A mentális betegségek mellett az elhízás is nagy probléma a fejlett és fejlődő országokban egyaránt. Az elhízási ráták világszerte egyre csak nőnek, ugyanígy a mentális betegségek – például a depresszió – száma is. Mindkét tendencia valamilyen szinten a rossz életvitelhez köthető. Az urbanizáció megtette hatását: a kényelem győzött és az emberek egyre távolabb kerülnek a természettől. Rá kell ébrednünk, hogy az emberiségnek szüksége van arra, hogy újra közelebb kerüljön a természethez és kimozduljon a négy fal közül – úgy látszik nemcsak a testünk, de a lelkünk is igényli ezt.

Green Gym. Egy kitűnő kezdeményezés, ahol a cél pont ez: egy környezettudatosabb, egészségesebb és aktívabb közösség létrehozása. A Green Gym egy alternatív mozgáslehetőséget kínál azok számára, akik szeretnék a sportolásra szánt idejüket úgy eltölteni, hogy közben nemcsak a testük edzésével foglalkoznak, de társas kapcsolataikat is ápolják, mentális fittségükre is figyelnek, és a környezetért is tesznek. Külön-külön foglalkozni ezekkel a területekkel is már fél siker, nemhogy egyszerre!

A koncepció 1990-ben született meg, Dr. William Bird háziorvos és önkéntesek által. Az első órát hét évre rá, 1997-ben szervezték meg, 2006-ra pedig már az Egyesült Királyságban 55 helyen is elérhető volt ez a projekt. 2005-ben a Jótékonysági Díjat is bezsebelte ez a kezdeményezés.

Mi is történik egy ilyen foglalkozáson?

A résztvevők bemelegítéssel kezdenek, amelybe sok esetben mentális gyakorlást is belecsempésznek. Ezután kezdődik maga az edzés, ami változhat attól függően, milyen területen akarjuk kipróbálni magunkat. Egy viszont mindben közös: a természetközeliséget és a környezetvédelmet teszi fókuszba. A repertoár határtalan, a faültetéstől kezdve kerítésfestésig bármilyen ház körüli, közterületekkel kapcsolatos, természetvédelmi aktivitás lehet. Mindezt persze szakemberek segítségével tanulják meg a gyakorlók. A foglalkozásnak részét képezi a pihenő és a végén a levezetés is. Az edzőtermi edzést felváltva és kimerészkedve a szabadba, olyan komplex mozgásokat végezhetnek a résztvevők, amivel minden izomcsoport teljeskörűen, a saját természetes közegében át tudnak mozgatni, és ezáltal fejleszteni őket. Ezen kívül még sok más jótékony hatása is van. Nézzük mik is azok!

Egy igazi mentőhálóként szolgál pár jó barát, egy megértő és támogató család és egy szerető partner. Szánj rájuk időt!

Belső harmónia, mentális egészség. Érezd jól magad!

A rendszeres mozgás növeli a szubjektív jóllétet, csökkenti a depressziót és szorongást – korhatártól függetlenül. Sőt, gyerekek esetén a kognitív funkciók fejlődésére is jótékony hatással van, felnőtteknél pedig azok romlását előzi meg. Már akár tíz percnyi gyakorlás is javítja a hangulatot, és pozitívan hat az érzelmeinkre. Néhány adat, amely alátámasztja ezt: a szorongás átlagosan 26 százalékot csökkent azoknál, akik hasonló fenntarthatósági és közösségkovácsoló mozgásformát választottak, valamint ezen személyek jólléttel kapcsolatos pontszámai is emelkedtek.

A Green Gym kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a mentális gyakorlásra is, így az összegyűlt csoport testedzés előtt vagy éppen után mentális gyakorlatokkal egészíti ki a napi mozgást.

A mentális betegek számára gyógyító jelleggel bír,

de megelőzés céljából is fontos szerepük lehet ezeknek a mozgásformáknak.

