Egyes becslések szerint minden ötödik ember a munkahelyén talál rá a szerelemre, az így létrejött kapcsolatok fele pedig házassággal végződik. Vannak cégek, amelyek teljes tabuként kezelik a témát, sőt, olyanok is, ahol egyenesen tiltják a cégen belüli szerelmi kapcsolatok létrejöttét. Milyen hatással van a munkahelyi szerelem a szervezetekre? Hogyan változik a hatékonyság és a motiváció egy újdonsült kapcsolat hatására egy cégen belül? Miben más egy kolléga-kolléga és egy beosztott-felettes páros működése? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ébren töltött óráink nagy részét legtöbben a munkahelyünkön töltjük – így talán nem csoda, hogy az ismerkedés és a párkeresés is a munkaidőbe „szorul”. A munkahelyi szerelem potenciális előnyeivel, hátrányaival, illetve azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kellene a szervezeteknek viszonyulniuk a jelenséghez, nincs egyetértés a szakirodalomban.

A szerelem védelmében

Egyes vélemények szerint akár

pozitív irányban is befolyásolhatja a motivációt a kollégák egymás iránti vonzódása.

A kutatók már az 1980-as években rámutattak: sokkal hatékonyabban működik a csapatmunka, ha a tagok között jelen van egyfajta vonzódás. Annak érdekében, hogy ezt a pozitív, szexuális töltetű feszültséget megteremtsük, érdemes lehet nemek szempontjából is kevert csapatokat létrehozni egy-egy projekt esetében. A vonzódás következtében ugyanis jobban akarunk majd bizonyítani, ami pedig növeli a hatékonyságunkat. Akadnak szakemberek, akik úgy vélik, ha feloldjuk a kapcsolatok tiltását, a munkahelyi működés emberibb, izgalmasabb, a munkavégzés pedig „szenvedélyesebb” lehet. Gallop (1997) egyenesen azt vallja, hogy a tiltás a munkahelyi produktivitás kárára válhat.

A másik oldalnak is igaza van?

Miközben több kutató a szerelmesek pártján áll, vannak, akik úgy vélik, hogy a munkahelyi kapcsolatok negatívan hatnak a hatékonyságra – kiemelten igaz ez a friss románcok esetén. A kapcsolat első évében gyakori, hogy a feladatok helyett inkább egymásra figyelnek a kollégák, az idő előrehaladtával ez a jelenség azonban stabilizálódik, majd visszaáll az eredeti állapotába. Mindez a motivációra is igaz. A hatékonyság azonban csak egy szelete a teljes képnek: mi a helyzet a hangulattal? A hierarchia azonos szintjén álló kollégák románca nem csak az ő kettejük hangulatára, de a hozzájuk közel álló munkatársak hangulatára is pozitívan hathat. Más a helyzet viszont, ha egy beosztott-felettes kapcsolatának hangulatra gyakorolt hatását vizsgáljuk. Az ilyen, úgynevezett hierarchikus munkahelyi viszonyok sokkal problémásabbak, mivel

hatalmi különbségek vannak a partnerek között,

és ez gyakran ellenségeskedésbe, vagy épp az egyenlőtlen helyzet kihasználásába torkollhat. Az ilyen típusú kapcsolatok nemcsak a benne élő felekre, de a teljes cég hangulatára is hatnak, hasonlóan a boldog munkahelyi kapcsolatokhoz, csak itt épp az ellenkező hatást kiváltva az emberekből. Kivételezés gyanúja, féltékenység, irigység, negatív pletyka – csak hogy néhányat említsünk a felettes-beosztott kapcsolat szervezetre gyakorolt hatásáról.

Beavatkozzunk vagy ne?

A kutatások azt mutatják, hogy alapvetően két ellentétes álláspont van a munkahelyi kapcsolatokra vonatkozó vezetői beavatkozásokkal kapcsolatban. Az egyik egy autoriter megközelítés – ide tartozik a tiltás vagy akár a büntetés. A másik egy liberálisabb álláspont, amely szerint a menedzsmentnek semmiféle joga nincs beleszólni a magánéletbe, még akkor sem, ha az történetesen a munkahelyen zajlik. A két vázolt nézőpont mellett azonban egy harmadik lehetőség is egyre terjedőben van, az úgynevezett „humanisztikus megközelítés”. Eszerint a munkáltatók nem szabályozhatják a munkavállalók szerelmi kapcsolatait vagy személyes életét, ugyanakkor nyílt vitára vagy épp tanácsadás biztosítására lehetőségük van. Utóbbira akkor lehet szükség, ha a pár eljut a szakításig, és külső segítség nélkül nem tudnak megegyezni a további lépésekben. Jelen pillanatban a legtöbb szakember ezzel a nézőponttal ért egyet. Összességében az látszik, hogy a munkahelyi szerelem egy kényes téma, amely bár felpezsdítheti a cég mindennapi életét, komoly bonyodalmakat és bizalmatlanságot is szülhet. Ugyan a tiltás/büntetés a legtöbb esetben nem működik, főleg nem azonos szinten lévő kollégák esetében,

a felettes-beosztott kapcsolat hosszú távon szinte biztosan mérgező folyamatokat indít el.

Minden kapcsolat bonyolult, de a munkahelyi románcok egyedülálló kihívásokat jelentenek, mivel a kapcsolat alakulására nem csak a két fél, de az összes munkatárs is egyidejűleg hat. Tudatosság, átgondolt kommunikáció és csúcsra járatott konfliktuskezelési kompeteneciák – ezekből mindenképp érdemes felkészülni, ha a szívünket egy kollégánk nyerte el.

Felhasznált szakirodalom:  Pierce, C. A., Byrne, D., & Aguinis, H. (1996). Attraction in organizations: A model of workplace romance. Journal of Organizational Behavior17(1), 5-32. Verhoef, H., & Terblanche, L. (2015). The effect of dissolved workplace romances on the psychosocial functioning and productivity of the employees involved. Social Work51(2), 287-310. Wilson, F. (2015). Romantic relationships at work: why love can hurt. International Journal of Management Reviews17(1), 1-19.