul szállt be a játékba. Fotó: EYOF Győr 2017
Valamennyi mérkőzésen Kovács Benedek Máté bizonyult a legeredményesebbnek, de Kopácsi Ákos és Kovács Kristóf is pazarul szállt be a játékba. Fotó: EYOF Győr 2017 - Havasi Melinda

A fiú tornászok között ott volt Mészáros Krisztofer is, akit mindvégig az egész lelátó biztatott, s a tizenhatodik helyezést érte el – ebben a versenyszámban Jamie Lewis állhatott végül a dobogó legfelső fokára: a remek felépítésű brit fiatalember nevét érdemes megjegyezni, biztosan hallunk még róla  a jövőben. A távolugróknál részben Iván Zsombor miatt a kisebb eső ellenére is megtelt a kilátó. A magyar fiatalember meg is hálálta a lelkes szurkolást, hiszen egymás után háromszor is megjavította egyéni legjobbját.

A fiatal sportolók a Fun Zone-ban tudtak kikapcsolódni. A különböző játékkonzolok mellett a vizes VB-t kísérhették figyelemmel, vagy éppen a kézműves sarokban készíthették el saját ékszereiket. A Fair Play Mozgalom munkatársai a tiszta játék fontosságára hívták fel a figyelmet, s tiszteletét tette a kétszeres olimpiai ezüstérmes tőröző, Kamuti Jenő is, aki többek között a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

A rovat tagjai különböző sportpszichológiai témájú előadásokat tartottak angol és magyar nyelven – a sérülések pszichológiájától kezdve, a szülő-edző-sportoló háromszögön át egészen a szorongásoldó módszerekig. Fotó: EYOF Győr 2017 - Havasi Melinda
A rovat tagjai különböző sportpszichológiai témájú előadásokat tartottak angol és magyar nyelven – a sérülések pszichológiájától kezdve, a szülő-edző-sportoló háromszögön át egészen a szorongásoldó módszerekig. Fotó: EYOF Győr 2017 - Havasi Melinda

Itt volt megtalálható a Mindset Sportpszichológia rovat standja. A rovat tagjai különböző sportpszichológiai témájú interaktív előadásokat tartottak angol és magyar nyelven – a sérülések pszichológiájától kezdve, a szülő-edző-sportoló háromszögön át egészen a szorongásoldó módszerekig –, valamint izgalmas és szórakoztató játékokkal várták az résztvevőket. Több sportoló és stábtag érdeklődött nálunk: az izlandi csapat vezérigazgatója nagy érdeklődéssel hallgatta előadásunkat, s elmondta, hogy támogatja a sportpszichológia bevonását a sportolók fejlődésébe, az izlandi egyesületek kapcsolatban is állnak egyetemekkel, ahonnan végzett sportpszichológusok kerülnek ki. Ám hozzátette, hogy a közös munkának olykor financiális akadályai vannak.

A magyar csapat végül a harmadik helyen zárt az éremtáblázaton. A hazai reménységek 13 aranyérem mellett 14-14 ezüst- és bronzérmet szereztek. Ezúton is gratulálunk Nekik! Hiszen ők a jelen tehetségei, és a jövő bajnokai!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s