Együtt könnyebb!

A fenntarthatóság jegyében végzett közösségi, aktív időtöltés nemcsak a jóllétünkre és az egészségünkre hat pozitívan, de segít kapcsolatot teremteni másokkal. Az együtt töltött minőségi idő új barátokat, társas támaszt nyújt, és csökkenti a társas elszigeteltséget.

Kutatások kimutatták, hogy erős összefüggés van a társas kapcsolatok minősége, valamint a mentális és fizikai egészség között. Stroke betegek esetében azok a betegek, akik több társas kapcsolattal rendelkeztek, hamarabb felépültek betegségükből. Hasonlóképp a mentális betegségek esetén is igazi mentőhálóként szolgálhat pár jó barát, egy megértő és támogató család és egy szerető partner.

Keressük az újdonságokat!

Ültettél már fát? Gyomláltál már ki levendulaültetvényt? Festettél már kerítést? Rengeteg ház körüli és közterületeken, kertekben végezhető dolgot lehet kipróbálni, amivel környezetünket tudjuk szebbé és élhetőbbé tenni, és amivel egyszerűen csak a Föld megóvásáért tehetünk egy picit. Nem mellesleg olyan dolgokat próbálhatunk ki ezzel, amire talán még sosem volt lehetőségünk. A legtöbb, főleg városokban nevelkedett fiatal az urbanizációnak köszönhetően kevésbé ismeri a növény- és állatvilágot. A Mail Online egyik cikkében például az a megdöbbentő adat szerepel, miszerint az általános iskolások negyede gondolja úgy, hogy a sajt növényi, míg a tészta állati eredetű étel. Ahhoz, hogy megismerjék a külvilágot, ki kell szakadniuk a négy fal közül, és ha ezt még mozgással is egybe tudják kötni, egyszerre lesz fejlesztő és szórakoztató.

A Green Gymmel és a hozzá hasonló alternatív sportolási lehetőségekkel rengeteg foglalkozást ki lehet próbálni. Bővítsük tehát a kompetenciáink repertoárját, és

Az önértékelésünk és önbizalmunk is növekedni fog.

Mozgás közben kreatívkodhatsz is. Alkoss valami újat! Találd meg legújabb hobbid!

Óvd a Földet!

Milyen tradicionális edzőtermet ismersz, ahol még a környezetedért is tudsz tenni? Az említett kezdeményezések a fenntarthatóság jegyében ezen is tevékenykednek. Mozgás közben – kihasználva az időt és a közös izommunkát – faültetéssel, gyümölcstermesztéssel, kerítésfestéssel vagy épp térkövek letételével lehet megváltoztatni környezetünket. Ne feledjük, hogy ezzel nem csak magunkért, de a természetért is sokat teszünk!

Ez az alternatív mozgáslehetőség tehát számos előnnyel jár. Növeli egészségi állapotunkat, jótékonyan hat mentális állapotunkra, társas kapcsolatainkra, és környezetvédelmi szerepe is van. Már csak le kell építeni magunkban azokat a tévhiteket, hogy a ház körüli tevékenységek csak kemény munkával és „muszájból” végezhetők.

Felhasznált irodalom: Andrew C. K. L, Hannah C. J., and Jason H. (2015): Value of urban green spaces in promoting healthy living and wellbeing: prospects for plannig, doi:10.2147/RMHP.S61654, 2017.10.08 Rebecca L., Kerryn H., Chris C., Will S. T., Ruth G. (2015): Understanding how environmental enhancement and conservation activities may benefit health and wellbeing: a systematic review, doi:  10.1186/s12889-015-2214-3, 2017.10.08 Sarah H. (2017): The Children who think pasta comes from animals and eggs come from cows: Youngsters appalling lack of knowledge of food sources revealed by research, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4594290/Study-reveals-children-think-cows-produce-eggs.html, 2017.10.08. https://www.tcv.org.uk/greengym/what-green-gym

 ***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s